Чаровният словенски челист Лука Шулич пристига в началото на септември за два концерта в България – на 6.09. във Варна и на 7.09. в Античен театър – Пловдив. Компания ще му прави българският пианист Евгени Генчев – наскоро създадена колаборация между двамата млади музиканти.

Лука Шулич познаваме повече от експлозивната двойка с хърватина Спетан Хаузер – 2CELLOS, взривили най-големите зали в света и покорили емоциите на публиката с уникална виртуозност на челисти и смелите комбинации между класика и кросовър. При последното си идване в България през 2017 г. препълниха Арена Армеец.

Двамата с Хаузер са много силни и различни като личности, но в същото време създават звездната комбинация 2CELLOS.

И двамата имат желание да се развиват сомостоятелно като творци и създават индивидуални проекти, като това не изключва да се събират периодично в утвърдената звездната комбинация 2 CELLOS.

Какво не знаем, обаче, за Лука Шулич.

 • Той е първият музикант в историята,

който изпълнява изцяло „Четирите сезона” на Вивалди в аранжимент за виолончело. Лука сам пише аранжиментите на бороковите концерти, като този проект му отнема 2 години, докато пътува по турнета с 2

 • В резултат на този огромен труд се ражда първият му самостоятелен албум „Четирите сезона”

на Вивалди /2019/, който дебютира като № 1 в класацията на Billboard Classical Albums Chart в СЬЩ.

 • През август навършва само 34,

но вече има редица самостоятелни и камерни участия в Европа, Южна Америка и Азия в най-големите концертни зали Wigmore Hall, Amsterdam Concertgebouw, Teatro del Verme в Милано, Vienna Musicverein and Konzerthouse, Sintory Hall в Токия. Заедно с Хаузер са свирили на сцени като Radio City Music Hall в Ню Йорк, Royal Albert Hall, Arena Verona, зала Olympia в Париж и Операта в Сидни.

 • Като солист е свирил с много световни оркестри –

Филхармонията на Дойче Радио, Камерният оркестър на Австралия, Варшавската филхармония, Симфоничния оркестър на Русия и др.

 • Лука е роден в Марибор, Словения. Майка му е словенка, а баща му е хърватин от Дубровник, също виолончелист.
 • Започва да свири на 5 години.

Цялото му семейство е свървано с музиката. А по-малката му сестра свири на цигулка. „Баща ми казва, че последната мечта в живота му е някой ден аз и сестра ми да изсвирим двойния концерт на Брамс. И аз ще я осъществя”, казва Лука.

 • 15-годишен става един от най-младите студенти,

учили някога в Музикалната академия в Загреб, която завършва на 18 години. След това учи музика във Виена и завършва Лондонската Кралската Музикална академия.

 • With or Without You на U2 е любимото му парче,

когато е в романтично ностроение. Когато е ядосан – избухва с Thunderstruck на AC/DC, разбира се! Парчето, с което двамата със Степан Хаузер взривяват сцените.

 

 • Казва, че никога няма да остави класиката,

но се възхищава на AC/DC, освен особената му страст към филмовата музика, която е включени в репертоара му – парчетата от Game of Thrones, Nuovo Cinema Paradiso, Амели Пулен.

 • Лука е добър съпруг и баща на три деца.

Женен е за Тамара Загорански – бивш модел, родена също в неговия роден град Марибор. Женени са от 2017 г, и имат две момчета и едно момиченце.

 • Шулич и Хаузер като 2 CELLOS участват

в световното турне на Елтън Джон през “Когато ги видях в YouTube, останах абсолютно изумен, казва Елтън Джон. Никога не съм чувал виолончело да звучи по такъв начин! И ги поканих. Те добавиха младост към оркестъра ми.”

 • „Следвайте сърцето си, но не сляпо.

Правете това, което обичате и работете усилено, защото всичко в живота се отплаща. Помнете – топло сърце и хладна глава – това е печелившата комбинация!” – това е формулата за успех на Лука Шулич и явно тя работи.

Елате да го чуете заедно с българския пианист Евгени Генчев на 6 септември във Варна и на 7 септември в Пловдив. Билети – в системата на Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара