Тренировките във фитнес зала са ефективен начин да влезем във форма. Дават възможност за работа с персонален фитнес инструктор, много повече възможности за натоварване, както и по-голям избор, ако някой уред или упражнение не са ни по вкуса.

Въпреки това, много хора предпочиташ спокойствието и уюта на дома си за своите тренировки и в това няма нищо лошо, те също могат да бъдат ефективни, ако ги конструираме правилно. А и спестяват доста средства в дългосрочен план.

Ако искаш тренировъчна програма изцяло с домашни тренировки – може би се чудиш кое е най-подходящото оборудване за тази цел? Е, в тази статия ще разгледаме 3-те най-удобни уреди за домашни тренировки – с възможно най-много предимства и алтернативи за упражнения, спрямо цената си и мястото, което заемат.

Дъмбели

Едва ли има друг уред, който да предоставя толкова голямо разнообразие от упражнения, в толкова компактна и достъпна опаковка. Всеки домашен спортист трябва да има поне един чист дъмбели, по възможност с тежест на дискове, за да може да я регулира, в зависимост от възможностите си при всяко от десетките упражнения с този уред – избутване от лег, раменни преси, бицепсово сгъване, чукови сгъвания, напади и много, много други…

Ако бюджетът или мястото за уреди вкъщи са ограничени и можеш да си позволиш само един фитнес уред – то дъмбелите са най-добрият избор за теб!

Тренировъчни ластици

Тренировъчните ластици обикновено нямат място и рядко се срещат във фитнес залата, но когато говорим за домашни тренировки – са идеален избор.

Тренировъчните ластици, макар и простички на пръв поглед уреди, предлагат възможност за допълнително натоварване към много от упражненията за горна и долна част на тялото, които по принцип се изпълняват със собствено тегло (набирания, глутеус мост, клекове, странични напади и др.). А могат да бъдат и още по-компактна и евтина алтернатива на дъмбелите.

Често се предлагат в комплекти с различен и цвят и дебелина, отговарящи на различното им съпротивление.

Прав лост с тежести

 

Правият лост с тежести чудесно допълва дъмбелите в арсенала от домашни тежести и разширява възможностите на програмата с допълнителните упражнения и обем натоварване, които предлага. При лостовете има различни видове и размери, но на какъв точно ще се спреш – зависи изцяло от теб, от мястото, с което разполагаш вкъщи и от бюджета ти.

Защото, за разлика от дъмбелите, за да се оборудваш с лост и достатъчно тежести към него, обикновено трябва доста повече да развържеш кесийката и бюджетът скача драстично. Освен това, тъй като в повечето случаи лостът и тежестите се продават отделно, трябва да внимаваш и да си вземеш такива, които пасват заедно, за да не се окажеш накрая с олимпийски лост и тежести за стандартен, чиито отвор не отговаря на дебелината на олимпийския.

И все пак – макар и по-скъп и обемен, лостът с тежести си остава много полезен фитнес уред. Особено за напредналите трениращи, които търсят възможности за по-сериозно натоварване.

Няколко допълнителни предложения…

Ето и няколко полезни допълнения към домашното фитнес оборудване, които можеш да обмислиш, ако имаш възможност за тях:

  • Йога постелка – Да, можеш да включиш и йога в програмата си, тъй като йога упражненията доказано подобряват гъвкавостта и баланса. Но освен за йога, можеш да ползваш постелката в много от упражненията в своята домашна тренировъчна програма, за да си осигуриш както по-мека и удобна повърхност за изпълнението им, така и повече стабилност при изпълнението на повторенията.
  • Велоергометър/кростренажор – ако имаш средства и пространство вкъщи, велоергометър или кростренажор биха били чудесно допълнение в арсенала ти. С тяхна помощ ще можеш както да загрееш бързо и ефективно преди силовата тренировка, така и да изгориш още някоя допълнителна калория след нея, ако целта ти е отслабване например.

Има много други възможности, разбира се. Можеш да се заредиш с толкова уреди, колкото желаеш и да направиш тренировките вкъщи още по-разнообразни и приятни!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара