Тежко акне и свръхокосмяване от мъжки тип, на пръв поглед безпричинно напълняване. Това са само част от симптомите, които често са сигнал за сериозно заболяване.

Синдром на поликистозните яйчници.

Статистиката показва стряскащи данни. Всяка пета жена в репродуктивна възраст страда от това заболяване. Много често се забелязва и при тийнейджъри. Така че, не подценявайте акнето или окосмявате  при младите момичета, а винаги се консултирайте с лекар. Родителите често си казват: „Така е в пубертета, хормоните бушуват“. Истината обаче е, че тези бушуващи хормони, изразени в акне, мазна кожа, разширени пори, често са сигнал за нещо много по-сериозно.

Какво представлява синдрома на поликистозните яйчници?

Той е сбор от множество симптоми, поради което заболяването е наречено синдром. То се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени, предимно тестостерон. Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването са: генетична предопределеност, възпалителни процеси с малките мозъчни стомахчета, възпалителни заболявания в малкия таз, вродени ензимни дефекти.

Хормоналното нарушение в организма неминуемо се отразява на кожата.

Факторите, които могат да отключат хормонални нарушения са десетки, включително стрес, неправилно хранене, липса на сън и почивка, бактериални и вирусни инфекции, лош метаболизъм, невъзможност на тялото да се детоксикира, генетична предразположеност и куп други.

Как да се справим със синдрома на поликистозните яйчници?

Тъй като причините може да са много и често са неясни, заболяването е интердисциплинарно и е необходима консултация с гинеколог и дерматолог. За акнето и окосмяването от мъжки тип, е най-добре да се консултирате с дерматолог. Д-р Ирина Шаркова от клиника VDerm EO Dent съветва: „Лечението на акнето изисква сериозен подход. Не се лекувайте сами, нито пък с помощта на Интернет. Много често се налага продължително лечение с различни медикаменти и процедури“.

Белезите и петната, които често остават след потушаване на активното акне също могат да бъдат премахнати и дори напълно заличени с новите технологии. Апаратът е-TWO, с който работи д-р Шаркова в клиниката е уникална фаркционирана радиочестотна технология, която стимулира естественото производство на колаген и еластин в кожата. Това означава, че технологията дава възможност на организма сам от вътре навън да заличи белезите по кожата ни.  e-Two използва патентованата ELOS технология, която комбинира безопасни и ефективни нива на инфрачервена светлина и двуполюсна радиочестотна енергия, за да навлезе в дълбокия дермален слой на кожата.  Апаратът загрява в дълбочина, като по този начин се стимулира процеса неоколагенеза, тоест синтезирането на напълно нов колаген и еластин в кожата. Резултатът е по-плътен епидермис, по-стегната и гладка кожа с равномерен тен.

Окосмяването от мъжки тип, което е често срещан симптом при поликистозата на яйчниците, също е много притеснително за жените. При него най-ефикасното решение е лазерна епилация. „Аз препоръчвам лазерна епилация с александритен лазер Gentle Lase Pro, защото той е световно признат и изключително ефективен при всякакъв тип окосмяване, а също така епилацията с него е безболезнена и напълно безопасна“ казва д-р Ирина Шаркова.

Gentle Lase Pro е върхова лазерна технология за премахване на нежеланото окосмяване от практически всеки фото тип кожа – 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick. Това става чрез лазерен импулс, който се привлича от меланина в косъма. Веднъж попаднал в косъма импулсът се превръща в силна топлина. Тази топлина се отвежда до луковицата на косъма, като по този начин го унищожава. Технологията  е напълно безопасна. Дължината на вълната на импулса е 755 нм, което означава, че не засяга никакви тъкани или органи.

Д-р Шаркова съветва: „Лазерната епилация не само е най-модерният метод за премахването на нежеланото окосмяване, но и най-ефективният, дълготрайният и безопасният. Сред обществото битува митът, че лазерната епилация може да предизвика рак на кожата, но в световната медицина за повече от 20 години няма случай на рак на кожата, за който да е доказано, че е причинен, активиран и косвено предизвикан от лазерна епалиця. Лазерната технология се използва от 50 години в медицината и е доказано безопасна“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара