Това е обяснение в любов, което се надявам обектът никога да не прочете. Така се запазва една връзка свежа 31 години – с дребни премълчавания и елегантни компромиси.

pantof

Да, наистина е вехт! Но пък е така уютно и топло с него. Да, деформиран е, но е възприел твоите грешни извивки като свои. И е с теб толкова отдавна.

Били сте заедно след всички онези дни, в които си летяла с вълшебните чехли на Малкия Мук, танцувала си с кристалната пантофка на Пепеляшка или си треперила в прокъсаните калеври на малката кибритопродавачка… Но чак у дома, с него,

си се чувствала като в приказка.

Е, как ще ти даде сърце да го захвърлиш, само защото си видяла на витрината нов модел?! Та той тепърва ще ти прави пришки, ще се напасва с крака ти, ще ти убива така, че ще ти се иска да го изриташ ритуално… И през цялото време ще се сещаш за познатото удобство на стария пантоф. Докато не го извадиш от килера или смъртта ви раздели.

Наречи го мързел, навик или страх от стрес, но аз залагам на стария пантоф!

luck-1046042_960_720

Той ми е наистина по мярка. „Таман“, както казват комшиите. А тази дума има много значения.

Изминали сме дълъг път с него. И то далеч не само между кухнята и спалнята. Така

той е добил формата на душата ми

и в момента е най-нежният пристан за нея. И на нея й е по мярка. Затова й се струва красив. Дори млад. И най-вече свой. Като онази прочута втора половинка от ябълката, за която цял живот мечтаеш, пък все попадаш я на круша, я на компир. А с него сте си чифт! Хай, чакай, чакай, това е прекалено. От двама ви само единият е стар пантоф!

Но щом си го намерила, си късметлийка. И ако ще си говорим за пристанища, там е акостирал последният кораб. Защото дори да решиш да го метнеш в кофата за смет, все ще търсиш в новите претенденти за чифт неговите уют и хармония и трудно ще ги намираш.

С две думи, моето момиче, ти си емоционално прецакана!

Е, това му е пък лошото на стария пантоф! Няма отърваване от него или от неговия призрак. Всяка чужда топлина, всяка драскотина, ще ти напомнят за него.

Разбира се, това не зачерква любовта. Раздялата със стария пантоф е ново начало с край, който има голям шанс… да не ти е по мярка. Напоследък все по-рядко излизат чифтове „готови за носене“. Но ти продължавай да опитваш.

В това е скритото отмъщение на пантофа – дори да го изхвърлиш, той остава да пошляпва в ума ти като развят на вятъра афиш от паднала пиеса. Или просто като любовта…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара