Великден е един от най-светлите християнски празници. На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като бил разпънат на кръст и погребан. У нас и по света по традиция един от символите на Великден са боядисаните яйца. Те се багрят в различни цветове, като първото задължително се оцветява в червен цвят от най-възрастната жена в къщата. След това цялото семейство се включва в ритуала по боядисване и яйцата могат да бъдат изрисувани в различни шарки и цветове. Тук традицията отстъпва на фантазията и решихме да споделим с вас едни от най-креативните и същевременно красиви техники за боядисване, с които ще очаровате всички близки и приятели.

Мозаечни яйца

8c602b99-57d1-4c66-8bbc-54a33bf7315e

За направата им са ви необходими само обикновени бои за яйца. Нищо сложно, а толкова красиво.

Докато варите яйцата, разтворете желаните цветове боя. След като се сварят, начупете черупката им с лъжица, поставете ги в различните купички с боя и ги оставете в хладилника за около 2-3 часа. След това просто ги обелете. Готово, във великденската ви купа вече има и мозаечни яйца.

Многоцветни яйца с помощта на силиконови ластици

cbb0fc84-26f9-49fe-a60d-e3ebd3d22cbf

Сварете яйцата. След като са готови, вържете около тях ластиците, както е показано в прикаченото видео. В отделни съдове пригответе цветните бои и потопете яйцата. Можете да боядисате различните им страни в различни цветове или пък само в един. И в двата случая резултатът е прекрасен. След като яйцата са боядисани, единственото което остава да направите, е да ги подсушите и да премахнете ластиците.

Боядисване с помощта на ориз

95683bd6-2dc5-46db-8418-b271eea42660

Необходими са ви: дребен ориз, бои за яйца и малки стиропорени чаши с похлупачета, в които може да се побере яйцето. Сварете яйцата, изсипете в чашите по малко ориз, добавете и избрания цвят боя. Сложете похлупака на чашата и разтръскайте ориза, докато не се оцветят всички зрънца. След това сложете и яйцето в чашата, отново разтръскайте и воала – имате страхотно боядисано яйце. Може да се наложи да разтръсквате чашата няколко поредни пъти, за да получите желания резултат.

Копринени яйца

66cdf0a4-d4bf-445a-9ed3-f315759d2a22

За изпълнението на този трик са ви необходими: 100 процентова коприна, яйца, бял тънък плат, връвчици и оцет.

Първо нарежете копринения и белия плат на отделни парчета с размери 7×7 см. След това обвийте всяко яйце, както е показано в прикаченото видео, първо с избрания плат коприна, а след това с белия плат и завържете стегнато с връвчица. Когато сте готови с всички яйца, ги поставете в тенджера и я напълнете с вода, добавете 3 лъжици оцет и варете за 15 минути.  Яйцата вече са готови, извадете ги от котлона, охладете ги и развържете платовете. Ще останете изненадани от резултата. Парчетата коприна могат да бъдат използвани 2-3 пъти.

Боядисване с естествени багрила

egg-495256_960_720

Какво по-хубаво от това да се върнем във времето на бабите и дядовците ни, когато сегашните бои не съществували. Те са получавали багри от съвсем естествени материали и с това предложение ще ви докажем, колко красив може да е резултатът.

Необходими са ви: яйца, обелки от стар лук, червено зеле, цветя и листенца, тънки найлонови дамски чорапи.

Притиснете желаното цветче или листенце към суровото, все още, яйце и обгърнете с чорапчето, като се стремите да увиете колкото се може по-плътно. След това завържете чорапа, за да не се размести желаният естествен орнамент. Пригответе си две тенджери, в едната наредете люспи от стар лук, а в другата листа от червено зеле. Наредете яйцата между люспите и зелето и залейте с вода. Поставете на огъня, изчакайте водата да кипне и отдръпнете тенджерите от котлона. Охладете яйцата в хладилник за около 5 до 12 часа, премахнете чорапките и листенцата и готово, имате си съвсем естествено боядисани яйца в кафяв и син цвят.

Тук е моментът да ви вдъхновим, как да постигнете и други багри:

Червено: червен лук, ягоди, червени боровинки

Светло зелено: листа от спанак

Жълто: портокалови и лимонови обелки, моркови, семена от целина

Светло синьо: боровинки

Светло кафяво: силно кафе

Златисто: обелки от жълти ябълки

Дантелени яйца

9675e73a-1c89-4b12-8729-8de71eae4dc9

Изглеждат толкова красиво и изящно, като произведение на изкуството, а се правят толкова лесно. Необходими са ви парчета дантела, яйца и бои.

Първо сварете яйцата. След като са готови, ги увийте с дантела и я завържете около яйцето със силиконово ластиче. Поставете ги в желаната боя и не след дълго ще получите завидни резултати. Развържете, подсушете и се наслаждавайте на красивите дантелени печати.

Захарни яйца

Sprinkle-Easter-Eggs-3710

Ще ви покажем как да си направите яйца със захарни пръчици. Нуждаете се от пръчици, яйца и сладкарско лепило. Като за начало сварете яйцата, след като се охладят, изсипете захарните топчици или пръчици в стъклена купа. Намажете яйцето със сладкарско лепило и го оваляйте в купата. Повторете същото и с останалите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара