Скучно ми е!“.

Надали съществува родител, който да не чува тези три думи поне веднъж на седмица. И да не настръхва от мисълта, че от него се „очаква да запълни тази скука.“ И родителят наистина прави всичко по силите си. Измисля още и още активности, само и само да не чува повече онова натрапчиво „Скучно ми е!“.

Защото… нали така правят добрите родители?

Ами ако променим подхода?

Темата за скуката в днешния контекст на презадоволяване и изобилие от „неща за правене“ ни замисли и решихме да зададем въпроса: „Полезна ли е или вредна скуката?“.

И тъй като темата е сериозна, се допитахме до специалисти в работата с деца, за да чуем тяхното мнение и да го споделим с вас: родителите.

Време е да отпразнуваме другото лице на скуката – когато притихнали, с наострени сетива, откриваме света по друг начин.

Какво да я правим тази скука?

Росио Бонийя ни отвежда на пътешествие през един мързелив неделен следобед, в който на пръв поглед няма какво да се прави. Но на втори всичко е възможно!

Защото именно това е суперсилата на скуката. Тя ни помага да погледнем по необикновен начин и на най-обикновените неща и да отключим магията на креативността си.

„Скучно ли ти е, Мини Мони?“ е в комплект с книга с активности „Да играем с Мини Мони“.

Мнението на специалистите

„На човек му е скучно, когато има много по-добро предложение в този момент. По-интересни неща са ти в главата и са доста по-привлекателни от заниманието в момента. Скуката е полезно нещо. Виждаш какво наистина ти се прави.“

Дарин Маджаров, предприемач, основател на Уча.се

“ Едно дете трябва да бъде оставено, за да завърши процесите, които преминават през него, независимо дали прави нещо или не. Детето невинаги има нужда от външни стимули или спомагателни материали. То прави неща, които са му емоционално интересни.“

Яна Алексиева, психолог, изпълнителен директор на „Асоциация родители“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара