Добрият стар Алан Карлсон се завръща в новия роман на Юнас Юнасон, който ни предлага истински геополитически анализ на съвременния свят от гледната точка на един шведски демократ.

„Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше“  ни пренася на остров Бали, на сто и първия рожден ден на Алан Карлсон. Заедно със старата си дружка, дребния мошеник Юлиус Юнсон, решават да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски кораб, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран. Оттук започват приключенията на двамата приятели, които ги отвеждат от Северна Корея в САЩ, Кения, Танзания, Дания и най-сетне в родната Швеция. Пътят им се пресича с маршрутите на Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да броим разните нацисти и националисти, които се опитват да ги пречукат. Запознават се с индиец с непроизносимо име и със собственичка на погребална агенция, в която Юлиус се влюбва. Междувременно в ръцете им попада още един кашон обогатен уран, който в крайна сметка предават… на когото трябва. За да не стане някоя беля. Всичко това коства немалко умствени усилия на нашия старец, който тук не се разделя със своя таблет, а в края на приключението дори проявява доза самокритичност: „Твърде много размишлявам“.

Шведският майстор на бестселъри Юнас Юнасон в продължение на две десетилетия гради кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент. За щастие на читателите, внезапно решава да обнови живота си и се посвещава на литературата. Историческата сатира „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е  абсолютен триумф в Швеция, в резултат романът е преведен на 35 езика. Екранизацията с Робърт Густафсон в ролята на най-сериозния смешен човек в литературата – Алан Карлсон, също има цели легиони от почитатели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара