Фин мармалад от сини сливи

Вземаме 15 кг добре узрели кюстендилски сливи, измиваме ги, изваждаме им костилките и слагаме да се варят с 4 чаени чаши вода, докато омекнат добре. Сва­ляме от огъня да се поохладят, след което ги претриваме през гивгир. Получената каша слагаме в широка тава и варим на силен огън като бъркаме непрекъснато с дър­вена лопатка. Като се посгъсти мармалада, прибавяме 4 чаши захар. Варим до необходимата гъстота. Насипваме го горещ в затоплени буркани и държим два дни на слънце, за да хване здрава предпазна корица.

Мармалад от пъпеши

За мармалад избираме добре узрели, по-силно аро­матни и не много водни пъпеши. Обелваме пъпешите, нарязваме ги на парчета, които смиламе с машината за месо. Претегляме пюрето и на всеки килограм отделяме в 1 супник по 5-6 супени лъжици захар. Слагаме пю­рето в начало да се вари без захарта, като се посгъсти, прибавяме захарта и бъркаме с дървена лопатка, докато получим необходимата за траен мармалад гъстота – ло­патката да прави чиста пътека по дъното на тавата, която да се закрива бавно. Наливаме мармалада още го­рещ в затоплени буркани. Държим бурканите 3-4 дни открити на слънце да хване мармалада корица, след което завързваме с пергамент или целофан и прибираме на сухо хладно място.

Мармалад от кайсии

Вземаме 5 кг добре узрели кайсии, слагаме по ня­колко в цедка и пущаме във вряща вода да се попарят 3 минути. Изваждаме ги и веднага пускаме в студена вода да се поохладят, след което ги обелваме, изваждаме им костилките и смиламе през машина за месо. Слагаме полученото пюре в разлата тава и варим на силен огън, като бъркаме непрестанно с дървена лопатка. Когато се посгъсти мармалада, прибавяме 3-4 чаени чаши захар. Варим до необходимата гъстота.

Друг мармалад от кайсии

Обелваме 6 кг добре узрели кайсии, разполовя­ваме и слагаме в тава, заливаме с вода, която да ги об­лее на половина и сваряваме. След като поизстинат, ги претриваме през гивгир, слагаме пюрето в тава, приба­вяме 2 кг захар и варим до необходимата гъстота, като го бъркаме непрекъснато с дървена лопатка. Изсипваме мармалада горещ в буркани и прибираме както всички мармалади. Този мармелад става много фин и е отлична плънка за торти, бисквити и пр.

Мармалад от белени праскови

Мармалада от праскови варим по същия начин и при същото съотношение на захар, както мармалада от кайсии.

Смесен мармалад от ябълки и боровинки

Изчистваме и измиваме 3 кг червени боровинки, обелваме, изчистваме от семенната част 1 кг ябълки и ги нарязваме на тънки филийки. Слагаме двата плода в тава да се варят без вода, докато боровинките пуснат сока си и ябълките омекнат. Прибавяме 4 чаши захар и сгъстяваме мармалада до необходимата гъстота, т. е. ло­патката да прави пътека по тавата. Насипваме го горещ в затоплени буркани, които държим 3-4 дни открити на слънце, да хване мармелада корица. Завързваме с пер­гамент ирибираме.

Мармалад от боровинки

Четири килограма добре узрели боровинки изчист­ваме, измиваме, заливаме с 10 чаши вода и варим до омекване на плода. Претриваме през цедка, след като се поохлади кашата. Слагаме наново претритата каша в широка тава на огъня и варим като бъркаме непрестан­но с дървена лопатка. Когато се посгъсти мармалада прибавяме 1 кг захар и сгъстяваме докато лопатката почне да прави чиста и трайна пътека по дъното на та­вата. След като го насипем горещ в бурканите, държим го 2-3 дни на слънце да хване корица.

Икономичен мармалад от грозде и ябълки

Вземаме 10 кг добре узряло сладко грозде, без значение памид или бяло, измиваме чепките, оронваме зър­ната и слагаме да се вари с 1 чаша вода. Когато омекнат добре зърната, сваляме да се охлади, след което претриваме през гивгир. Отделно измиваме 6-7 кг ябълки, нарязваме ги на парчета, изчистваме семенната ки и смиламе през машината за месо. Съединяваме готовата каша с ябълковото пюре и варим в широка тава на силен огън. Като поври кашата около половин час, добавяме 2 чаени лъжици сода за неутрализиране на киселините. Варим мармалада като бъркаме непрекъснато с дървена лопатка. Когато почне да се сгъстява, добавяме половин килограм глюкоза и малко повече от чаена чаша захар, както и 10-12 листа индрише за аромат. Сгъ­стяваме докато лопатката почне да оставя чиста пътека по тавата, която не се покрива веднага. Сваляме от огъня и веднага го насипваме в затоплени буркани, които дър­жим 3-4 дни открити и по възможност изложени на слънце. Покриваме с пергаментова книга и прибираме на сухо и студено място.

Триплодов мармалад със захар

Измиваме 5 кг сладки ябълки, нарязваме ги на парчета без да ги белим, изчистваме семенната част, и слагаме да се варят заедно с 5 кг сладка тиква, обе­лена и нарязана на дребни парчета, и сока от 5 кг до­бре узряло и претрито през гивгир грозде. Доливаме 2 чаени чаши избистрена пепелива вода и варим докато омекнат добре тиквите и ябълките. Оставяме сместа да се поохлади, след което я претриваме през гивгир. По­лученото пюре слагаме да се вари в широка тава на силен огън, като бъркаме непрекъснато с дървена ло­патка. Когато сместа се посгъсти, прибавяме 4-5 чаени чаши захар и едно букетче от десетина листа индрише. Сгъстяваме до необходимата гъстота. Вместо индрише, след като свалим мармалада от огъня, ароматизираме с 3-4 грама портокалова или лимонова есенция. Горещ го насипваме в затоплени буркани, и прибираме след като хване корица.

Друг триплодов мармалад

Измиваме и изчистваме на зърна 10 кг добре уз­ряло сладко грозде и го варим до омекване на зърната с 1 чаша пепелива вода. След като се охлади, претри­ваме през гивгир. Отделно вземаме 4 кг сладки ябълки и 3 кг добре узрели дюли, измиваме ги, нарязваме на парчета, изчистваме от семенната част и смиламе през машина за месо. Съединяваме двете пюрета с гроздовата каша и варим в разлата тава на силен огън, като бъркаме непрестанно с дървена лопатка. След около половин час прибавяме 2 чаени лъжички сода. Когато мармалада се посгъсти, прибавяме 4 чаши захар или ако имаме глю­коза – половин килограм глюкоза, и 1 – 1 и половина чаша захар. Сгъстяваме мармалада докато лопатката започне да прави чиста и трайна пътека по тавата. Изсипваме го в затоплени бур­кани щом го свалим от огъня. Държим 3-4 дни открити бурканите, за да хване мармалада корица. Покриваме след това с пергаментова хартия и прибираме на сухо хладно място.

Мармалад от круши и дюли

Вземаме по равно тегло круши и дюли, измиваме ги, нарязваме на парчета без да почистваме семенната част и слагаме да се варят, като ги заливаме с вода, която едва да ги покрива. Варим плодовете докато омек­нат напълно. Претриваме ги през гевгир след като се поохладят. Премерваме с еднолитров буркан плодовата каша и я слагаме в тава да се вари наново като бър­каме непрестанно с дървена лопатка. Когато мармалада се посгъсти, прибавяме захарта, като изчисляваме на 1 кг каша 250 г захар. Сгъстяваме до необходимата гъстота и прибираме горещ в затоплени буркани.

Мармалад от грозде и дюли

Измиваме 5 кг добре узрели дюли, нарязваме ги на парчета, без да чистим семенната част и слагаме да се варят с две чаши вода докато омекнат. Претриваме ги през гевгир след като се охладят. Измиваме и оронваме 8 кг добре узряло сладко грозде и слагаме да се увари с 1 чаша вода. Претриваме също през гевгир и съединяваме с дюлевото пюре. Наливаме една чаша избистрена пепелива вода и варим на силен огън. Когато се посгъсти мармалада, прибавяме 2 чаши захар или 1 чаша захар и 1 чаша глюкоза. Сгъстяваме мармалада до необходимата гъстота. Насипваме го горещ в буркани и прибираме след като хване корица.

Мармалад от шипки

Вземаме напълно узрели шипки, изсипваме ги на купчина и държим така 5-6 дни да поомекнат. Изчист­ваме ги от венечните листи и дръжчиците, измиваме ги хубаво, заливаме ги с вода колкото да се покрият и слагаме да се варят. Варим ги до пълно омекване и сваляме от огъня да се поохладят. Претриваме най-на­пред през гевгир, за да отстраним семчиците и обвив­ката. За да се претрие добре месестата част, наливаме от време на време по малко хладка вода. Получената каша прекарваме през много гъсто сито, за да отстраним косьмците. Претриването става с ръка, или най-добре с гъста четчица. Така получената фина каша слагаме да се вари на силен огън в широка тава, като бъркаме непрестанно. Шипковият мармалад загаря много лесно, ето защо трябва да плъзгаме лопатката навсякъде по тавата. Дори и мал­кото загаряне променя вкуса и цвета на мармалада. Ко­гато мармаладът се посгъсти, прибавяме захарта, като пресмятаме на 3 кг шипки 900 гр.- 1 кг захар. Сгъстя­ваме докато лопатката почне да прави чиста и трайна пътека по тавата. Насипваме го горещ в буркани, които държим 2-3 дни открити на слънце, след което завър­зваме с пергаментова хартия и прибираме на сухо и хладно място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара