Все по-често жени застават начело на фирмите, в които си търсим работа. По-добре бягайте през глава, защото това е най-лошият късмет, който може да ви сполети. Приятните изключения са толкова малко, че не влизат в статистиката.

Независимо дали сте мъж или жена, дали сте най-способният професионалист във вашата област, чаровен, сговорчив и добродушен, ако попаднеше но жена началник, тя способна да избие всичките ви добри качества за няколко работни дни. Затова добре а да опознаете врата, преди да започнете да си имате вземане-даване с него. Дамата шеф е по-страшно явление от тъща в къщата.

Обикновено тя е ужасно амбициозна. Разбира се, иначе нямаше да успее да стигне до поста, за който вероятно се борят глутница мъжкари. Научно е установено, че жените са по-трудоспособни от мъжете, по-устойчиви на стреса и по-възприемчиви към новостите. Затова съвсем естествено те са с едни гърди напред в съревнованието. Като написах това, та си сетих. Чарът и сексапилът въобще не са без значение, когото нежният пол се бори за началническо място. Много жени залагат именно на него, за да си извоюват добри позиции. Практиката обаче показва, че щом една красавица се и изкачила по йерархията, благодарение единствено на хубостта си, тя се задържа горе само докато продължи да е привлекателна.

Дамата с шефски пагони непременно е умна.

Или поне достатъчно хитра, за да елиминира конкуренцията. Тук е мястото да споменем, че тя се бои много повече от състезанието с други жени и с много по-голяма лекота се справя с мъжката конкуренция. Мъжете просто са друга категория. Но независимо как е получила мястото,  началничката е свирепа към подчинените си. Мъжете се чудят как е възможно дяволът да се превъплъти в едно такова нежно създание (в по-добрия случай) и защо госпожата не си гледа семейството и печката. Някога Господ си е знаел работата, но къде са добрите стари времена, тюхкат се подчинените, докато се потят над непосилните задачи, поставени от нея. Дамите във фирмата пък мятат искри наляво и надясно и злостно започват да ръфат темата за дължината на полата на началничката и сенките под очите й. Те мразят собствения си пол и скришом си представят какви успехи биха пожънали на професионалното поприще, ако работата им се надзираваше от някой истински шеф с брада и панталони.

На жената начилничка не й минават старите номера за „временно неразположение“, „тежка нощ“, „мигрена“ или „семейни проблеми“. Тя също си ги има накуп и въпреки това успява да се труди колкото всички останали в офиса. Не се трогва дори от пърхане с клепки, кръстосване на крака и невинно въртене на кичури, комбинирано с леко изчервяване. Разбира се, и на шефката може да й се намери цаката.

Превъзходният вариант е да станете приятелка с нея.

Това обаче е трудно постижимо. Причината: нима сърничката се сприятелява с тигрица? Можете все пак да опитате. Едничкият ви шанс е, че благодарение на поста си тя вероятно е един самотен човек. Въпреки че гледа строго над очилата си, удря с юмруци по масата и крещи като хамалин, можете да сте сигурна, че началничката също обича да обсъжда нови тоалети, любовни страсти и модни маникюри. Ако не е загубила напълно човешкия си облик. Използвайте следната стратегия: намерете си проблем и идете при нея за съвет. Напълно добронамерено. И да не ви помогне, ще бъде трогната от вниманието и ще го помни дълго време. Попитайте я къде си прави прическата. Колко струва новата й чанта. Оздравя ли детенцето, болно от грип.

Никога, ама никога

не заставайте на пътя й в превземането на мъжки сърца. Това тя няма да ви прости и вие автоматично се превръщате в неин враг. Второ. Не демонстрирайте благополучие и не показвайте, че се радвате на внимание от страна на мъжкия пол. Нека си мисли, че тя е по-силна в това отношение. Трето. Дори когато не е прав, началникът (началничката) е всъщност прав. Не смейте да й намирате кусур в работата, ще ви го върне тъпкано. Най-лошият бос е уличеният в некадърност.

Има един мъъъничък процент от шефки, които, нямат нищо общо с горното описание. Не се размечтавайте да попаднете на такава, защото ако се случи, това ще бъде просто дар от Бога. Те са приветливи, усмихнати, всеразбиращи и всеопрощаващи. Едни истински човеколюбки зад бюрото. На всичко отгоре си разбират от работата, вършат я с удоволствие и не ръсят пренебрежение около себе си. Тези изключения обаче са толкова малко, че статистиката не ги лови. Е, приспособявайте се, защото идва краят на мъжките времена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара