Те заемат сравнително малка площ върху лицето и върху човешкото тяло като цяло. Но изискват специални грижи. По всяко време на годината е опасно да не им обръщаш достатъчно внимание, а през зимата – направо престъпно.

model-855018_960_720

Меките, нежни устни са като топлолюбибо растение – те са напълно беззащитни, защото са лишени от солни жлези и природни пигменти. Епидермисът им е с по-малко слоеве, отколкото на лицето и затова те болезнено и остро реагират на всички климатични „фокуси“. От друга страна, кожата на устните по структура е близка до лигавицата и по тази причина е достатъчно отзивчива, т.е. притежава повишена способност към регенерация. Така че, дори и да проявявате обидно невнимание спрямо нея, не е сложно бързо да си извоювате прошка.

Овлажнявайте

Зоната на устните е много суха. Преди нея е само околоочната. Заради по-специфичната си структура кожата им трудно се справя с поддържането на собствената си естествена защита – хидролипидния слой. А външни фактори като вятър, студ, сух въздух, климатик и т.н. оказват допълнително разрушително-изсушаващо въздействие. Помогнете с допълнителна доза овлажняване, като трябва да знаете, че е еднакво важно както външното, така и вътрешното набавяне на влага.

Нанасяйте на устните средства с компоненти ИМЕ (натурален овлажняваш фактор) или с вещества, способни да задържат влагата. И изпивайте дневно 4-8 чаши вода: така ще помогнете на кожата на устните не само да изглежда, но и наистина да бъде свежа и влажна. През късната есен и зимата по-добре не ползвайте дълготрайни червила – отделните вещества в техния състав изсушават устните.

Не ближете, не хапете

Особено в студеното време – иначе изпръхването, напукването и разраняването са неизбежни. Свикнете да нанасяте върху устните безцветно подхранващо червило или овлажняващ балсам винаги когато ви се иска да ги оближете или да отскубнете забелена кожичка. Вкъщи вместо смазване може да правите полезни компреси с памучни тампони, напоени с черен или зелен чай.

Пилинг

Не само кожата на лицето има нужда от редовно остраняване на мъртвите клетки. Устните също трябва да се почистват – естествено, с по-мек и щадящ пилинг. Струва си да използвате специални средства. Повечето от тях не е необходимо да се отмиват, а само да се изтрият – те са на мазна основа и освен пилинг имат и подхранващо действие. Ако по някаква причина специалните почистващи средства са недостъпни за вас, може да опитате и с подръчни средства – устните се навлажняват с вода и се масажират с мека четка за зъби или с мъхеста кърпа. После нанесете върху тях подхранващо червило или балсам.

Подхранване

Върху гладките, меки устни червилото се нанася по-лесно, а и дори да не са оцветени, пак изглеждат по-привлекателно, отколкото набраздени с цепнатини и лющещи се кожички. За да ги запазите такива, свикнете да нанасяте защитно червило, крем или балсам преди всяко излизане на улицата. Ако редовно ползвате червило, за зимните месеци подбирайте само видове, обогатени с подхранващи компоненти, или го нанасяйте върху добре попил (10 минути са достатъчни) балсам.

1-2 пъти седмично глезете устните с омекотяваща маска от сметана или пълномаслена сметана с мед. Ако медът е захаросан, спокойно може да го приложите по формулата „2 в 1″: маска и пилинг – намазвате устните, изчаквате 10-15 минути и изтривате внимателно с мека салфетка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара