„Думи на 4 гуми“ е проект на Илиян Любомиров и представлява мобилна книжарница за съвременна българска литература, с която поетът планува цяло лято да обикаля България и да запалва нови читатели по любимите си книги.

Каузите зад проекта на Илиян са няколко: да приобщава и по-малките населени места към достиженията на съвременната на поезия и проза, да възпитава уважение към артистите, докато са сред нас, да подпомага читалища и библиотеки, като им подарява 20% от продажбата на всяка книга за попълване на фондовете им, да изгражда широки общности в литературата и да фокусира общественото внимание върху добрите примери.

Зад идеята на поета застана VIVACOM, след като Илиян спечели в съревнованието на телекома за регионален грант.

Бусът, с който Илиян тръгва на книжно пътешествие, е хипарски Фолксваген на 30 години, изцяло изрисуван от българския графити Артист Nasimo. Той посвещава няколко седмици, за да измисли дизайна и 3 дни, за да се справи със задачата.

Премиерата на „Думи на 4 гуми“ ще бъде в София на 24-и май. Повече информация за бъдещите дестинации, представяните автори, и снимки с всеки закупил книга от мобилната книжарница ще се качват на фен страницата във фейсбук. Първото пътешествие с буса ще бъде в компанията на Константин Трендафилов до Варна на 30-и май за младежкия литературен фестивал Варна Лит.

„Думи на 4 гуми“ работи с най-големите български издателства и заедно съставят списък с около 200 заглавия, който тепърва ще се разширява. Илиян споделя, че оставам отворен за всички смислени предложения от издателства и читатели.

Поетът ще се постарае във всеки град да вози с него писатели и поети, които да среща лично с читателите им. Някои от книгите, които ще бъдат продавани, ще бъдат и с автограф.

„Аз съм част от литературните среди от 3 години и за това време чух за повече скандали, отколкото за добри примери. За мен е важно да се изграждат общности в изкуството, защото от това печелят не само артистите, но и най-вече публиката. Основната цел на този проект е да падне вниманието върху българската литература и да запозная младото поколение с български книги на световно ниво, за които не са и чували в училище.“

За основна своя цел Илиян си е поставил с помощта на „Думи на 4 гуми“ да разбие клишето, че младите хора не четат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара