“Шекспир е жив“ е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през тази година на 400 години от неговата смърт. НДК се включва в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

Richard_III_1993 (Richard_III_1993 (Sly Fox Films, MGM and Park Circus USA)

Първите три заглавия са: Ромео и Жулиета“, „Ричард III“ и „Хамлет“, съответно на 19, 20 и 26 май от 19:00 часа.

Красивата и трагична история на Ромео и Жулиета е пресъздадена убедително от режисьораФранко Дзефирели, а в ролите се превъплъщават Ленард Уайтинг, Оливия Хъси, Майкъл Йорк,както и гласът на Лорънс Оливие.

Със своята отдавна превърнала се в класика екранизация от 1968 г., режисьорът дръзва да наруши традицията за ролите на Ромео и Жулиета да се избират по-възрастни актьори. Той залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, които са съответно на 17 и 15 години по време на снимките. Невинността на главните актьори прави най-романтичните сцени още по-красиви. Изящно заснет от аса Паскуалино де Сантис на локации из Италия, „Ромео и Жулиета” е една от най-вдъхновените екранизации на Шекспир въобще, което се дължи в голяма степен и на прекрасната музика на Нино Рота.

Romeo and Juliet (Paramount and Park Circus) (1)

Филмът е с три награди „Златен глобус” – за най-добър англоезичен чуждестранен филм, изгряващ актьор на Ленард Уайтинг и изгряваща актриса на Оливия Хъси; „Давид на Донатело” за режисура; две награди “Оскар” – за операторско майсторство и костюми; БАФТА за костюми; две номинации за „Оскар” – за най-добър филм и режисура; шест номинации за БАФТА – за режисура, поддържащ актьор на Джон Макенъри, поддържаща актриса на Пат Хейууд, монтаж, музика и сценография и две номинации за „Златен глобус” – за режисура и музика.

Екранизацията на „Ричард III” е с режисьор Ричард Лонкрейн и с участието на класни актьори като: Йън Маккелън, Анет Бенинг, Кристин Скот Томас, Джим Бродбент, Робърт Дауни-син и Маги Смит.

Лонкрейн пренася класическия Шекспиров сюжет за изменничество през 30-те години на XX в. Филмът е новаторски прочит на класическата историческа драма, който талантливо защитава дръзките си паралели с нацизма.

Richard_III_1993 (Sly Fox Films, MGM and Park Circus USA

„Ричард III” също е носител на редица престижни филмови награди като: „Сребърна мечка” за режисура (поделена) от Берлинале; Европейска филмова награда за най-добър актьор на Йън Маккелън; две награди БАФТА – за сценография и костюми; три  номинации за БАФТА – за най-добър британски филм, актьор на Йън Маккелън и адаптиран сценарий;  номинация за „Златен глобус” за драматичен актьор на Йън Маккелън, както и две номинации за “Оскар” – за сценография и костюми.

Вечната трагедия „Хамлет” гледаме в класически вариант от 1948 г. на забележителния Лорънс Оливие.Версията на режисьора е колкото сурова приказка, толкова и психологическо кино от висока класа.Хамлет” е голям касов успех за времето си и до ден днешен е единствената Шекспирова екранизация, удостоена с „Оскар” за най-добър филм.

HAMLET

В главните роли са Лорънс Оливие и Джийн Симънс.

Филмът е отличен с три награди от Венеция – Голямата награда, за най-добра актриса на Джийн Симънс и за операторско майсторство; четири награди “Оскар” – за най-добър филм, актьор на Лорънс Оливие, сценография и костюми в черно-бял филм; две награди „Златен глобус” – за най-добър чуждестранен филм и актьор на Лорънс Оливие; БАФТА за най-добър филм; Награда на Нюйоркската критика за най-добър актьор на Лорънс Оливие и три номинации за „Оскар” – за режисура, поддържаща актриса на Джийн Симънс и музика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара