Голяма част от жените се сблъскват с гинекологични проблеми като парене, сухота на влагалищната лигавица, инконтиненция (изпускане на урина), свличане на вътрешните полови органи, некомфортен полов акт. За съжаление голяма част от дамите, страдащи от тези проблеми, се срамуват да говорят за тях и се боят да се обърнат към лекар. В съзнанието им лекарската помощ неизменно се свързва с хормонални терапии или оперативна намеса.

Според различни данни около 80% от жените в менопауза имат един или повече от тези проблеми и не малко от по-младите дами около 40-годишна възраст.

Иновация в гинекологията е третирането им с лазер, което замества много от досегашните методи на лечение по  безопасен, безболезнен и елегантен начин. Fotona SP Dynamis е неинвазивна (безкръвна) процедура, при която не се нарушава повърхността на епидермиса. Лазерът загрява тъканите във влагалището и така стимулира синтеза на нов колаген. Така вместо да изрязва излишната тъкан, както се процедира при традиционната хирургия, лазерът я стяга. Цялата процедура продължава около 20 минути. Не е необходима никаква предварителна подготовка, няма възстановителен период, пиене на лекарства, мазане с кремове. Няма и каквото и да е възрастово ограничение – процедурите се подходящи и за 25-годишни, и за 65-годишни. Необходими са 3 последователни процедури, всяка от които през месец. Терапията се прилага ефективно вече в десетина медицински центрове в България.

През уикенда в София се събраха гинеколози от различни държави, за да обсъждат именно приложението и резулатите от лазерните терапии.

Сред тях бяха проф. Марко Гамбичиани, директор на центъра по менопауза в Департамента по репродуктивна медицина на университетската болница „Санта Клара“ в Пиза, Италия, доц. Румен Димитров (СБАЛАГ “Майчин дом”, МЦ “Фемина”), д-р Явор Лозанов (САГБАЛ “Шейново, МЦ Паула Финес ), проф. Явор Корновски (Варна, МБАЛ “Св. Анна”, МЦ “Явор Корновски”), д-р Любомир Малчев (Благоевград, МБАЛ “Пулс”), д-р Зоя Попова (Благоевград, МБАЛ ”Пулс” ) и д-р Силвия Оручева (МБАЛ ”Вита”, клиника “Естелайн”) от България и д-р Наташа Митревска от Македония, специалист по естетична гинекология. Домакин на събитието беше доц. Валентина Мазнейкова.

Професор Гамбачиани разказа, че 80% от жените във всички възрасти имат подобни гинекологични проблеми и тяхното класическо лечение е дълго и скъпо. По тази причина в Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер. То включва 3-4 процедури, ефектът от които е с продължителност 12-18 месеца.

Доц. Румен Димитров от СБАЛАГ “Майчин Дом” обясни, че с проблеми като инконтиненция, свличането на вътрешните полови органи, изтъняването и сухотата на влагалищната лигавица с голяма успеваемост се справя Er:Yag лазерът Fotona SP Dynamis.

“Лазерното лечение с Fotona се използва и за третиране на цикатрикси вследствие епизиотомия, както и за лечение на aтрофични заболявания на външните гениталии, като лихен склерозис, левкоплакия и др.”, каза проф. Явор Корновски и добави, че  като онкогинеколог лечението на атрофичните заболявания на външните гентиалии е  голямо предизвикателство що се касае до хирургичните интервенции, които са свързани с бавно възстановяване и чести рецидиви, докато аблативното лазерно лечение е изключително обнадеждаващо и дава възможност на жените да се лекуват с далеч по-минимално инвазивни терапии.

“Между 10-15% от ражданията в България са съпроводени с хирургическа намеса, много шевове и разкъсвания. Ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите се заличават с лазер.“ Това допълни д-р Явор Лозанов от АГ Шейново. Ефектът от процедурата продължава между 12-18 месеца. Терапиите с лазер са без  упойка, продължават 15 минути и не се изисква специален режим след това.

Д-р Наташа Митревска, която работи като старши изследовател в катедрата по обществено здраве в Многопрофилна болница ReMedika в Скопие, каза че е крайно време да спре страхът и притеснението от тези проблеми, още повече че 80% от пациентките декларират подобрение като краен резултат. “Жените искат да са харесвани и желани. Освен за сериозните заболявания, лазерът се използва и за вагинално подмладяване. Жената се чувства пълноценна, подобрява се сексуалния живот на двойката.”

Д-р Силвия Оручева, която е била на обучение в Испания, подкрепи думите на д-р Митревска, добавяйки че в Испания жените също „не говорят за своите интимни или гинекологични проблеми, но търсят решение“. В Испания  специалистите имат по-дълъг опит в лазерната терапия. Там тя се прилага вече 7-8 години.

Д-р Зоя Попова на свой ред сподели, че на този етап броят на жените, запознати с отличното действие на лазерната терапия в гинекологията, все още е малък. Засега интерес проявяват основно млади жени и момичета, но тенденцията е възходяща. За разлика от класическите операции, които изискват подготовка и следоперативно възстановяване, лазерната процедура може да се направи и в обедната почивка – без анестезия, без дискомфорт и време за следоперативно възстановяване. В тази връзка проф. Гамбичиани вметна, че единствената пречка, която може да откаже жената да се лекува с лазерна терапия, засега е нейната цена – една процедура струва от 400 до 600 лв., но за сметка на това ефектът е забележителен и настъпва много по-бързо, отколкото при класическото лечение.

Доц. д-р Валентина Мазнейкова от МБАЛ „Света София“ изрази надежда, че държавата ще обърне внимание на тези проблеми и ще вземе участие в решаването им. Тя даде за пример ситуацията в Италия, където в общинските болници терапията е безплатна за жените.

Вагиналната лазерна терапия помага не просто да се решат гинекологични проблеми, но подобрява и усещанията по време на секс – и при двамата партньори, особено в менопаузата, твърдят лекарите на база на свидетелства на доволни пациенти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара