Не, това не е шега. Лекарите в древността препоръчвали смеха като средство за укрепване на дробовете и организма. През вековете тази идея се развива, твърди се, че смехът помага на меланхолиците, възстановява оперираните, улеснява заздравяването на раните…

А в наши дни? Пропорционално ли е здравето на времето, което отделяме за смях? Невропсихолози са стигнали до извода, че той безспорно оказва влияние върху организма – тонизира мускулите на лицето, диафрагмата, корема, крайниците. Той е толкова ефикасен, колкото спортът или гимнастиката. Предполага се, че когато човек се смее, вдишванията и издишванията са три или четири пъти повече в сравнение с тези в спокойно състояние.

Друго предимство: като психичен стимулатор смехът подготвя организма за най-добър отговор на агресията, стимулира интелектуалните възможности, провокира чувството за добро общо състояние.

Разбира се, смехът не може да лекува сериозни заболявания. Но той, наред с класическите средства, е част от лечението. Така че ако страдате от астма, от мигрена, от болка в гърба…, смейте се, смейте се колкото можете повече.

Смехът е добра рецепта за много болки.

Той извършва естествен масаж на черния дроб, на жлъчните пътища, понижава нивото на холестерина, регулира дейността на панкреаса. Смехът би могъл да се бори и срещу атеросклерозата, подобрява сърдечния ритъм. Полезен е при емфизем, при астматични кризи, побеждава безсънието.

След една вечер, прекарана в смях с приятели, сънят ще дойде по-бързо и ще е no-траен. Смехът може да бъде полезен при някои затруднения на еротичната дейност. Нещо повече, който знае да се смее, може да накара и другите да се смеят.
Тогава как да се смеем? Смехотерапията или гелотерапия (от гръцки: гелос – смях) е много прост метод. Да намираме време да се забавляваме и да се смеем няколко минути всяка сутрин.

Една-единствена минута смях

може да провокира до 45 минути физическо отпускане (релаксация). В САЩ, в някои медицински центрове, за да се разсмеят пациентите, които се лекуват, им се инхалират слаби дози азотен двуокис – газ, предизвикващ смях. Във Франция е популярна рецептата на доктор Анри Рубинщайн: най-малко 30 минути смях дневно, разделени сутрин, обед и вечер.

С други думи – да гледаме повече весели театрални спектакли, филми, да четем хумористични книги, да не се опитваме да се харесваме на всички, да приемаме критиката, но да имаме смелост да казваме това, което мислим. Да следваме диетите, които подсилват устойчивостта на организма: плодове, зеленчуци, зърнени храни, растителни мазнини, риба, млечни произведения, минерална вода, отвара от билки, да намалим солта, кафето, алкохола, тютюна, но и да се смеем, това поне е достъпно. Защо да не опитаме?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара