„Островът на изгубените дървета“ – най-новият роман на Елиф Шафак – излиза у нас броени дни след световната премиера книгата, посветена на Кипър и представена като вълшебна приказка за забранената любов, войната, различията помежду ни и паметта между поколенията.

В най-новия си роман, отличената с множество литературни награди и номинирана за „Букър“ авторка от турски произход Елиф Шафак се фокусира върху болезнената история на разделения Кипър. Книгата, посветена на чувствителната и актуална за съвременността тема, омагьосва със силата на думите, наситена с носталгична романтика и мъдрост. Историята

проследява тайната любовна връзка

между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход, която се заражда през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. Междувременно в Лондон, десетилетия по-късно, Ада, тяхната дъщеря тийнейджърка, е под влиянието на наследените семейни травми. „Островът на изгубените дървета“ в превод на български език от Красимира Абаджиева ще се появи в книжарниците още тази събота, 14 август, под логото АНИШЪР, запазена марка на издателство ЕГМОНТ, представяща съвременна художествена литература за възрастни.

Романът има три направления: превратът и войната в Кипър от 1974 г. и

трагедията на хилядите, изчезнали заради конфликта;

периодът, когато Костас и Дефне отново намират един другиго през 90-те г.; и настоящето, ситуирано в днешен Лондон, където Ада скърби за загубата на майка си и отчаяно иска да научи повече за историята на своите родители. В духа на творчеството на Елиф историята има и друг, неочакван елемент – смокиново дърво, транспортирано от Кипър до Англия. Едно дърво, погребано, за да оцелее през студената зима и разкаже история, чийто свидетел е от древността.

В началото на романа авторката запознава читателя с двамата главни герои, когато те са още тийнейджъри и започват да се срещат в таверна на островa, която възприемат като свой дом.

Любовта между Дефне и Костас

разцъфва под гирлянди от чеснови снопове и люти чушки, висящи от почернелите греди в механата. Сюрреалистичният елемент в книгата е именно смокинята, израснала в центъра на таверната през кухина на покрива, която бди над тайните, но щастливи срещи на влюбените, и за които ще сподели с читателите на романа по магичен начин.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара