Българска блуза, извезана с автентични народни шевици, „полетя“ във въздуха. Инициативата е на няколко млади момичета, влюбени във всичко българско и родно, създатели на сайта Народни Носии. Те не се поколебаха да скочат от 3500 м. надморска височина с парашут, споделяйки посланието: „Ние носим българското навсякъде, а ти?“.


Полетът е беше осъществен на летище Ихтиман, уточняват Надежда Лазарева и Теодора Буковинова. Двете са създатели на проекта „Народни носии“ (за повече подробности –http://www.narodninosii.bg;  http://www.facebook.com/narodninosii.bg).

Надежда  е икономист, а Теодора  юрист, но въпреки доброто си образование и професии, решават да излязат от рамките, да  нарушат стереотипа и „скачат“ от високо. И буквално, и символично.

Не е случаен техният избор да се захванат с това родолюбиво начинание, споделяйки мислите на един велик българин – Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин!“

Опитвайки се да „заразят“ обкръжението си с национална гордост, те създават сайта „Народни Носии“ – ризи и блузи с автентична шевица, които носят елементи от родното минало, съхранени и пренесени в настоящето. Основната им цел е те да бъдат носени – днес и сега,  а не да събират прах в музеи и ракли.

„Днес старите магически традиции са забравени. Това, което трябва да направим, е да съхраним това ценно съкровище, завещано  от нашите баби и дядовци. Нека не губим знаците на българщината. Нека останем българи!“ – казват Надежда и Теодора.

За тях проектът е кауза, не просто работа. „Това е частица гордост, която можем да носим и споделяме не само по специални поводи, събори и фестивали, но и през всички останали дни от година“, казват те и добавят: „Ние следваме българското и то следва нас“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара