Живеем във време на забързаност, на модерност, на успешност. Отвсякъде ни преследват реклами, които ни внушават, че ако не действаш, си загубен или недостатъчен.

Постоянно ни внушават, че не сме актуални, не сме достатъчни и конкурентни на пазара. Как, ако не се стегнем, ще отпаднем от класацията и друг ще ни смени. Защото в момента

бушува съревнование кой е по-добър.

Търси ли се всъщност задълбоченост и качество, или единствено красива опаковка, която да изглежда добре и да се показва? И жените, и мъжете днес живеят в постоянно притеснение „дали съм достатъчен“ и в името на това инвестират невероятни средства да изглеждат красиви или по-точно млади. Индустрията направи лекарите не лечители, а търговци. Хората пият суперхрани и добавки, за да бъдат по-издръжливи и секси. Подлагат се на мъчителни и скъпи процедури – инжектират филъри в лицето си, хиаулрон в устните си, плазма от венозната си кръв в скалпа си, мазнини от дупето си в зоната около скулите си, поставят си инжекционно лекарства за диабетици, за да отслабнат. Гладуват, спортуват на макс… и често сърцето им спира на възраст около 40 години, защото не успява да издържи на темпото…

Сърцето е нашият енергоизточник, още в първите седмици от бременността на жената гинекологът с ехограф установява, че плодът има сърдечна дейност….и животът започва. Сърцето не е само анатомичен орган, то е компасът, през който трябва да се научим да живеем. Да се научим да се свързваме с него – от какво имаме нужда, разполагаме ли с личен ресурс, за да си го осигурим, ако не – да поискаме съвет и да потърсим професионална помощ. Това са първите неща, на които трябва да ни научат нашите родители – стига те да са достатъчно осъзнати и да са успели да се свържат със сърцето си. Ако ли не, при първата ни сериозна житейска криза, ще започнем да си задаваме екзистенциални въпроси, да търсим информация, да се допитваме до хора, преодолели кризи, и така….животът е съвършено логично подреден, за да си научим уроците.

Как да устоим на времето? Как да запазим нашата женственост и красота? Как винаги да бъдем приятна и желана компания? Как да живеем щастливо и балансирано, като жени?

Връщаме се в детството неслучайно. Всичко започва там. Първите уроци по здраве, красота и грижа към себе си научаваме от нашите майка, баба, сестра, леля, на по-късен етап – от приятелки, модни списания, социални мрежи, телевизия, от фитнес инструктора, от учителя по йога, от козметика, фризьора и т.н. И в един момент изграждаме свой собствен стил и светоусещане как да се грижим за цялостната си визия и здраве.

Най-важното, което обаче трябва да осъзнаем е, че

да се родим в женско тяло е мисия.

Според старите ведически текстове, жената е светът. Тя, освен че трябва да роди деца, за да изпълни женската си функция, и да оформя техните представи за света, от нея зависи образоваността им, културата им и широтата на погледа им.

Да е само красива не е достатъчно. Ако жената няма какво да разкаже и не е в състояние да вдъхновява с ентусиазма си – то тя не е добрата майка, съпруга, приятелка, спътница… Защото красотата с времето намалява, но остава красотата на будния й ум, нейната динамика и умението да твори.

Следващото умение, на което трябва да ни научат нашите родители е да развием богат вътрешен свят – това става с четенето на красиви приказки, с включване в дейности като шиене, рисуване, пеене, танцуване, които развиват нашите дарби и таланти. Защото на по-късен етап от нашата зряла възраст, те могат да бъдат и нашата възможност за допълнителни финансови средства.

Друго важно качество, което трябва да изгради всеки един човек, е умението да общува, да създава приятелства и да партнира, да си осигурява собствени финансови средства. Това също се учи в семейството. Да взема решения и да ги довежда до край. Да води разговори и да дава мъдри съвети, изведени от опита.

За жената е важно да развие добър вътрешен и външен емоционален свят. Да изгради свой модел за света във всяка сфера на живота, различен от този на нейните родители – здраве и външен вид, работа и лични финанси, партньорски отношения, приятелски отношения, социална среда по интереси, хоби и личностно развитие. Да отстоява себе си, да държи личните си граници и да зачита чуждите. Да се научи на обноски и уважение и да цени всеки, който би желал да й помогне, насърчи и да я научи на нещо. Още в 20-те си години трябва да осъзнае къде са нейните празноти от информация и да се постарае да подобри себе си в сферата, в която усеща липса. Защото там, където са нейните празноти, там ще бъде притискана от обществото, партньора, приятелската и социална среди.

Жената, неподвластна на времето, е тази, която има свои постижения по всяка сфера на живот – грижи се за здравето и външния си вид. Има хармонична партньорска връзка, устояла на предизвикателствата на времето – благодарение на качествата й за комуникация, емоционална овладяност, мъдрост, уважение и зачитане авторитета на мъжа. Има добра работа и лични финанси, т.е способна е да се финансира в кризисни моменти и когато пожелае да реализира някоя своя идея. Има приятели и съмишленици, членува в общности по интереси и има принос към хуманна кауза. Отделя време за своите деца – да ги изслушва, мотивира и поощрява. Има хоби и интереси, които я разгръщат като личност. Не спира да се развива и да държи ума си буден. Тя е пълноценна и реализирана. Вътрешно замечтана и извисена.

Такава жена винаги е на мода, тя е човечна, разбрана, сърдечна, удовлетворена от това, което прави и винаги е в готовност да сподели своята опитност. Тя е дозирана, с добри обноски и дипломатичност. Благодарение на своите проби и грешки, определено има какво да сподели с хората. Тя не се притеснява от това. Защото е жива отвътре и знае, че всеки ден от живота е възможност да сътвори нещо прекрасно – сама или с подкрепата на своя партньор, приятели, съмишленици, съидейници. И благодарение на екипите, които е успяла да създаде по пътя си по всяка сфера на живот, тя има стабилна емоционална поддръжка. Тя е красива не само отвън, а защото има сърце, идеи за осъществяване и ентусиазъм да продължава напред.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара