Естрогени (наименованието идва от гръцки и означава страст, ярост, но също и раждане) е общо събирателно название на стероидните полови хормони, които при жените се произвеждат най-вече от яйчниците, но също и от тестисите на мъжете, от надбъбречната кора и други тъкани, включително костите, мозъка, мастната тъкан, кожата и космените фоликули и при двата пола.

Метаболизмът на естрогените представлява умалена снимка на здравословното състояние на нашия организъм, защото този процес не само показва как те, миличките ни естрогени, се държат, но той е отражение и на поведението на детоксикационните системи на нашето тяло.

Освен че естрогените определят развитието на организма в съответствие с женския пол, те стимулират и синтеза на редица транспортни протеини на фибриногена (на тироксин-свързващия глобулин, на транскортина, трансферина, на протеина, свързващ половите хормони); те имат и прокоагулиращо действие – улесняват синтеза в черния дроб на витамин К-зависимите фактори на коагулацията; повишават концентрацията в кръвта на тироксина, желязото и медта. Естрогените имат подчертан антиатеросклеротичен ефект, като увеличават количеството на липопротеините с висока плътност и намаляват липопротеините с ниска плътност.

Затихващото производство на естрогени в организма с течение на времето води до

развитието на множество заболявания,

включително и до остеопороза. За съжаление, това тежко заболяване засяга по-често именно жените, рисковете от тежки счупвания и деформации с възрастта нарастват с ужасяваща скорост и голяма част от дамите от лейди се превръщат в нещастни полупарализирани неподвижни старици с рани от залежаване заради фрактури на бедрената шийка или гръбнака. И виновни за това изобщо не са хлъзгавите плочки в банята или мокрият линолеум в кухнята, а – уви! – климактериумът.

Според метаболитния път на естрогените, те образуват три форми: 2-хидроксиестрон, 4-хидроксиестрон и 16-алфа хидроксиестрон. Наш приятел е форма 2 – именно на нея дължим всичко добро в организма на жената. Форма 16 преобладава в клетките на рака на млечната жлеза и категорично се свързва с него. А от форма 4, враждебна във всяко отношение, се появяват рак на матката и яйчниците,

миоми, кисти и всякаква друга сган.

Същината е в това, че онкологичните заболявания винаги се развиват бавно. Ракът на млечната жлеза от неговото начало до появата му съзрява около 15 години и всеки един ден от тези петнайсет години бихме могли да направим така, че ракът да не се появи, защото метаболизмът на естрогените може да се коригира. Доказват го многобройни клинични изследвания. А самият метаболизъм подлежи на лабораторна оценка – за целта е необходимо само да си направите тест за естрогенни метаболити в урината и да видите какво ви готви съдбата.

Ние можем да влияем на това по какъв път да поеме метаболизмът на естрогените. За да се активира добрият, здравословният, правилният път на техния метаболизъм, трябва да се ядат повече растителни храни от семейство Кръстоцветни (това са, както вече стана дума по-горе, всички видове зеле, броколи и особено сърцевината му, рукола, кресон, репички, ряпа и др.).

Колкото повече нагарча зелето

и колкото по-остър е ароматът му, толкова повече DIM съдържа (по-точно 3,3-дииндолилметан, само че я го произнеси правилно!) – природно вещество, което нормализира метаболизма на естрогените.

За да се поддържа здравословен естрогенен фон, трябва да се следи нивото на фолиевата киселина, на витамините В6 и В12, а също и на цинка. Освен това е много важно съдържанието на желязо в кръвта да бъде високо, тъй като при дефицит на желязо в процеса на разграждане на естрогените се получават агресивни форми.

Впрочем, грейпфрутът и прясно изцеденият сок от него блокират производството на патологични естрогенни метаболити за около 12 часа.

Нали виждате колко много може да направим

и колко е важно да знаем какво се случва с нашия метаболизъм, особено ако се вземат хормони. Ако лошият метаболизъм се съчетае и с приема на комбинирани орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия със синтетични хормонални препарати, тогава вероятността да възникнат проблеми се увеличава многократно!

Непременно изследвайте метаболизма на своите естрогени. Това е много лесен начин да проверите има ли риск за вашето гинекологично здраве и за здравето на млечната жлеза, имате ли проблеми с извеждането на токсините от организма, защото метаболитните им процеси са тясно свързани.

Текстът е откъс от книгата на д-р Ирина Баранова Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си. Биохакингът е най-новият и популярен метод, чрез който можем да поемем контрол над живота си и да пренастроим организма си така, че да живеем по-дълго и по-щастливо. В основата на биохакинга е умението да се вслушваме в тялото си и да избираме точната храна за нас, за да си набавим необходимите полезни вещества и да се преборим с дефицитите.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара