Отличеният с четири награди Гоя филм „Никой не иска нощта“ ще бъде представен и у нас от Посолството на Кралство Испания с паралелно излъчване в три зали на 11 май от 20.00 часа в Cinema City Mall of Sofia. Това ще бъде ексклузивна прожекция за българските зрители и шанс да видят филма с носителката на „Оскар“ Жулиет Бинош, базиран на живота на полярния изследовател Робърт Пиъри.

NWTN_12_© LEANDRO BETANCOR

Лентата разказва историята на съпругата на генерал Пиъри – Джозефин (Жулиет Бинош) – богата и образована жена, която започва експедиция до Северния полюс, за да потърси съпруга си. По време на своето пътуване тя се среща със скромното ескимоско момиче Алака (Ринко Кикучи). Въпреки многобройните си културни и лични различия двете ще трябва да се сближат, за да оцелеят в суровите климатични условия на тундрата.

NWTN_11_© LEANDRO BETANCOR

Испанският критик Хернан Елвира дава интересен поглед върху историята написана от Мигел Барос и режисирана от носителката на пет награди „Гоя“ Изабел Койшет: „Не съм сигурен дали ще обръщаме достатъчно внимание на Изабел Койшет (…) в случая на „Никой не иска нощта“. Да, това е още една история за оцеляване в снега; но за мен това е точно обратното на това на което Иняриту прави. (Любопитно, Кикучи, която е в главна роля тук, срещнахме и във „Вавилон“). Ако в „Завръщането“ предимство имат показността на ефектното снимане, движението на камерата, монтажът, то Койшет ни изкушава с изтънчеността на своите симфонично съпоставени гледни точки.“

NWTN_9_© LEANDRO BETANCOR

 „В работата на Иняриту оцеляващите са мъже, при Койшет – жени. Това, което в „Завръщането“ е епичен героизъм и леко банална отмъстителност, в „Никой не иска нощта“ е историята на една колосална арогантност: арогантността на капризните чувства над здравия разум и обстоятелства; на презрението и усещането за превъзходство на европейския човек над „племенния“ жител; на арогантността на човешките същества като цяло, за природата.“, допълва той.  

NWTN_8_© LEANDRO BETANCOR

„Никой не иска нощта“ е продукция, реализирана от Испания, Франция и България. Филмът е номиниран за 9 награди Гоя през 2016 и печели 4 от тях.  – Най-добро ръководство на продукцията, Най-добър оригинален саундтрак, Най-добър дизайн на костюми, Най-добри грим и коса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара