Вицовете за пластични операции се увеличават с геометрична прогресия равна на тази за шегите с блондинките.

Ето един от тях:

40-годишна жена е подложена на операция на носа. Сърцето й обаче спира и тя се явява пред Господ.

И какво? Това е краят, така ли? А съм толкова млада!

Спокойно! Сега лекарите ще те спасят и ще живееш още 30 години – успокоява я Господ.

Хирурзите използват електрошок и сърцето започва да бие отново. Жената е спасена и решава да промени живота си в оставащите 30 години. Прави си пластична операция на лицето, слага си силиконови гърди, маха всички тлъстини, боядисва си косата и т. н. След като я изписват от болницата, жената изскача на улицата, предвкусвайки новия живот, и в този момент я блъска кола. Този път нещата са окончателни и жената отново се явява пред Господ.

Нали каза, че ми остават още 30 години? – жалва се тя.

Ами…не те познах… отговаря Господ.

Не знам дали се усмихнахте, но исках да кажа, че животът на много хора се

превръща във филма „Лице назаем“.

Не съм против козметичните операции. Най-добрата пластична хирургия преди години беше в „Пирогов“. Там успяваха да възстановят пациенти след тежки аварии и инциденти. Просто съм срещу самоцелното коригиране на външните белези с цел „да приличам на някого, за да се харесам на някого“. Това реално е маркер за неотработен, потискан, подсъзнателен процес.

Не всяка козметична операция служи единствено за подобряване на външния вид, могат да бъдат премахнати и физически ограничения. Например, абдоминопластиката може да подобри гъбични инфекции или болезнена кожна екзема, които се развиват под съществуваща мастна престилка (след тежко отслабване). Ако гърдите на жената са големи и тежки, често увиснали и

причиняват проблеми като болки в гърба

и шията или проблеми със стойката, повдигането или намаляването им може да помогне. Когато с възрастта кожата и тъканите губят еластичността си, над очите могат да се образуват увиснали клепачи. При някои пациенти кожата е толкова тежка, че се ограничава зрителното поле. Повдигането на клепачите може да отвори окото, да го подмлади и отново да разшири зрителното поле.

В случай на ясно видими обезобразявания на лицето, често се появяват реактивни психични разстройства. Те могат да възникнат като остра реакция на стрес или по-късно, като посттравматично стресово разстройство. Ако така или иначе е налице психологическа уязвимост, може да се развие разстройство на адаптацията по време на  възстановителния процес след адаптацията. Ако обаче психологичното разстройство вече е на преден план, дори успешна операция може да доведе до психологическо отклонение – ако е имало психически стрес върху физическото тяло в периода преди нея.

При „разкрасителната“ хирургия,

ако потърсите мнение на пластични хирурзи, то в техните форуми ще намерите нещо от рода на: Броят на козметичните операции продължава да расте. Това развитие се дължи на факта, че отношението към пластичната хирургия и нейното приемане стават все по-спокойни, а новите техники и процедури правят операциите и леченията по-безопасни и по-лесни.

И някак се скрива информацията за обезобразяване и рисковете от тези операции. Нали клиентите си плащат и идват със снимка на лице или тяло, на които искат да приличат.

Обществото ни се възмущава на традициите от древността за чупене на ходила, за да изглеждат по-малки краката; за удължаване на вратове и пениси, а всъщност в нашето съвремие повтаряме всичко това.

Всеки, който се интересува от пластична хирургия, трябва внимателно да прецени плюсовете и минусите. Да потърси психолог или коуч, за да отработи подсъзнателния проблем, който има.

Защо хората коригират телата си?

Инжектирани устни, силиконови гърди, липосукция: пазарът на козметични операции процъфтява, защото козметичните процедури очевидно дават на много жени и мъже по-добро качество на живот.

Психологът Ада Боркенхаген обяснява откъде идва тенденцията към „самооптимизиране“ със скалпела. Страхът от остаряване и пристрастяването към одобрението на околните, усещането, че си част от една по-млада възрастова група. Тя разказва за една нейна пациентка:

„Тя правеше всичко, за да се противопостави на това коварно остаряване, като му „нареждаше“ насила да не се връща в продължение на десет години. „Исках да си купя ново лице! Открих, че съм най-ценният си актив и че съм заслужила този неприлично скъп подарък: лифтинг на лицето. Ще си направя и малка пластика на носа, докато съм в болницата. Ще спра процеса на стареене!“,  споделяла пациентката пред нея“.

Френската писателка и феминистка Беноа Гроулт пише открито за решението си да си направи пластична операция. Подобно на нея много хора искат да измамят стареенето с помощта на съвременните технологии. Замразяване на възрастта и връщането на годините назад се превръща в символ на статус в съвременното ни общество, а науката напредва по въпроса.

Успехът на онлайн играта „Мис Бимбо“

също показва, че козметичните процедури вече не са на дневен ред само в света на звездите и старлетките. През 2008 г. френският производител пуска френска версия, а скоро след това и английска. Междувременно милиони момичета, много от които от Германия, се регистрират в интернет, за да обгрижват своята виртуална „Miss Bimbo“ (на немски нещо като „Miss Tussi“). Важно е да се инвестира добре начален капитал от 1000 долара, за да може виртуалното алтер его да събира точки и да премине на следващото ниво. Можете да купите на компютърната си кукла с начален коефициент на интелигентност 70 различни допълнителни курсове за обучение – но ще постигнете много по-бърз напредък, ако ѝ подарите готини дрехи, прически, силиконови импланти или лифтинг.

Родители и преподаватели критикуват, че играта дава на момичетата

фатален идеал за красота.

От друга страна, 23-годишният изобретател на виртуалната „Мис Бимбо“ смята, че продуктът му е безобидно забавление. Данните обаче показват, че все повече и все по-млади жени прилагат на практика желанието си за корекция.

Германското дружество за естетична пластична хирургия  публикува в годишния си доклад за 2023 г. данни за нарастващия брой пациенти. Една трета от клиентките са на възраст между 18 и 30 години. Най-популярната процедура сред младите жени е увеличаването на гърдите. Расте и броят на мъжете – при тях на първо място е повдигането на клепачите (блефаропластика).

В САЩ козметичната хирургия е най-бързо развиващата се медицинска дисциплина. По данни на Американското дружество на пластичните хирурзи американците са похарчили около десет милиарда долара за над дванадесет милиона козметични процедури – увеличение с около 70 % през последните девет години. Някои пациенти са едва на 13-годишна възраст – операциите на деца са разрешени,

ако родителите дадат съгласието си.

В Германия годишно се извършват около 500 000 операции и около 300 000 по-малки, т.нар. процедури „в обедната почивка“, като инжектиране на устни или третиране на бръчки с ботулинов токсин (ботокс) или хиалуронова киселина.

Според проучване на G&G почти една трета от анкетираните заявяват, че са готови да оформят тялото си чрез операция. Половината намират козметичната хирургия за подходяща само при заболявания, а около една шеста я отхвърлят по принцип.

Активно се рекламират екскурзии с цел пластични операции до Турция, Тайван и други азиатски страни. Филъри и ботокс се предлагат дори онлайн. Продават се и скоби за нос, които оформят носа ти в желаната форма, докато спиш. Подобно на шините за зъби, които ги подреждат в права редица.

Да, зле е когато природата ви е дала черти, които не виждате по модните подиуми и на екрана. Съвременната култура наложи англосаксонския тип и всички започнаха да го копират.

И все повече да си приличат.

Хирурзите, дерматолозите и козметиците обясняват, че целта на пластичните и козметични интервенции е подобряване на самочувствието. Те ще ви кажат, че пациентите им се гордеят с резултата – сбъднали са мечтата си например за по-малък нос или по-пълно деколте. Те се чувстват по-привлекателни и много по-комфортно в собствената си кожа. Комплексите, произтичащи от физически несъвършенства, могат да бъдат облекчени или преодолени. И излъчват това към външния свят: Увереността им се увеличава и са по-самоуверени.

Тялото се е превърнало в арена на идентичност.

Корекциите по него, които не са свързани със здравословни причини, в крайна сметка могат да се свържат със субективното усещане за преживяното чувство за щастие. Затова срещаме в мрежите как си честитят новите носове и се възхваляват на външността си – която е заприличала на нечия друга.

Лекарите ще ви кажат още, че много пациенти на разкрасителната индустрия са по-успешни в кариерата си. .

Днешният пазар на труда е силно конкурентен. Много работодатели се впечатляват не само от квалификация, но

често обръщат внимание и на външния им вид.

Многобройни проучвания показват, че привлекателността на хората може да окаже пряко влияние върху тяхната кариера. При презентации например привлекателният оратор обикновено се смята за по-убедителен от непривлекателния. А компанията, към която принадлежи,  подсъзнателно се оценява като по-успешна.

Добрият външен вид може да предложи по-добри възможности за работа, особено ако има директна работа с клиенти.

Но нужно ли е да виждаме „клонинги“ на различна възраст – с еднакви вежди, мигли, носове, скули, устни, коси и поведение?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара