Доста хора си представят любовта като път към желанието им да се оженят, да имат деца или да си вземат куче, пише Psychology Today. Те всъщност не осъзнават, че пълноценната връзка с някого означава да живееш всеки ден с един и същи човек, да избирате заедно менюто не само за сватбата, но и за ежедневната вечеря, да се сменяте при бебето, което пищи през нощта от колики и да си разпределите разходките на кучето в сняг, виелица, жега и дъжд. Да обичаш някого, който също те обича, означава да бъдеш добър човек, подкрепящ и грижовен партньор.

Ето 10 неща, които можете да направите, за да бъдете истински партньор на човека до вас, когато се намерите.

1. За да намерите правилния човек, трябва вие да бъдете правилния човек.

12308316_1035014659853359_3887194947806782602_nПреди да започнете отношения с някого, изградете собствения си живот. Довършете недовършеното. Бъдете обективни в анализа на това, което е куцало в последната ви връзка. Направете инвентаризация на отношенията си и на живота си изобщо. Ще откриете модели на поведение, които спъват възхода на връзките ви. Ако в момента сте във връзка с някого и се опитвате да я промените, започнете оттам – какво в отношенията ви наранява – вас и другия отсреща. Помнете, че промяната трябва да е от двете страни. Не е възможно единият партньор да се промени, а другият – не.

2. За да бъдете правилния човек и да намерите истинската любов, трябва да развиете границите си.

Трябва да знаете какво точно искате, преди да започнете да го искате. Какво не е приемливо за вашата връзка: прекаляването с алкохол, финансовата нестабилност, нежеланието за деца или заглеждането по други жени на улицата? След като установите границите си, кажете: ако това се случи, аз излизам от тази връзка. Помислете добре кога си заслужава да дадете втори шанс и не разтегляйте компромиса до трети опит. Обратното би означавало, че лъжете себе си. А това е гаранция за нещастие.

3. Истинската любов общува здравословно.

Забравете за обвиненията, крясъците, соченето с пръст и намеците. Научете се да започвате изреченията с „аз мисля“, „според мен“, „чувствам, че“. Непълноценните връзки са препълнени с лоша комуникация и игрови роли. Когато излезе от ролята, ще бъдете победител в играта, която изисква само честност и уважение.

4. Истинската любов изисква цели и стремежи – ваши лични и общи на двойката.

Вие имате нужда от планове, мечти и визия за общо бъдеще. Трябва да си помагате взаимно да постигнете желанията си.

5. Научете се да си отивате!

Да, изборът с кого да прекарвате времето си, е само ваш. Не е нужно да бъдете непременно всяка неделя със семейството си, ако това ви натоварва. Не е задължително да продължавате едно приятелство, ако от него ви боли. Трябва да умеете да си тръгвате от работа, която не ви удовлетворява. Това важи в пълна сила и за любовните връзки. Ако партньорството не ви носи щастие, за какво ви е?

6. Престанете да бъдете жертва!

Запомнете: вие имат контрол над нещата, които ви се случват. Те са преки последствия от вашите решения и действия. Когато се убедите в това, ще спрете да бъдете жертва на обстоятелствата, ще поемете отговорност и ще се държите като някой, който ръководи живота си, а оттам и любовта.

old-people-616718_960_720

7. Живейте с цел.

Отделете си известно време насаме всеки ден, за да помислите как се развива животът ви. Поговорете със себе си, за да разберете от какво се нуждаете, за да направите живота си по-добър. Медитирайте в тишина и спокойствие. Медитацията не означава непременно да стоите върху възглавница с кръстосани крака. Това е време, в което се успокоявате, време, което си подарявате. Достатъчно е да изпиете чаша чай на прозореца, вместо да преглеждате за 397-и път нотификациите си във Фейсбук. Дисцплинирайте сами себе си – не хапвайте сладолед, само защото сте нещастни, не отлагайте посещението на фитнеса, само защото ви мързи, не загърбвайте проблемите на връзката си, само защото ви е страх, че на празниците можете да останете сами. Ако преследвате малките си цели, ще успеете да постигнете и големите.

8. Истинската любов не наранява.

Да, във всяка връзка има разочарования и спадове, но когато отношенията са здрави, това се случва рядко. Истинската любов е плътна, последователна и носеща доволство. Любовта е тази, която смазва неизбежните скърцания и изглажда гънките. Ако връзката не ви помага да преминете през трудните ситуации, а ги затруднява още повече, това не е истинска любов.

9. Истинската любов не ни кара да жертваме нещата, които обичаме.

Щом обичате истински, значи обичате хобитата, приятелите и семейството на вашия любим. Ако трябва да се откажете от хубавите неща в живота ви заради някого, това не е любов.

10. Най-важното правило: любовта е действие.

Любовта не са думите на някого към вас, нито вашите собствени. Любовта е това, което правите за някого и това, което той прави за вас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара