Екатерина Христова е проджект мениджър на UVA NESTUM – винарската изба със собствени лозя и прекрасен дизайнерски хотел край Гоце Делчев.

Катя представя себе си така: „Като малка исках да стана космонавт, за да откривам нови светове, а после – режисьор, за да създавам емоции. Сега сбъдвам мечтите си. Непрекъснато откривам нови светове – като този на виното, и разказвам истории.“  Завършва счетоводство и контрол, а после – магистратура по мениджмънт в туризма. „Бях добър и артистичен според клиентите счетоводител – счетоводството ме научи на уважение към процесите и внимание към детайлите, с широта на погледа, която не губи общата картина“. 6 години тя е финансов директор на голям холдинг и се убеждава, че за успеха е важен не толкова мащабът, колкото културата и доверието вътре в екипа. „Аз съм любопитен винен ценител и от 8 г. съм посланик на гостоприемството. Споделям истории за красиви места и за изключителни хора, но голямата ми професионална страст е брандингът“, казва още Катя.

Какво е виното за теб?

Преживяване. Нямам професионална винена подготовка като технолог или сомелиер. Любител съм и свързвам виното с емоции, хора и места. Винаги ми е интересно да слушам за тънкостите на винопроизводството, да наблюдавам вдъхновението и удовлетворението на винарите, когато разказват за предизвикателствата и постиженията. Уча се. Но, колкото и да натрупвам технически познания, виното за мен е предимно емоция.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин?

Виното отключва дълбоки позитивни емоции у мен, спомени от детството, усещане за уют, сигурност, принадлежност. То е споделяне с приятели или допълнение към безценни мигове с любим човек. Доста по-късно открих кафето, а с уиски и джин още не мога да намеря общ език.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб?

Виното – мен. Най-първите ми винени спомени са от ранното детство, когато за Коледа сме се събирали на село при баба и дядо, в Тополово (Асеновградско). Празник, ухае на дърва от огнището и на запечен суджук, на масата има кана с вино, възрастните вият „гушки“ (станимъшки сърмички), децата крадем от празничните сладки, скрити за поредния имен ден, витае очакване за подаръци. Навън вали, снегът е натрупал и, за да се стоплим след играта, на децата ни дават винце от каната – за кръвчица. Най-щастливото и безгрижно време. Оттогава виното в присъства в живота ми все като акцент към вдъхновяващи и красиви преживявания.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт относно заплащането и реализацията на жените?

За щастие, в професионалния си път не съм била свидетел на двоен стандарт към жените.

Ти си в екипа на Uva Nestum. Разкажи ни повече за ролята си в проекта.

Uva Nestum е сбъднатата мечта на собственика Иван Биларев да съчетае бизнес и хоби, да съхрани семейните традиции и да остане верен на земята и богатствата ѝ. В Uva Nestum Wine & SPA четири поколения от сплотеното и обединено от винената магия семейство Билареви посрещат своите гости. Стремежът на всички е да се отгледа натурално и качествено грозде, да се произвежда изразително и класно вино, като то се представя в неповторима атмосфера, с топло отношение и хармония.

Виненият проект Uva Nestum започва през 2005 г. със засаждането на първите лозови масиви с рубин – сорт с характеристики за успешно развитие в Долината на Места. Основна роля играе главният агроном и патриарх на фамилията Атанас Биларев. Негова е заслугата и за пресните плодове и зеленчуци в собственото стопанство на комплекса.

Избата и брандът Uva Nestum (грозде от Места – от лат.) се раждат през 2009 г. Контролираните добиви, ежедневното проследяване на развитието на лозята и взискателността на дамите технолози Магдалена Биларева, Росица Георгиева и Димка Медарева са предпоставка за създаването на качествено и неповторимо вино. Вече 10 г. то печели признания и награди. А най-големият му недостатък е, че свършва бързо.

Комплекс Uva Nestum Wine & SPA придобива цялостен вид в началото на 2016 г. с откриването на хотелската част. Забележителната сграда е проектирана от арх. Лило Попов и печели престижния приз „АРХИТЕКТОН“ на Съюза на архитектите в България, и отличието „Сграда на годината“. За развитието на Uva Nestum Wine & SPA като целогодишна спа и винена дестинация семейството разчита на друга дама: Цветелина Биларева–Паскова, трето поколение в семейния бизнес, като управител и отговорник за персоналното и незабравимо обслужване на всеки гост.

Аз се присъединих към екипа през 2012 г. Най-напред отговарях за процесите и стандартите за работа в хотел Therma Vitae, който се намира на 7 км. от Uva Nestum, в балнеокурорта Огняновски минерални бани. Натрупаният опит в Therma Vitae ни помогна много в Uva Nestum. Успешната бранд стратегия и за двата комплекса е друга моя отговорност. Може би най-важната част от работата ми беше и е обучението на екипа, защото вярвам, че брандингът се изгражда и комуникира отвътре навън.

Последната ми роля е като мениджър проекти. Една от най-важните ни мисии e популяризирането на региона и представянето му като дестинация за целогодишен винен, спа, балнео и културно-исторически туризъм. Неврокопският край предлага куп природни и археологически забележителности, топли извори, самобитни традиции… За да поставим Долината на Места на българската карта за винен туризъм, спечелихме еврофинансиране и създадохме платформата WINETRIPS.EU. Искахме да изградим пространство, където убедително да разкажем историята си за вино и спа, и където изби, туристически обекти и дейности биха могли да се промотират безплатно. WINETRIPS.EU насърчава потреблението и работи за добрата репутация на винените дестинации за целогодишен туризъм.

Уви, плановете ми за 2020 по създаването на съдържание за платформата от пътувания и преки срещи засега се отложиха. Но вярвам, че с все по-бързото дигитализиране на общуването, WINETRIPS.EU ще разгърне истинския си потенциал на надежден и богат източник на информация за винените туристи.

Сещам се за въпрос на сина ми (на 6 г.), след като го помолих да излезе от стаята, защото работя: „Мамо, а ти какво работиш: вино, проект или презентация?“. А сестра му (на 15 г.) внася яснота: „Остави я, няма да може да ти обясни. И аз толкова години все не мога да разбера какво точно работи.“

Виненият туризъм прохожда у нас, но има голям потенциал за генериране на интерес към България. Какво сме направили добре досега и какво още трябва да се направи?

Виненият туризъм е сред най-бързо развиващите се нишови разновидности на алтернативния туризъм в световен мащаб. Във всички страни, традиционно възприемани за „винени“, има последователна политика за изграждане на имидж като винена дестинация. Всяка подобна политика започва от силен бранш, който има ясни цели. За щастие, през последните години избите в България започнаха да създават успешни партньорства, свързани с винения туризъм. Добър пример са Мелнишките винени маршрути, където се включва и Uva Nestum, Винени маршрути Пловдив, Винената карта на Североизтока.

Виното е част от нашата култура от хилядолетия и може да помогне за промяна на имиджа на България. Виното ни е на световно ниво и има много истории за разказване. В малката като площ и богата като историческо наследство и природни ресурси България, виненият туризъм по естествен и хармоничен начин може да надгради другите форми на туризъм – културен, спа, приключенски, селски и т.н. Виненият туризъм е гаранция за автентични и паметни преживявания през всички сезони и е пряко свързан с опазването и устойчивото развитие на средата, на регионите, местните икономики и общности. Не на последно място, виненият туризъм е съобразен с „новата реалност“ – пътува се в малки групи, обичайно хората се познават, изключителната хигиена винаги е била част от процеса на винопроизводството.

Потенциалът в България е огромен, но това, което липсва, е обща стратегия и системен подход. Необходима е работа по създаването на бранд имидж на България като целогодишна дестинация и посока за винен туризъм, по позициониранете на бранда Българско вино като част от цялостния бранд България – в тясно сътрудничество на бизнеса с министерствата на туризма и земеделието, с Националната Лозаро-Винарска Камара и Агенцията по Лозата и Виното, с местните администрации. Нужен е национален интерактивен, многоезичен информационен сайт с база данни за публично ползване (снимки, текстове и т.н.). Възможностите за винен туризъм у нас трябва са се представят систематично пред чужди туроператори и мисии, да се организират опознавателни пътувания с фокус върху виното.

Вярно ли е, че туристите от чужбина търсят вина от местни сортове, а тези от България – от интернационални?

Не бих противопоставяла сортове. Всеки има свое достойно място и потребители. От гледна точка на туризма, местните сортове са предпоставка за автентичност. Всеки турист иска да преживее нещо различно и ново, за което да разказва. Това му е хубаво на виното, че дори и интернационалните сортове имат различен стил – заради мястото, традициите и технологията.

Има ли винено място в България, което според теб отговаря на всички изисквания за винен туризъм – история, вино, храна, комфорт?

Долината на Места и Uva Nestum Wine & SPA, разбира се! В района ще откриете тракийски светилища, римския град Никополис ад Нестум, архитектурни резервати, живописна природа, неустоима храна и гостоприемни хора. А на територията на Uva Nestum Wine & SPA на разположение на гостите са: лозя, бутикова изба, хотел, заведения, спа център на 2000 кв.м., басейни, фитнес, спортен център с два тенис корта и футболно игрище, обширен парк, собствено стопанство и водоем. Безценни са ни получените през годините награди, защото са оценка за усилията ни: от DiVino и Via Vino специалната награда за винен туризъм, част от класацията DiVino Топ 50;  за SPA хотел на 2018 г. от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA); от ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО отличия в категориите Think Digital, за WINETRIPS.EU като иновационен проект и Happy Society като социален проект на годината в областта на туризма.

Извън разбираемото ми пристрастие към региона, съм убедена, че навсякъде в България могат да се организират винени преживявания. Все пак сме държава с хилядолетна винена история, на трето място в Европа сме по богатство на археологически артефакти и на второ място по богатство на минерални извори. Чрез платформата WINETRIPS.EU успяхме да представим около 80 изби, предлагащи винен туризъм у нас.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

В България има запазени винени територии, които си пожелавам да се променят. Например, искам да го няма виното с неустановен произход и в пластмасови туби върху колите на нерегламентирани продавачи по пътя. Ще ми се да няма и „затворени“ от определен доставчик винени листи на заведения. Надявам се повече ресторантьори да осъзнаят, че българското вино не само има място във винения им лист, но е и предпоставка за добро преживяване на гостите.

Жените са супергерои на винената сцена в България. Много от най-изразителните и любими за мен български вина са създадени от жени. Изпитвам огромно уважение към таланта, уменията и неизчерпаемото вдъхновение на трите дами технолози в Uva Nestum. Енергията им е заразителна, а голяма част от познанията си дължа на тях.

Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Виното е част от културата ни. И се надявам все повече хора да го възприемат точно по този начин. Знанието, което аз бих предала, не е свързано с фаворизиране на един или друг вид вино, защото не съм експерт. За мен е важно да се разказва повече за смисъла от почтени практики, следване на традициите, инвестиции в модерно образование и високи стандарти. Да бъдат насърчавани потребителите да опознават и търсят българско вино, да откриват нашенските винени райони, да се срещат с хората, които правят вино у нас, да го преживяват, разказват и споделят.

Кое беше най-предизвикателното събитие за изминалите 10 години?

Създаването на винен и хотелски бранд, който да разчита единствено на маркетинг „от уста на уста“. Правилно се оказа решението да инвестираме не в директен маркетинг, реклама и отстъпки, а в изграждане на бранд комуникация чрез качество на продуктите и услугите, обучение на екипа и популяризиране на региона.

Коя е Екатерина, извън винения контекст?

Оптимист, мечтател и творец. Извън виното, най-ценните ми моменти са свързани със семейството, приятелите, ученето и предаването на знания, пътуването, музиката и книгите.

Кой или какво те вдъхновява?

Имам спокойствието и вдъхновението да следвам мечтите си, благодарение на моето прекрасно, търпеливо семейство, приятелите, с които съм благословена, и съмишлениците, с които гледаме с блеснали очи в една посока.

Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност?

Виното, което предстои да бъде отворено. Усещането за нещо ново, непознато, интригуващо.

С какви проекти ще бъде изпълнена 2021?

Предстои да предложим на пазара бели вина с бранда Uva Nestum и нямам търпение да видя развитието на избата към по-богато винено портфолио. След сложната 2020, надявам се да успеем да ускорим развитието на платформата WINETRIPS.EU.

 

Uva Nestum Rubin & Merlot

Първите засадени лозя на избата са от сорта Рубин – израз на желанието на екипа да работи с характерен и подходящ за Долината на Места български сорт. Затова избирам любимото си вино от портфолиото на изба Uva Nestum: Uva Nestum Rubin & Merlot.

Купажът, от 2009 г. досега, е 80% рубин и 20% мерло. Виното отлежава в първокласен френски дъб, който не надделява, а деликатно допълва качествата на гроздето. Винаги представям Uva Nestum Rubin & Merlot като възможност да се дегустира нещо наистина отличаващо се, вино със стил, характер и индивидуалност. В Долината на Места рубинът се чувства у дома си и се развива забележително успешно. Чрез това вино технолозите на избата улавят спецификите и най-доброто от местния тероар. В ароматите и вкусовете му се открояват плодове, пипери, мускус, шоколад. Тялото на Uva Nestum Rubin & Merlot е плътно, хармонично, със зрели танини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара