Мигрената се появява се най-често в младежки години. Рядко започва след 40-годишна възраст. При жените се среща три пъти по-често. Около 70 на сто от болните имат в рода си същото заболяване.

Мигрената поразява милиони хора по света. Само в Съединените щати заради нея се губят 64 милиона работни дни годишно. „Мигрена“ произлиза от латинското „хемикрания“ и означава „половин глава“: болката се локализира в едната половина или пък в челната или задната половина. Може да се „мести“ и в други области. Най-често срещани са два вида мигренозно главоболие.

headache-388870_960_720

Класическо. Предхожда се от зрителни смущения като искри, светкавици или трептящи начупени линии. Другите признаци включват възбуда, прекомерна жажда, остра необходимост от нещо сладко, сънливост или потиснатост.

Обикновено. Повечето мигренозно болни получават главоболие без предупредителни сигнали. Болката се усилва до една връхна точка и трае от няколко часа до повече от един ден. Различни признаци в различни комбинации придружават главоболието: гадене, повръщане, свръхчувствителност към светлина и шум, замаяност, диария, увеличено отделяне на урина, тръпки и температура.

Точните причини за мигрената още не са известни, но предварителните признаци на класическата мигрена се обясняват със стесняване (спазъм) на най-малките артерии в мозъка. След това кръвоносните съдове на „скалпа“ (окосмената част на главата), а вероятно и на мозъка се разширяват, което причинява характерната
пулсираща болка. Причина за тези съдови промени са отделяни от мозъка вещества (серотонин).

Кои фактори могат да „отключат“ мигренозно главоболие?

От околната среда. Силни миризми като парфюм, сапуни и ароматизирани почистващи препарати. Таблетки против забременяване. Промени на времето или на режима за сън.

Храни. Алкохол, пушена сланина, шоколад, някои видове отлежало сирене, хранителни консерванти и подправката натриев глутаминат. Тези храни трябва да се избягват, но специална предпазваща от мигрена диета все още не е създадена.

Стрес. Мигрена може да се появи след прдължително напрежение.

Как да я лекуваме?

За много хора обезболяващите таблетки като аспирин, аналгин или малка доза ибупрофен са ефикасни. Кофеинът, приет в началото на атаката, може да предотврати главоболието. Облекчение носи също почивката в тъмна и тиха стая с леден компрес на главата. Ако успеете да заспите, в повечето случаи ще се събудите без мигрена.

Медикаментозната терапия е два вида:

Предпазна. Съществуват лекарства, които, докато се вземат редовно, предотвратяват мигренозната болка (например сандомигран). Лекарите ги назначават, ако пристъпите са по няколко в месеца или са толкова силни, че пречат сериозно на нормалния живот.

Симптоматична. За да облекчите болката, гаденето или повръщането, започнете лечението още при първите признаци. Ако чакате болката да се усили, намалявате шансовете да й повлияете. Широко се използват лекарства, които свиват кръвоносните съдове, и противовъзпалителни средства.

Опитайте се да установите факторите, кои-то „отключват“ мигрената ви. Водете записки за пристъпите – каква храна сте приемали преди това, какво друго би могло да е свързано с тях? Онова, което се повтаря преди всяка атака, е вероятният причинител и една малка промяна в начина на живот може да донесе жадуваното облекчение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара