20-годишната Нургюл Салимова бе само на крачка от световната титла в женския шахмат, но завърши на второ място в Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в столицата на Азербайджан Баку.

Снимка: FIDE

Във финала българка отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина, която е номер 3 в света.  Това се случи след като и двете класически партии в събота и неделя завършиха реми, днес двете седнаха една срещу друга за игри със съкратена контрола. В днешния тайбрек по бърз шах Салимова бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята.

Победителката в мача Горячкина ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато Салимова ще получи чек за 35 000 долара.

Като финиширали в Топ 3 за Световната купа, Александра Горячкина, Нургюл Салимова и спечелилата бронзовия медал украинка Анна Музичук се класираха за Турнира на кандидатките през 2024 г. Той ще се проведе в Торонто (Канада) от 2 до 25 април с участието на общо осем шахматистки, които ще излъчат следващата претендентка за световната титла при жените.

Този успех на Салимова е най-значимото и постижение при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

Много коментатори и анализатори определиха нашето момиче като новата кралица на шаха, въпреки загубата днес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара