Дъщеря ми (тийнейджър) ме снима. Трябва ми портрет, който да сложа на CV-то си. Следователно не трябва да изглеждам предизвикателно, но и не прекалено строго, да съм усмихната, но не глуповато нахилена, и най-важното – да съм най-свежото, приветливо и красиво във възрастта си “себе си”. Не харесвам филтри за снимки – няма по-голямо унижение от това да видиш в очите на хората разочарование от тоталното разминаване между образа ти от фотографията и този от реалността. Гледам да позирам естествено, вярвам, че камерата ме обича. Та снима детето оттук, снима оттам, ъгъл отгоре и ъгъл отдолу, главата леко надолу и настрани… Правим десетки снимки и… все не се получава. От екрана ме гледа една що-годе приятна жена, която обаче сякаш е стиснала зъби. А не съм!

„Мамо, леко си отвори устата!”, режисира дъщеря ми. Сега пък изглеждам, все едно ме е стреснал. “Добре, сега леко издуй напред само горната устна! Ето така!”, не се отказва тийнейджърката и застава в поза. Плътните й, свежи момичешки устни са като цвете на лицето й. Не са вулгарни, не са тип “патешка човка”, просто са млади и сочни. От мен ги е наследила. Защото и аз имах съвсем същите.

Имах…

Устните говорят дори когато устата мълчи

Покрай тази фотосесия забелязах промяната в устните си. Не ме разбирайте крайно – не е като от пухкави балончета да са се превърнали в сухи чертици! Имат си контур, не са се абсорбирали напълно от възрастта, не са прекалено сухи и напукани. Промените в тях обаче, колкото и на пръв поглед малки, са значими за цялостния вид на лицето ми. Над горната устна се оформя т.нар. баркод. Предпочитам така да наричам “оградката” от бръчици, които се спускат от носа до устата. За първи път леките им контури се забелязват най-често някъде в средата на четиридесетте, първоначално само когато присвиваме устни. С годините обаче като че натежават на лицето, врязват се в кожата и инкрустират последствията от личните ни биографии. Ъгълчетата встрани се отпускат, горната устна сякаш се уморява и дехидратирана поляга върху долната. Тя пък не издържа дълго този товар и на свой ред или се стяга, за да го носи, или безпомощно се оставя на гравитацията.

Малко преди тях върху лицето са започнали да се изявяват още една група бръчки – назолабиалните, спускащи се от ноздрите покрай устните към брадичката. По-късно ще се появят и малките неравности по бузите, и дразнещата сухота, и постепенното избеляване на изкусителния розов цвят на младите устни. Всички тези промени се случват постепенно, затова и може да не ви се стори драстично на пръв поглед. Опитайте обаче втори – вземете своя снимка отпреди двайсетина години и после се погледнете в огледалото! Сега видяхте ли ги предателките?! И разбрахте ли, че каквото и червило или гланц да сложите, който и lips pump up продукт да ползвате, както и да ги надуете за селфи, устните ви просто са излезли от форма? Само без паника! Потърсих решение, което да удовлетворява моите представи за красиви устни според френските стандарти в дискретните естетични корекции. Съобразих фактори като това колко време ще се задържи ефектът, какъв е рискът от усложнения и, разбира се, цената. Във Франция стандарт за най-високо качество в естетичната медицина е  брандът филъри с хиалуронова киселина ART FILLER на FILLMED Laboratories от Париж. В менюто с решения за уголемяване на устните може да се избира между ART FILLER LIPS и ART FILLER LIPS SOFT – най-новия продукт за естетично подобряване контура и обема на устните и повдигане на ъглите им.

Бързам веднага да изтъкна най-важните му качества – връща естествените ни устни такива, каквито са били, когато най-много сме си ги харесвали; напълно достижим и безопасен е; процедурата по поставянето му е безболезнена и щадяща и трае едва трийсет минути; има дълготраен естествен ефект, който продължава от 15 до 18 месеца! И най-хубавата новина е, че вече и в България мога да си направя устните с ART FILLER LIPSS SOFT.

Красиви устни в естествени пропорции

 

И преди да сме се втурнали към дерматолозите, е добре да знаем някои важни природни закони за красотата на човешкото лице. Като например, че устните са част от естествените ни инструменти за съблазняване, защото изразяват емоции и дават индивидуалност на изражението. Дори съвсем малка намеса във формата им може да доведе до обща промяна на излъчването. За да са в хармоничен баланс, устните следват някои пропорции. Зоната от края на носа до ръба на брадичката трябва да се разделя на три еднакви третини – първата – от ноздрите дотам, където горната устна се допира в долната, втората – от върха на долната устна до линията, от която започва брадичката, и третата – от тази линия до най-долната точка на края на челюстта. Ако си представим една плоскост, която да свързва върха на носа с върха на брадичката, при жените от т.нар. кавказки тип (белокожи) като нас тя трябва да е с наклон между 85 и 105 градуса. Естетиците наричат тази мяра Rickett’s E-plane на името на ортодонта от средата на XX в. д-р Роберт Рикетс, който открил и ползвал пропорцията в работата си, наричайки я “естетична плоскост” (Esthetic Plane или E-Plane). Идеалната естетична плоскост дава различни пропорции при жените от азиатския и от африканския фенотип. Чернокожите дами имат изпъкнали устни, които винаги излизат извън естетичната плоскост. При азиатките пък устните най-често докосват тази линия или леко я преминават. При жените от кавказки тип горната устна отстои на 4 мм от естетичната плоскост, а долната – на 2 мм. Ъгълчетата на устните ни също следват своите пропорции – те трябва да са на една права с границата на ириса в окото. Това е валидно за всички жени, независимо от кой генотип са. Когато сме наясно с тези малки, но важни особености от геометрията на устните и лицето, можем да се доверим на лекаря и да не настояваме за прекалена, често пъти драстична промяна в общия вид.

Какво искат жените

Важно е да знаем и кои са четирите основни проблема, свързани с промяната на устните с времето, които жените отчитат и с които мечтаят да се справят. На първо място – 35% са дамите, за които онзи “баркод” над горната устна е досаден проблем. Следват ги онези, които искат да се разделят с назолабиалните дъги –  26%. На трето място застава проблемът със загубата на обем в устните (16%), а за 7% от жените най-неестетична е промяната на контура на устата. Както виждате, не сме сами в нехаресването на собствените си устни. Но не сме сами и в желанието да си ги върнем в най-добрия възможен вид.

Ииии… промяната ART FILLER LIPS SOFT

Бързам да разсея първия страх – този от болка, когато става дума за нещо, което се вкарва с игла. Практически болка няма! Първо, защото новият филър работи за нежна намеса и естествен резултат, затова има лека и променяща се текстура, която се интегрира чудесно с тъканите и се поставя с почти невидима за окото игличка. Да не забравяме и че отговорните естетици предварително ще обезболят мястото със специален крем така или иначе.

Да разсея и втория страх – да не се окажем с “патешка човка”. Няма начин, ако се доверите на специалист! Формулата на този филър е предназначена за меко оформяне на обема и контура, свеж розово-червен цвят и естествено запълване на бръчиците в горната устна. За разлика от ART FILLER LIPS (топпродукт от гамата за устни на FILLMED Laboratoires), който се ползва за сериозна корекция на обема, преформатиране на брадичката и запълване на назолабиалните бръчки, вариантът SOFT е създаден изцяло в най-модерната тенденция на съвременната естетична медицина за красиво и поддържано навлизане във възрастта. Добрият лекар може да прецени най-добре от какво се нуждае лицето и да използва и комбинация от двата филъра за оптимален резултат. Негова е отговорността и да избере за всеки отделен случай какво от петте продукта от палитрата за корекция на устни ART FILLER (ART FILLER FINE LINES,  ART FILLER UNIVERSAL, ART FILLER LIPS (and LIPS SOFT) и ART FILLER VOLUME) е най-подходящо за вашата идеална и натурално изглеждаща промяна.

Тук е време да разсея и третия страх – че естетичната намеса ще е очевидна. Повярвайте ми, няма! Веднага след процедурата нямате следи от убождане, движите устните съвсем свободно, защото ART FILLER LIPS и LIPS SOFT се интегрират идеално с тъканта им и не стоят изкуствено, и можете  да се върнете веднага на работа. Всички ще ви кажат, че изглеждате много свежа и отпочинала, но никой няма да се вторачи в устата ви като в нещо изневиделица поникнало на лицето ви. Лично изпробвано!

С ART FILLER LIPS SOFT в устните ми подновихме домашната фотосесия. “Виждаш ли колко подмладена и секси си, когато се наспиш?!”, кара ми се личната тийнейджърка, когато с фотографско задоволство демонстрира перфектния кадър още на третото щракане с камерата. Да,бе, да! От наспиването ще да е…”, усмихвам се под носа си и закачливо прехапвам долната си устна. Харесвам се.

Аз се доверявам на д-р Мария Тончева

Facebook Twitter Google+

0 Коментара