В този брой на “Жената днес” ще обърнем внимание на гумите. И друг път сме говорили за това, но хората се променят, растат, я си видяла, я те е интересувало, я не е. Затова – затвърждаваме.

road-123925_960_720

Гумите са най-важният елемент от сигурността на колата и едно от малкото неща, които напълно зависят от теб.

Кога се сменят летните гуми със зимни?

Вече е крайно време, ако не си го направила. Правилото е, че зимните гуми се слагат, когато температурата трайно се държи около 7 градуса. Много хора правят една съществена грешка – чакат, докато падне сняг и тогава се нареждат на едни километрични опашки за смяна, все едно сме 1988-а и са пуснали банани…

Никога не прави тази грешка, защото в бързането повечето гумаджии работят почти през пръсти, а смяната на гуми върви с нещо много важно – баланс. Това е една операция, която трае повечко време, но ти гарантира перфектна позиция на гумите и колелата. Обратното може да доведе и до разбиване на ходовата част.

Всесезонни гуми?

Забрави. Ти имаш ли всесезонни дрехи, освен бельото ? Нямаш. Няма каучук, който да има еднакви качества при мунис 10 градуса и при плюс 30 градуса. Нашата географска ширина просто не е подходяща за всесезонни гуми.

Колко време ще ми издържат един чифт гуми?

Между 5 и маскимум 7 години, но нито сезон повече. Дори и да изглеждат относително запазени, след толкова време каучукът просто е загубил свойствата си.

Кои гуми е по-добре да бъдат нови – предните или задните ?

Предните гуми се изхабяват повече, защото поемат целия фронт на пътя и най-често са на двигателните колела ( защото има коли и със задно или двойно предаване ). В тази връзка предните гуми е задължително да бъдат безупречни.

Има толкова много гуми. Евтини и скъпи. Кои да избера?

Бягай от евтините гуми, дори и да са чисто нови. Петел за един лев, пее за един лев! Утвърдените производители на гуми ползват повече и по-качествен каучук. Инвестират в технологии и в иновативни шарки на грайфера. Ако искаш някакъв баланс между цена и качество, попитай кои гуми внася сервизът, където си поддържаш колата, и ги помоли чистосърдечно да ти препоръчат марка.

А ако взема едни гуми втора ръка, изглеждащи чисто нови?

Абе, не се занимавай с гуми втора ръка. Те са за препоръчване, ако сестра ти си е купила чисто нова кола с чисто нови гуми миналата година, обаче тази година новото й гадже й е подарило нова кола и сестра ти предлага да й вземеш старите гуми. Тогава става. Но нали се сещаш колко често ще има подобен случай. Точно никога.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт” :

Всичко това, което Симо е написал, е правилно и професонално представено. Имам само една препоръка – вземете чисто нови, макар и по-ниско бюджетни гуми и ги сменяйте по-често, вместо гума втора употреба с малък грайфер, дори и да е от престижна марка. Гледайте кога е произведена гумата! Дори и чисто новите гуми могат да са стояли в някой склад година-две-три и макар и не ползвани, те си стареят.

Препоръчвам поне веднъж годишно след смяна на гуми да се направи реглаж преден/заден мост, особено при закупуването на нови гуми. Ако ходовата част не е в норми, зададени от производителя, новите ви гуми могат да се износят накриво и колата да започне да тегли (носи) вляво или вдясно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара