Обичайно всяка нова работа е предшествана от интервю за работа, а в някои случаи дори поредица от интервюта с различни специалисти в компанията. Една от основните цели е опознаване на кандидатите, посредством задаване на редица въпроси, разкриващи какви са техните опит, мотивация, силните им професионални и лични качества, дори и как се справят със стреса. По тази причина, често по време на интервю, кандидатите имат усещането, че са „пържени“ от страна на HR специалистите. Интервюто за работа съвсем не изисква от кандидатите са стоят пасивно и да чакат да им бъдат подавани въпроси, напротив – инициативата и про-активността са ценени качества, защото показват интереса на кандидата към длъжността и компанията.

Главна роля по време на интервютата за работа играе впечатлението, при това първото, силно и положително впечатление. Има ситуации, в които ако направим лошо първо впечатление, не ни се дава възможност да го поправим. Добрата новина е, че с нужната подготовка и следването на някои базови стъпки, всеки може да се справи повече от добре по време на интервюто си за работа.

Когато говорим за  първо впечатление, инстинктивно мислим за външния вид, походката, позата и жестовете ни. Как изглеждаме и как „стоим“ в пространството са първите неща, които останалите забелязват и по които ни възприемат. Но когато говорим за работно интервю, имаме малко по-специфична задача: трябва да направим не само добро впечатление като личност, но и като професионалист.

Насоките по отношение на това как да направим добро впечатление се делят на три: преди, по време на и след самото интервю.

Предварителна подготовка

Помислете за външния си вид предварително, като най-добре е да подготвите дрехите, обувките и аксесоарите от предходната вечер. Обикновено облеклото за интервю за работа е съгласно дрескода за бизнес облекло, или в най-лежерния случай – business casual. Ако се двоумите – можете да поверите какъв е дрескода в компанията, като прекарате малко време онлайн, преглеждайки снимките на сайта, както и тези в социалните мрежи – в случай, че компанията има официални канали, както и LinkedIn профила на човека, с когото имате среща.

Като цяло, златното правило за облеклото за интервюта за работа е, че винаги е по-добре да се заложи на по-формално, отколкото на ежедневно облекло. По отношение на бижута и аксесоари – по-малкото винаги е повече, заложете на ненатрапчиви такива, които няма да разсейват събеседниците ви. В случай, че искате да си направите прическа, постъпете като парижанките: направете сешоара предходния ден – така косата ви ще бъде изрядна, но няма да имате вид на дама, която разполага с твърде много свободно време и току що е станала от фризьорския стол. Маникюрът също е добре да бъде класически, освен ако не сте Cardi B, ноктопластиката оставете за друг повод. Внимавайте и с парфюмите – често интервютата се провеждат в малки стаи за срещи.

Носете копие от всички документи, които сте изпращали по електронен път, подготвените хора винаги правят добро впечатление. Носете и тефтер и химикалка, защото да търсите на място не е много професионално.

Първите секунди и минути са най-важните! Според психологически проучвания, първоначалното мнение за някого се съставя в рамките на първите 30 секунди от запознанството. Има проучвания, които твърдят, че HR експертите и мениджърите взимат решение дали даден кандидат е подходящ в рамките на първите пет минути, а останалата част от времето до края на интервюто прекарват в затвърждаване на първоначалното си решение. И така – как можете да спечелите някого само за 5 минути? Пунктуалност, ведрост, ентусиазъм, професионална компетентност и добри обноски са печеливша комбинация.

Бъдете навреме – точността ви говори за вас още преди да сте започнали сами да говорите, поддържайте контакт с очи, усмихвайте се и при нужда се ръкувайте уверено. Започнете с усмивка и благодарност за отделеното време, показвайте ентусиазъм в отговорите си, давайте най-необходимата информация, без да затрупвате събеседника си с подробности, но кажете, че при нужда ще разкажете повече. Говорете бавно, спокойно. В случай, че нещо ви притесни – по-добре е да го споделите, вместо да се опитвате да го замаскирате – всеки ще прояви разбиране, а искреността е винаги ценено качество.

Не забравяйте, че освен това, което казвате и начина, по който го казвате трябва да внимавате и за невербалната комуникация – поза и стойка, жестове и мимики. Изправената стойка показва увереност и спокойствие, равните отмерени жестове – могат да се използват да подчертават дадени думи или изречения и по този начин да затвърдят усещането на увереност. Спокойното изражение, без бръчкане или мръщене показва уравновесеност, а умерената ведра усмивка – винаги помага. Кръстосването на ръцете и краката, особено едновременно, е добре да се избягва, както твърде много подпиране на главата на ръцете или пък излягането назад в стола. Потропването на крака и трополенето с пръсти е сигурен знак за нервност, неудобство и желание да си тръгнете възможно най-бързо.

В случай, че сте много напрегнати преди дадено интервю – помолете някой да ви бъде спаринг партньор и да ви задава неудобни въпроси, докато изработите правилните отговори, отпуснете се и намерите начин да владеете всяка ситуация.

Намерете правилния баланс между учтивост и категоричност. Някои хора, в желанието си да покажат колко са възпитани, могат да изглеждат боязливи и нерешителни; други – в желанието си да покажат колко са амбициозни – могат да бъдат възприети като твърде напористи, почти агресивни. Намерете правилния баланс – при нужда отново с помощ от приятел. Интервюто за работа е като комбинация от интервю и бизнес-среща, нещо като опознавателен танц, в който заедно със събеседника ви се опознавате взаимно. Не правете грешката да бъдете прекалено пасивни, само да чакате да ви бъде зададен въпрос или пък твърде агресивно непрестанно да питате, в желанието си да покажете колкото добре сте си написали домашното. Вашата най-важна задача е след интервюто събеседникът ви да знае кои са най-силните ви страни и да е останал впечатлението, че вие сте правилният кандидат за позицията.

След интервюто

Често интервюираните си тръгват с очакването с тях да се свържат с информация какво предстои, дали продължават в процеса за подбор или не са намерени за подходящи за дадената позиция. Часове и дни на напрежение… Не забравяйте, че процесът е двустранен и веднага щом имате възможност пишете на хората, които са ви интервюирали с благодарност за отделеното време. Учтивите хора винаги са забелязвани, особено когато има конкуренция!

И още няколко практични съвета, по-скоро професионални.

Започнете с предварителна подготовка за тези 4 неща:

Компанията – проучете компанията, като започнете от about секцията на сайта, потърсете последни интервюта на нейни представители – това ще ви даде идея кои са важните въпроси, както и кои са ключовите фигури в компанията.

Ролята – прочетете отново обявата и се подгответе както да изтъкнете опит и умения, които съвпадат с търсения профил, така и въпроси, които на които искате да получите отговор. Подгответе се с информация за изискванията към специалистите, заемащи тази позиция и преценете в кои аспекти отговаряте най-добре и какво ви прави идеален кандидат.

Готови отговори на най-често срещаните въпроси – всеки може да отговори на въпроси от типа: къде сте работили преди, какво образование имате и дори какви са плановете ви за бъдещето ви кариерно развитие. Но обикновено отговаряме спонтанно, емоционално и най-вече: дълго. Репетирайте различни отговори на тези въпроси и подгответе такива формулировки, които могат да ви помогнат най-лесно да се „продадете“. Придържайте се към кратки и ясни изречения, като давате най-важната информация.

Вашите въпроси – никой не очаква да знаете всичко както за компанията, така и за конкретната длъжност, за това е добре да имате предварително подготвени въпроси, които да зададете. Въпросите могат да варират – от това има ли опция за дистанционна работа, през какви са бонусите и т.н. Задаването на въпроси показва ангажираност и интерес, и липсата им – безразличие или притеснение.

Помните ли поговорката: по дрехите посрещат, по ума изпращат? Интервютата за работа са като да се приложи тази поговорка на практика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара