Почти всеки човек се е сблъсквал с кошмара кокоши трън. Той обикновено се появява по ръцете и стъпалата, рядко и по други части на тялото, вследствие на човешки папиломен вирус, прихванат от воден басейн, носене на стегнати обувки или пък ако в обувката ви има нещо, като камъче, което може да деформира част от кожата и тя да бъде засегната. По този начин се получава втикване на епидермиса и в последствие той се обръща. Обмяната на веществата в кожата силно се засяга и на мястото на кокошия трън тя става груба, вроговена и предизвиква болка. Болното мястото, заради образувалите се коренчета, прилича на кокошо краче и от там идва и наименованието му. Ако проблемът не бъде лекуван, рискувате той да се разпространи и да се „сдобиете“ с още многобройни неприятели. Пък и само си представете, каква болка бихте изпитвали при ходене, ако целите ви ходила биват осеяни с кокоши трънчета? Затова, нека ги излекуваме.

feet-830503_960_720

Съществуват много методи за лечение – от лепенки, до горене с течен азот и народни рецепти. Някои от тях са много болезнени, други неефикасни, трети скъпи и т.н. Днес с вас ще споделим една изпробвана народна рецепта, която е изключително лесна за приготвяне, ефикасна и с продукти, които може да намерите в кухнята си.

Необходими продукти:

  • винен оцет
  • 1 глава кромид лук

Начин на приготвяне:

Нарежете на дребно една глава кромид лук, поставете я в стъклена чаша и покрийте съдържанието с винен оцет. Върху чашата се поставя домакинско фолио и се оставя да престои в хладилник за едно денонощие.

Начин на приложение:

На следващата нощ, преди да си легнете, откъсвате малко памук, колкото да покрие кокошия трън и го потапяте в сместа с лука и оцета. След това налагате памука върху засегнатото място и отгоре залепвате с лепенка, за да не се размести през ноща. Обувате си стари чорапи, понеже течността доста мирише, хубаво е да поставите на леглото и стари чаршафи, а ако не желаете, може да обуете найлонови пликчета върху чорапите. На следващата сутрин премахвате лепенката и правите нова смес от лук и оцет, за следващото намазване.

Ще забележете, че след няколко намазвания, кокошият трън започва да се размеква и да побелява, а коренчетата да си личат още повече. Когато те са достатъчно отделени от заобикалящата ги кожа, с предварително дезинфекцирана пинцета издърпвате коренчетата, които можете, докато след всяко следващо намазване не премахнете и всички останали. След като вече ги няма, мажете още няколко пъти със сместа и проблемът е решен. Безопасно, лесно и ефикасно!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара