Как да доживеем до повече от  100 години? Можем ли да „излекуваме” остаряването? Как медитацията може да забави стареенето на клетките? Каква диета ще ни помогне да живеем най-дълго? Кои части на България са населени с най-голям брой столетници и защо?

27dfb1faba60e33a49c940c6ef13173cНа много от тези въпроси ще се опита да даде отговор първото издание на „Форум Дълголетие” на 17 април, неделя. Събитието се организира от фондация Credo Bonum и ще започне в 13:00 часа, а мястото е Независим театър на ул. Връбница 12.

Форумът е адресиран към младите хора, изправени пред разнообразните начини за подобряване качеството и продължителността на живота си, но също и към по-възрастните, които биха могли да научат много за процесите на стареене в човешкото тяло.

Основната мисия на събитието е да предостави интерактивен достъп до най-новата информация от съвременните проучвания относно здравето, храната, остаряването, технологичния напредък.

Сред специалните гости ще бъде британският учен и геронтолог д-р Обри де Грей. Той е един от най-популярните съвременни изследователи на процеса на стареене. Основател на неправителствената организация SENS Research Foundation, в последните години той стана популярен с провокативното твърдение, че „първите човешки същества, които ще доживеят до 1000 години, вече са родени.”

Obri

Според него остаряването е не просто предотвратим, но дори и обратим процес. Затова д-р Обри де Грей фокусира своята научна практика върху разработването на различни методи за отлагане на стареенето с помощта на регенеративната медицина. Иновативният геронтолог е същинско явление в научното общество.

Любопитен факт е, че през юли 2005 г. MIT Technology Review обявява награда от $ 20 000 за човека, които успее да опровергае научно теориите на д-р Обри де Грей, свързани с отлагане на стареенето. До днес наградата все още не е спечелена.

В първото издание на “Форум Дълголетие” ще се включи и професор Игнат Игнатов, който изследва факторите за дълголетие при много от столетниците в България. Той е автор на стотици научни статии, анализиращи връзката между водата и стареенето, както и на твърдението за зараждане на живот в гореща минерална вода.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на инициативата – http://forumdalgoletie.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара