Как да се погрижим за кожата през зимата? Важно е да се помнят няколко правила, казва доц. Жана Казанджиева от Клиниката по дерматология и венерология в Александровска болница, София. С уговорката, че всичко зависи от типа кожа, винаги важи правилото, че през зимата слагаме подхранващи кремове – с повече съставки като хиалуронова киселина, антиоксиданти, витамини, Q10 и др. Докато през лятото са по-подходящи  кремове с по-лека текстура – овлажняващите и направените предимно на водна основа.

jana_kazandjieva

При суха кожа ползването на крем с плътна текстура през зимата важи с пълна сила, защото тя се нуждае от много сериозно подхранване. При мазна кожа, която е с по-груб релеф, не е грешка да използваме хубав хидратиращ крем, който ще й помогне да „диша” по-добре.

На слънце

bioderma-photoderm-ski-cream-stick-spf50-Спортуването навън се отразява чудесно върху кожата на лицето и сега трябва да напомним на скиорите, че към набора от зимна козметика трябва да прибавят и фотозащитен крем. Той се нанася половин час преди излизане от къщи, като тубичката трябва да се сложи в джоба на грейката, за да може на всеки два часа кремът да се подновява, защото няма по-силен отразител на слънцето от снега.

Запомнете! Зима + ски = фотозащита с фактор 50 UVB и допълнителна UV А защита. Иначе ще си тръгнем от планината с „хубави” пигментации по лицето.

Защо точно устните

lips-for-winter

Не трябва да пренебрегваме устните. Те представляват полулигавица и затова са много по-чувствителни на външни въздействия от останалата кожа на лицето. Когато излизаме навън, под червилото трябва да положим медицински стик, така най-общо казано, се наричат вазелините, които са изработени специално за устни. Те са добра бариера срещу студа и вятъра. Когато сме в планината, този стик трябва да съдържа фотозащитен фактор, защото слънцето може да увреди устните и да причини тежък хейлит (възпалителен процес на устните).

Най-удобното време за процедури

Ако имате неравности по кожата на лицето, тъмни петна, малки разширени кръвоносни съдове, брадавици – зимните месеци са най-подходящи за тяхното премахване.

Ако най-общо говорим за един неравен тен, изборът са пилинговите процедури. Тъмните петна и малките дефекти в релефа на кожата могат да се заличат с помощта на химични пилинги с различни видове киселини – салицилова, гликолова, пирувикова, трихлороцетна.

Салициловите пилинги са извънредно подходящи и за тийнейджъри с белези от акне, при условие че възпалението е излекувано. При „порасналите”, когато се борим за заличаване на следите от остаряване на кожата, освен пилингите е добре кожата на лицето да се подхрани с аntiagе крем, който съдържа хиалуронова киселина и антиоксиданти; да се направи мезотерапия или при по-дълбоки бръчки може да се използват  хиалуронови филъри и ботокс.

nude-962135_960_720

Защо точно през зимата?

През лятото винаги трябва да слагаме фотозащитен продукт, защото всяка процедура може да провокира допълнителна пигментация, която е нежелана и неприятна. Пилингите, например, водят до изтъняване на кожата, а при мезотерапията и филърите се нарушава нейната цялост и ако не се внимава, на мястото на убождането или там, където кожата е раздразнена, може да се получи пигментация. През зимата обаче е достатъчно лицето да не се излага на слънце след процедура, а  фотозащитата може да е с по-нисък фактор и за по-кратко време.

Да погледнем ръцете си

handsКожата на ръцете е изключително уязвима през зимата и не е нужно да се правим на герои, като „забравяме” нарочно ръкавиците си. По-важно в случая е да си слагаме „биологични” ръкавици. Това са защитните и подхранващи кремове от медицинската козметика, които е добре да ползваме след всяко измиване на ръцете и особено навън.

Както за лицето, така и за ръцете основната грижа през зимата е допълнителното подхранване на кожата. Това е сезонът, когато най-често се получава екзема на ръцете, най-често – професионална, защото кожата става по-ранима, а нарушаването на кожната бариера дава възможност на алергените да проникнат по-лесно и да причинят дерматит.

Алергични ли сте?

За предпочитане е тестът за кожни алергии да се прави през зимата, защото обикновено върху себе си имаме няколко слоя дрехи. Те „защитават” алергените, които са положени на гърба при стандартното епикутанно тестуване. Да не забравяме, че 20% от хората у нас са с професионален дерматит на ръцете, предизвикан от метали, парфюми, бои и консерванти.

Тъмните петна по ръцете, които издават възрастта

Сега е най-удобно тъмните петна, които издават възрастта ни, да бъдат премахнати – основно с пилинги и с лазерни процедури. Те изискват ръцете да бъдат защитени за известен период, което можем да постигнем, като просто си сложим ръкавиците.

Тялото

Кожата на цялото тяло е много по-суха през зимата и има нужда от повече млека, кремове, балсами. Особена грижа изисква кожата на хора с диабет, периферна съдова недостатъчност и други заболявания, при които има нарушено кръвооросяване. Те задължително трябва да използват кремове, които пазят целостта на кожата, защото бактериите само това чакат – нараняване и поява на входна врата, през която да проникнат в организма и да причинят инфекции.

Гъбичките

Голяма част от българите живеят с гъбички между пръстите на краката. При засягане само на кожата обикновено е достатъчен лечебен курс със специалните локални препарати  против гъбички. Ако процесът е засегнал и ноктите, е необходимо системно лечение, консултирано със специалист. Но борбата с  гъбичките вече е успешна и точно зимата е времето, в което може да се заемем с решаването на този проблем.

Нокти, коса и коктейли

Ноктите и косата са изградени от така наречения твърд кератин и когато ползваме коктейл от хранителни добавки, витамини, минерали, аминокиселини за косата си, ние подпомагаме и ноктите. С един добър курс със специализирана медицинска козметика за минимум два месеца ще постигнете ефект поне две в едно.

Мъжете

Мъжката кожа е по-груба, по-твърда и по света мъжете спряха да посягат към крема на жена си. И у нас много мъже вече разбират, че трябва да търсят продукта, направен само за тях. Затова големите фирми за медицинска козметика създават все повече продукти само за мъже.

Остеопороза vs фотозащита

Витамин D ни пази от остеопороза, а фотозащитните фактори ни пазят от витамин D. От тази патова ситуация може да се излезе, като се поема витамин D на таблетки. Но! Хубавата новина е, че ако поне два пъти седмично разголим ръцете си до лактите през зимата, тялото успява да синтезира достатъчно витамин D и се пази от остеопороза.

Отново всичко зависи от типа кожа – при първи тип (кожа тип „Пипи Дългото чорапче”) и втори тип кожа e по-добре витамин D да се приема през устата, тъй като за хората с такава кожа е опасно да се излагат незащитени на слънце  (опасност от развитие на кожни тумори). Хора с трети и четвърти тип кожа по-трудно изгарят и могат да си позволят по-нисък фотозащитен фактор.

ski-644327_960_720

И не забравяйте!  

Фотозащитните кремове не са измислени, за да можем да прекарваме повече време на слънце.

Те са създадени, за да засилят защитата на кожата, докато сме навън – на улицата или сред природата. А каква точно защита осигуряват и за колко време – това зависи от качествата им и от начина на приложение.

Придобиването на тен не е здравословно.

Почерняването е защитен механизъм на кожата. Наричат го „кожен мазол”, защото тя задебелява и загрубява с цел по-добра защита от вредните слънчеви лъчи. Продължителното излагане на слънце за съжаление води до нейното преждевременно състаряване – нарушава се еластичността, появяват се ранни бръчки, неравномерна пигментация,  а в някои случаи – и  рак на кожата.

Когато почернеем, пак имаме нужда от фотозащита.

Тенът по никакъв начин не ни пази от вредното въздействие на UV лъчите. Почерняването на бялата кожа се равнява на използването на фотозащитен фактор 4, а максималната защита, която предлага съвременната наука, е 50+. Все пак правим уговорката, че никоя фотозащита не е стопроцентова, като  зависи от начина и честотата на приложение.

И при облачно време кожата може да изгори.

Около 80%  от UV лъчите минават през облаците, като леката облачност може дори да увеличи радиацията.

Редуването на слънце със сянка не предпазва от изгаряне.

UV лъчите акумулират и в края на деня кожата събира цялата получена доза радиация, независимо дали е имало паузи или не.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара