Замислих се над този въпрос по време на второто ми майчинство с две породени деца. Докато малкият спеше кротко през деня и след като отмятах грижите покрай него, ми оставаха 2 – 3 часа свободно време. Учудващо за мен, в този период бях буквално „залята“ с нови идеи за лични проекти, експерименти, като водена от принципа на проба и грешка, се отдавах на всеки един от тях. А те не спираха. В отглеждане на малките аз търсех и непрекъснато развитие за себе си, този път с няколко щипки креативност.

То не беше снимки, рисуване върху текстил, илюстрации, личен блог… Проектите се формираха от нищото, без много планиране, но с много страст и отдаденост. Докато той сладко спеше (защото беше кротко бебе), аз нямах търпение да довърша поредния личен проект, който отнемаше около няколко месеца. Откъде идваха тези идеи и това желание за тяхната реализация – още търся обяснение. Може би през всичките тези години на успешна и стремглава професионална реализация те стояха кротко и търпеливо изчакваха своето време. Без да бързат и без да напомнят настоятелно за себе си.

Майчинството свърши, а желанието за връщане към офиса и трескавата организация на запомнящи се събития, контактите със стотици хора на ден ми липсваше. Върнах се за няколко години. До момента, в който осъзнах, че майчинството е извадило на светло всички тези страсти и нови идеи… и те няма да се скрият. И колкото и да се опитвах да се отделя от тях, не се получаваше.

Оглеждайки се около мен, за моя радост, открих и други майки, които са преоткрили свои страсти по време на майчинството. Някои бяха направили успешна кариерна трансформация точно по време на майчинство, като изработваха невероятни красоти с ръцете си. Други бяха открили мечтаната си дълго време бутикова пекарна или малка квартална книжарница. Някои бяха оставили зад себе си успешна корпоративна кариера, за да балансират времето си с децата, като в същото време се изхранват с това, което обичат най-много. Други нямаха желание да напуснат сигурната си работа, но техните страсти оживяваха във вълнуващи лични проекти, върху които те работеха, докато всички други сладко спяха. Просто защото не можеха без това.

Лека-полека започнах да събирам тези истории. Първо от квартала, след това от града, от различни краища на страната ни… Започнаха да се появяват и истории от далечни държави. И това беше началото на Her Startup (http://herstartup.today) преди около година и половина.

Как всъщност майчинството ни прави по-креативни?

  • Смяната на ритъма на живот, смяната на фокуса ни, на приоритетите в живота, много скоростно ни изкарва от предишната ни зона на комфорт и рутина, независимо каква е била тя. А всяка смяна на зоната на комфорт води след себе си до появата на нови идеи, поемането по нов път и един вид трансформация.
  • Отглеждайки бебето, ние се свързваме отново с нашето детство, с любимите ни занимания и това, което ни е носило истинска наслада и усмивки. Понякога ние, възрастните, забравяме за това дете у себе си. Или просто сме загърбили мечтите му. Бебето ни свързва отново с тези детски мечти, по собствен уникален начин. А с малко вдъхновение, упоритост, нови знания и умения, както и доза смелост, пътят напред може да изглежда по съвсем различен начин.

За моя голяма радост, в избрания от мен кариерен път до момента в сферата на маркетинга и организацията на събития винаги съм имала възможност да давам изява на различни мои идеи и творчеството е било винаги на една ръка разстояние. Но след появата на децата вече знам, че в офиса или извън него, то винаги ще е до мен. Дори и единствено като личен проект. Защото тези проекти със своята непретенциозност, спокойствие, търпение и заряд ни носят истинско вдъхновение и страст, с която малките много лесно могат да се заразят…

Автор на статията е Силвия Трифонова, Her Startup, източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара