Тежкото строително оборудване се отнася до тежкотоварни превозни средства като булдозери, автокранове, трактори, товарачи, багери и скрепери. Тежкото оборудване се използва в строителната индустрия и се различава от лекото оборудване, като мотокари и ножични подемници, по това, че е по-голямо, по-тежко и по-скъпо. Някои съображения могат да се използват самостоятелно, докато други трябва да бъдат прикачени или транспортирани.

В големите проекти тежкото строително съоръжение се използва за различни цели. Размерът и стойността на проекта оказват влияние върху избора на тежко оборудване. Те улесняват и ускоряват строителния процес.

1. Кранове с кули (кулокранове)

Крановете с кула са стационарни кранове, които се използват за повдигателни цели при изграждането на високи конструкции.

Този тип оборудване може лесно да повдига на необходимата височина тежки строителни материали, като например предварително натоварени бетонни блокове, стоманени подпорни конструкции, рамки, CD и UD профили, както и профили за гипсокартон.

Те включват пилон, който служи като вертикална опорна кула, стрела, която служи като работно рамо на крана, насрещна стрела, която служи като противотежест на крана, и операторска кабина, от която може да се управлява кранът.

2. Телескопични товарачи

Телескопичните товарачи са строително подемна техника, което се използва за повдигане на тежки материали на необходимата височина или за осигуряване на строителна платформа за работниците на по-голяма височина, както и за други неща.

Той е оборудван с дълга телескопична стрела, която може да се повдига, спуска и придвижва напред.

Към края на телескопичната стрела могат да се прикрепят различни видове приспособления, като например мотокари, кофи, кабини, повдигащи стрели и т.н., в зависимост от изискванията на работата. Почти всички големи производители на строителна техника като JCB, CAT, Komatsu, Bobcat предлагат телескопични товари и следпродажбено обслужване включително и резервни части JCB и друга строителна техника.

3. Самосвали

Самосвалите се използват на строителните площадки за транспортиране на големи количества материали от едно място на друго или до сметище.

Самосвалите с висока проходимост обикновено се използват на големи строителни обекти.

Тези самосвали с висока проходимост имат големи колела и много място за съхранение, което им позволява да транспортират голямо количество строителни материали при всякакъв вид терен.

4. Паве полагач

Паве полагач, известен също като асфалтополагач, е част от оборудването за полагане на настилка, използвано в пътното строителство.

Асфалтополагачът има захранваща кофа, в която самосвалът непрекъснато зарежда асфалт, а асфалтополагачът равномерно разпределя асфалта върху пътната настилка с леко уплътняване.

Перфектното уплътняване обаче изисква използването на валяк след полагането на асфалтовия слой. Също така може да се използва и виброваляк зависимост от предназначението и спецификацията на проекта.

5. Компактори (уплътнители)

Материалът или земната повърхност се уплътняват с помощта на уплътнители или валяци.

Съществуват различни видове компактори, предназначени за различни начини на уплътняване.

Валяците с гладки колела се използват за уплътняване на плитки слоеве почва, асфалт и други подобни материали.

Дълбокото уплътняване се постига с валяци с оребрен барабан.

Финозърнести почви, асфалтови пластове и други материали се уплътняват с валяци с пневматични барабани.

6. Харвестъри

В строителната индустрия харвестърът е вид тежко оборудване за рязане на дървета, което се използва за премахване на големи дървета.

Те отсичат дървото и го събират, без да го повалят, както и събират всички отрязани дървета на едно място, което улеснява работата на товарачите и самосвалите.

7. Оборудване за пробиване на пилони

За монтирането на сглобяеми пилони се използва оборудване за пробиване на пилони, за да се пробият дупки на строителната площадка. Такава техника е по-специфична и поради тази причина използването им в България е рядко, защото се замества с друга техника като багери.

8. Машини за забиване на пилони

В случай на изграждане на пилотен фундамент, друга част от тежкото оборудване, използвано на строителната площадка, е оборудване за забиване на пилони.

Тази машина повдига пилона, задържа го на място и го забива в земята на необходимата дълбочина.

Предлагат се съоръжения за забиване на пилони, чукове за забиване на пилони, водачи на чукове и други видове съоръжения за забиване на пилони. При всички случаи пилонът се забива в земята чрез забиване на върха му, което се извършва хидравлично или чрез пускане.

Тежкото строителство е голям отрасъл, който е незаменим за успеха на повечето строителни проекти. Тежкотоварното оборудване се използва навсякъде, където се предприемат строителни проекти, като се започне от по-обикновени дейности като изграждане на малки сгради и се стигне до такива като копаене на основи. Тежкото оборудване, използвано в строителството, варира в широки граници, но не и по отношение на качеството. Новото тежко оборудване, като булдозери и кранове, става все по-компактно, което улеснява маневрирането с него и повишава качеството и производителността.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара