1. Интензивното движение винаги предизвиква болка в мускулите

Това твърдение е вярно само за абсолютно начинаещите, за тези, които не са привикнали към такова движение. Продължаваща известно време мускулна болка не е опасна и дори е доказателство за добро натоварване. Но ако в продължение на няколко дни едва се държите на краката си, това вече означава, че техниката ви на изпълнение е неправилна и вие претоварвате мускулите. По принцип след вработване в тренировъчния процес болка няма.

girl-1101734_960_720

2. Колкото повече време е минало, откакто сме зарязали спорта, толкова по-бавно идват желаните резултати

В действителност нетренираният организъм може да постигне отлични резултати, защото е „изгладнял“ за движение. Това е и причината начинаещи бегачи да постигат относително високи за тях резултати по-бързо, отколкото професионални спортисти.

3. Трябва да се тренира всеки ден

Не! При такъв режим организмът няма време да компенсира и скоро тренировките стават по-малко ефективни. Най-добрият график е да се тренира през ден. А оптималният вариант е два-три часа седмично по половин час.

4. Спортът те задължава да се откажеш от много други увлечения и занимания

Спортуването има смисъл само тогава, когато получаваме удоволствие от него. Иначе става бреме, което не носи удоволствие и пречи на поддържането на добра форма. Затова, ако тренирате нещо по принуда, просто защото и другите го правят, веднага спрете и потърсете друго занимание, което ще ви достави радост.

5. Ако се потиш много, значи не си във форма

Колкото по-трениран е човек, толкова по-силно се поти. Потоотделянето е свидетелство за особеностите в работата на системата за терморегулация и активното потене в този случай по-скоро е хубаво, отколкото лошо. Ако спортните занимания са редовни, организмът се научава бързо и ефективно да се охлажда.

6. Интензивните тренировки не са полезни след определена възраст

Умерените спортни занимания са полезни във всяка възраст. Ако човек се движи малко, след 30-годишна възраст мускулите му започват постепенно да атрофират. Но ако никога не сте се занимавали със спорт, не се препоръчва след 30-годишна възраст да се хвърлите в дълги и тежки тренировки. Нужно е време, за да постигнете определени нива на натоварване.

7. През лятото не е нужно да се загрява

Категорично не. Загряването, както и разпускането, не бива да се спестяват по което и да е време на годината. Само така мускулите започват да работят ефективно и са предпазени от травми. Освен това добре загретите мускули са способни на много повече, отколкото ако са в неразработено състояние.

8. Трябва да се тренира, докато ти стига въздухът

Ако започнете да се задъхвате по време на тренировка, значи или сте се изморили много, или техниката ви на дишане е неправилна. Смята се, че сте постигнали оптималното за вас натоварване, ако по време на заниманията можете да говорите, но не можете да пеете.

9. Колкото по-бързо бягаш или плуваш, толкова повече мазнини гориш

На мазнините влияе не темпото, а продължителността на тренировката. Същността на тази закономерност е, че натоварването на организма трябва да е пропорционално на възможностите на сърцето. Ако вашата цел е да отслабвате, изберете един час ходене в бързо темпо вместо десетминутен спринт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара