Обелваме и измиваме една средно голяма глава целина, 2-3 моркова, 5-6 картофа и ги слагаме да се варят в подсолена вода. Проверяваме, и щом се сварят, изваждаме картофите. Целината и морковите оставяме да се сварят добре, след което ги изваждаме, за да изстинат напълно.

Нарязваме ги върху дъсчица на правилни малки кубчета. На също такива кубчета нарязваме и 1-2 краставички или 3-4 домати от туршия и ги оставяме в цедка или наклонена чиния да се отцеди сока им. Ако имаме, нарязваме и една ябълка, както и малко варено свинско месо, салам, шунка; може и без месо.

Домашната майонеза:

Сваряваме едно яйце твърдо и след като изстине напълно отделяме жълтъка му и го стриваме много добре с дървена лъжица: прибавяме един суров жълтък и продължаваме да стриваме, докато получим съвършено гладка смес. След това посоляваме леко, наливаме една чаена лъжичка горещ оцет, разбъркваме и почваме да наливаме на тънка струйка по малко олио, като бъркаме с дървена лъжица бързо и без прекъсване. За двата жълтъка е достатъчно да употребим  2 винени чашки олио.

Като видим, че майонезата се е много сгъстила и се бърка трудно, наливаме по малко хладка вода. След като употребим определеното олио, прибавяме лимонтозу или оцет и опитваме на сол. Ако е много гъста, разреждаме я наново с 1-2 лъжички хладка вода.

След това заливаме с нея нарязания зарзават. Разбъркваме добре салатата и я изсипваме в чиния или купа. Руската салата поднасяме гарнирана с колелца от твърдо сварени яйца, кисели краставички или маслини, нарязани на ивички.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара