Бикарбонатна вода

Съдържа повече от 600 мг бикарбонати на литър. Употребата на такава вода се препоръчва за хора, които активно спортуват, за кърмачета и страдащи от цистит.

Противопоказана е за хора, страдащи от гастрит, тъй като в нея се съдържат анхидриди и приемана в големи количества, водата може да обостри заболяването.

Сулфатна вода

Съдържа повече от 200 мг сулфати на литър. Препоръчва се за хора, които имат проблеми с черния дроб. Освен това тази вода има слабителен ефект. Тъй като сулфатите могат да възпрепятстват усвояването на калция (а това ще рече и формирането на костите), употребата на такава вода е противопоказна за подрастващи, както и за хора, страдащи от остеопороза.

Хлоридна вода

Съдържа повече от 200 мг хлориди на литър. Най-често хлоридите са в съединение с натрий – в този си вид те помагат за регулиране работата на червата, жлъчните пътища и черния дроб, затова такава вода се препоръчва за хора, страдащи от заболявания в тази област.

Противопоказана е за хора с повишено артериално налягане.

Магнезиева вода

Съдържа повече от 50 мг магнезий на литър. Препоръчва се при запек, а също при стресови ситуации, тъй като магнезият участва в механизмите, регулиращи реакцията на организма при стрес.

Водата е противопоказана за хора, склонни към стомашни разстройства.

Флуоросъдържаща вода

Съдържа повече от 1 милиграм флуор на литър. Препоръчва се за бременни, за хора, страдащи от остеопороза и кариес (особено полезно е да се редува с вода, богата на калций), както и за хора, които живеят в райони, където чешмяната вода не се флуорира.

Противопоказана е за възрастни и деца, които взимат таблетки с флуор или живеят в места, където чешмяната вода се флуорира.

Съдържаща желязо вода

Съдържа повече от 1 милиграм желязо на литър. Препоръчва се за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.

Противопоказана е за хора със стомашни проблеми и с язва на десетопръстника.

Кисела вода

Съдържа повече от 250 милиграма анхидриди на въглената киселина на литър. Препоръчва се за хора с намалена киселинност на стомашния сок.

Противопоказана е за болни от гастрит и язва, за страдащи от повишена киселинност и метеоризъм, тъй като засилва чувството за подуване на корема.

Натриева вода

Съдържа повече от 200 милиграма натрий на литър. Препоръчва се при запек и проблеми с храносмилането (в съчетание с хлоридна вода).

Противопоказана е за хипертоници и за хора, на които е предписана безсолна диета (при болести на черния дроб, сърдечносъдовата система и други).

Калциева вода

Съдържа повече от 150 милиграма калций на литър. Препоръчва се за хора. които не пият мляко, на бременни жени, а също на деца и подрастващи. Според последни изследвания такава вода притежава свойството да намалява налягането при хипертоници.

Няма строги противопоказания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара