Как да разпознаем качествената боя?

Добрите продукти се нанасят бързо, не избледняват с времето, цапат се трудно и се почистват лесно, нямат вредни емисии.

Продуктите от качествени марки са с ниско съдържание на летливи органични съединения и са безвредни за здравето.

Какви бои да изберем за различните помещения?

Боите за различните помещения са с една и съща основа, но с допълнителни съставки – латекс, тефлон, силикон и т.н.  Те се делят най-общо на два вида: алкидната (блажна) боя запечатва стените и затова се използва много рядко при домашни условия. Тя е подходяща за оцветяването на дърво, метал и пластмаса.

В зависимост от добавките се говори за акрилни, латексови, винилови, тефлонови, силиконови, силикатни и т.н. Например, за тефлона е характерно, че отблъсква мръсотията, затова е подходящ за кухни, а силиконът отблъсква водата и е добър избор за мокри помещения.  Латексът е еластичен, не задържа микроорганизми и се почиства лесно и е подходящ за дневни, спални, коридори. Благодарение на високата им въздухо- и
паропускливост, силикатните бои често са предпочитани за места с висока влажност. Боите на винилова основа пък са огнеустойчиви.

Обикновено за тавани се използва матова боя, а за стените – сатенена или с блясък. Специалистите напомнят, че матовата боя се замърсява по-лесно, но прикрива по-добре недостатъците на повърхността.

Какъв да бъде цветът?

Според традиционните препоръки слънчевите помещения е добре да бъдат в студени тонове, а северните – в топли.
Това правило обаче е доста относително при днешната богата палитра сложни тонове и множеството други елементи в помещението.

Съществена роля при избора на цвета играе и размерът на стаята. Малкото помещение ще се „разшири“, ако стените са в студени тонове.

Какви ефекти се постигат с декоративните мазилки?

Новите декоративни мазилки предлагат невероятно разнообразие цветове и финиши, те са истинско изкуство и могат да бъдат съществена част от стилистиката на жилището. С последното поколение декоративни мазилки е по-лесно да се създаде класическа атмосфера, да се постигне рустикален ефект, да се внесе доза екстравагантост в интериора.

Със съдържанието на различни съставки и частици – силиконови, керамични, минерали на прах, фин кварцов пясък, слюда, акрилни смоли и други, се постигат разнообразни ефекти: пясъчен, патина, металически, хроматичен, перлен, брокат, кадифе, злато и сребро… Успешно се имитират различни повърхности – пукнатини, дърво, скъпа каменна облицовка.

Какво означава „венецианска” и „сицилианска” мазилка?

Названието „венецианска” мазилка обединява всички видове декоративна гладка мазилка с огледална повърхност и с визия на мрамор. Блясъкът се дължи на финия мраморен прах в състава. Добавените различни смоли и неорганични пигменти позволява разработването на хиляди цветове, характерни за венецианските и флорентинските дворци.

Друга разновидност е традиционната сицилианска мазилка, „стоплена” от малките теракотени гранули в структурата. Рустикалната мазилка е особено актуална, като има варианти да е по-груба или по-дискретна. Старинен или рустикален ефект може да се постигне и със специална патина за бои и мазилки.

Какви са актуалните тенденции?

В новите колекции се използват сложни, благородни, луксозни тонове, близки до природните нюанси – пясък, ръжда, земя,
праскова, горчица, патладжан. Контрастните съчетания се избягват. Монотонната палитра се компенсира от
богатство на текстурите. Фактурите са почти „невидими” – те се виждат под определен ъгъл, често са в същия цвят
като основата, но с половин нюанс разлика. Много се работи по формулата „тон в тон”.

Грубите, сурови, незавършени стени са харесвани от дизайнери и архитекти. В тази линия са имитациите на тухла и на бетон, на керамични плочки, които изглеждат изтъркани или покрити с ръжда.

Как се нанасят и поддържат?

Мазилките, за разлика от боите, трябва да се нанасят от професионалисти. Всички мазилки се почистват много
лесно и са устойчиви на химически препарати. Избледняване на цвета не се получава, но при нараняване повечето са
трудни за поправяне.

От Наш дом

Facebook Twitter Google+

0 Коментара