Робуването на домакинските задължение вече не е приоритет на работещите дами. В същото време обаче критериите за идеален дом, ослепително пране и блестящи сърове стават все по-високи.

clothesline-804812_960_720

Затова се доверяваме на гръмките послания за вълшебни препарати, благодарение на които ще почистим кухнята и банята за отрицателно бреме. И е факт, че повече¬то от широко рекламираните продукти наистина действат. Същото важи и за праховете за пране, омекотителите, продуктите за премахване на петна. Всички те, поне тези на добрите производители, имат на етикета подробно описание за дозите и начина им на действие – информация, която в бързината често пренебрегваме, а това може да има неприятни последствия, обяснява дерматологът д-р Цеца Влаева.

Сериозните производители инвестират сериозни суми в разработването на формули, които имат максимален почистващ ефект и минимално дразнещо действие върху кожата. Балансът между ефективността, щадящото действие и цената обаче невинаги е в полза на кожата. Къде почистващите препарати удрят най-често:

Ръцете

dishes-691541_960_720

Най-потърпевши от манията за чистота са ръцете. Повечето миещи препарати за съдове провокират изсушаване, впоследствие зачервяване и напукване на кожата на ръцете.

Най-добрата защита са домакинските ръкавици. Не ги забравяйте, когато чистите тоалетната, котлоните или фурната. Препаратите, които могат да се справят с тези замърсявания, са много силни и са вредни за кожата. Факт е, че когато трябва да изплакнем две-три чинии или чаши, никога не слагаме ръкавици. Затова дръжте близо до мивката подходящ крем. Нанасяйте го винаги след миенето на съдове. Така ръцете получават допълнителна защита срещу изсушаването и възпалението.

clean-571679_960_720

Тялото

Понякога кожата на тялото реагира на прахове за пране и омекотители. Най-често това се случва при деца, но от такива проблеми страдат и възрастните. Резултатът е суха кожа и сърбежи. Ако детето е и със сравнително често диагностицирания атопичен дерматит, въздействието на перилните препарати може да е още по-изразено и да провокира по-мъчителни оплаквания – обрив, опъване на кожата, болезнено зачервяване.

В повечето случаи майките наистина си спомнят, че са включили нов прах или омекотител, обяснява д-р Влаева. Обикновено се оказва, че причината за проблема не е в самия прах, а в количеството, което употребяваме. Масова, но погрешна практика е препаратите да се дозират „на око“. Увлечени от приятния аромат и много добрия омекотяващ ефект, често слагаме повече прах или омекотител от препоръчаната доза. Излишното количество обаче остава по повърхността на тъканта и после си отмъщава на кожата.

По-голямото количество прах за пране не изпира  по-добре дрехите. На всяка опаковка от гарантиран производител пише за какво пране колко прах се използва. Ако изрично не е посочено друго, дозата е до 160 г за 5 кг сухо пране.

За омекотител стандартната доза е 27-35 мл в зависимост от количеството и вида на прането.

NB! Прахът за бебешките дрешки е специален и трябва да отговаря на специални изисквания:

  • Не трябва да съдържа ензими. Те може да причинят алергични реакции. Допустимо е в състава на праха да има натурален сапун, който подобрява почистващия ефект.
  • На опаковката трябва да има знак за клинично тестване! Той е гаранция, че са направени всички необходими тестове за установяване на безопасността за здравето. Те се провеждат в лабораторни и клинични условия и включват изследване на отделните съставки на праха въздействието на изпраните дрехи върху кожата на детето.

Не забравяйте сапуна! Избирайте го внимателно,защото основни дразнители в него може да са ароматите и оцветителите, а често и антибактериалните добавки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара