Убедена съм, че руските сили искат да ни унищожат. Те искат да извършат геноцид. И няма значение какво казват, защото думите им не съвпадат с делата.

Това казва в интервю за полския вестник „Rzeczpospolita“ първата дама на Украйна Олена Зеленска, попитана какво според нея иска да постигне президентът на Русия Владимир Путин, цитирана и от OffNews.

„Ако проследите руските изявления и как те са се променили от 24 февруари, ще забележите, че посланието все още се развива. Това показва, че или плановете им се променят постоянно, или не действат по логичен начин“, допълва Зеленска.

Първата дама обяснява, че не съди руските сили по декларациите им, а по действията и съветва всички да направят същото:

„А това, което правят руските войски в Украйна, води директно до извода, че руснаците се опитват напълно да унищожат украинците. Това е истинската им цел. Този извод ми идва на ум, когато видя унищожаването на Мариупол, от който дори безопасна евакуация по хуманитарни коридори не беше разрешена, когато видя бомбардировките на жилищни сгради в Харков, Чернигов, Одеса, жп гарата в Краматорск, разрушена от руска ракета, където бяха убити над 50 души, опитващи се да напуснат до по-тихи, по-малко застрашени места в Украйна (…) И разбира се стигам до това заключение след военните престъпления, извършени от руснаците в района на Киев, където продължаваме да откриваме масови гробове“.

На въпрос има ли послание към майките, съпругите и сестрите на руски войници Олена Зеленска отговаря:

„Нямам какво повече да им кажа, защото нищо не достига до тях. През тези два месеца, когато синовете им бяха убити в Украйна като престъпници и окупатори, те имаха време да определят позицията си. Тъй като няма такава, ако ковчезите не ги убедят, че тук нещо не е наред – няма какво да им кажа“.

Попитана дали помни първите думи на Зеленски, когато Русия нападна Украйна в ранните часове на 24 февруари, първата дама заявява, че думите му са били лаконични – „Започна се“.

Олена Зеленска допълва, че си представя колко трудно на украинците да напуснат домовете си – „къщата, където си градил планове и спомени и града, в който познаваш всичко. Колко е трудно да се обясни на децата, че и те трябва да оставят всичко това, че вече дълго време няма да имат нищо свое“.

Пред полското издание тя изказва и радостта си от това, че бягащите украинци вече са в безопасност:

„Много съм щастлива и благодарна, че поляците правят всичко, за да накарат тези жени и деца да се усмихнат отново и постепенно да започнат да се чувстват като у дома си. Добре е, че се озоваха в Полша, която е една наистина братска страна, която се отнася към нашата болка като към своя. В същото време те с нетърпение очакват най-важната новина – че сме победили и че могат да се приберат. Ще се радвам, когато един ден – надявам се възможно най-скоро – мога да им го предам“.

За това какъв е планът за деня на първата дама на Украйна след два месеца война Олена Зеленска обяснява, че във война няма почивни дни и не прави планове.

„От 24 февруари виждам съпруга си точно като Вас – по телевизията с неговите изказвания. Децата са с мен, но ежедневието ни се промени. Не правим никакви планове за почивните дни или свободното време. Често дори не знаем кой ден от седмицата е. Няма свободно време, има само това, което трябва да се направи днес. Децата, например, трябва да учат дистанционно“, обяснява тя.

Украинската първа дама допълва, че е започнала да помага и на домове за сираци в Украйна в районите, освободени от украинската армия: „Те имат нужда от всичко – от хранителни стоки до различно оборудване“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара