Д-р Мао е експерт в областта на забавянето на старостта, доктор по китайска медицина и автор на бестселъра „Тайните на дълголетието”. Съчетавайки древната мъдрост на източната медицина с модерните достижения на западната наука, д-р Мао в продължение на години е проучвал начина на живот на столетници в Китай , както и архивите на даоистите, свързани с дълголетието. Той е и Тай Чи мастър. Създател е наTao of Wellness, известен център по хранене, китайска медицина и акупунктура, където работи от повече от 20 г. Също така е основател и декан на университета Yo San за традиционна китайска медицина в Лос Анджелис, който се смята за най-доброто училище в областта извън Китай.

Всеки би искал да живее до дълбока старост, но не и ако това означава да се чувства като презрял стар зеленчук. Трябва да осъзнаем, че остаряването е неизбежно, но не и това да се превърнем в грохнали старци. Никой не извиква в съзнанието си представата как е превит на две и бута кислородна бутилка, когато чуе фразата „зрелите златни години”. В различни точки на света съм се срещал със столетници, които обаче разбиват стереотипите ни за остаряването.

Преди 20 години в Шанхай виждах хиляди възрастни хора – голяма част от тях столетници, които се срещаха в парковете всяка сутрин, за да практикуват Тай Чи. Бях наистина удивен от тяхната жизненост, остротата на умовете им и цялостното им здравословно състояние. Заинтригуван започнах да проучвам начина на живот на столетниците по света и терапиите срещу остаряването. Ето и някои от тайните, които открих, и които биха ви помогнали да планирате партито за 100-ния си рожден ден.

Тай Чи: Упражнения срещу старостта

Тай Чи, медитативните упражнения с хореография, които са част от лечителското изкуство на Китай от хиляди години, се практикува от над 100 милиона души по света. Дължи популярността си на простичък факт – упражненията доставят удоволствие и ни правят по-силни.

Скорошни изследвания потвърждават, че когато се практикува редовно – 30 минути, 3 пъти седмично, Тай Чи има много положителни ефекти върху здравето: повишава енергията, понижава стреса и холестерола, укрепва имунитета срещу вирусите, регулира кръвното налягане, подобрява конгитивните функции и подвижността на ставите и даже подобрява съня. Леките упражнения, които могат да бъдат изпълнявани от всеки, независимо от възрастта, правят мускулите по-силни, баланса на тялото и стойката – по-добри.

Столетниците, с които се срещах, също така използват древни китайски техники като акупунктура, акупресура и лечение с енергия.

Диетата: Крайъгълният камък на дълголетието

Не е изненада за никого, че режимът на хранене е съществен фактор за здравето и дълголетието. Какво трябва да ядем? В моите проучвания открих, че столетниците от две известни с дълголетието си места – Окинава в Япония и Ругао – селски район на север от Шанхай, имат почти идентична диета. Те се хранят предимно с риба, зеленчуци, гъби, водорасли, царевица, елда. И на практика не консумират месо. Учените са доказали ползата от режим на хранене, съдържащ предимно риба и зеленчуци и много малко животински продукти. Тези столетници са живият пример. Сред тях почти няма сърдечни и чернодробни страдания, рак и дегенеративни заболявания.

Околна среда

Когато става въпрос за дълголетие, околната среда е половината от уравнението. От зелените поляни на Еквадор, през гористите планини на Армения до девствените хълмове на Хималаите столетниците са обркържени от неунищожена природа, чист въздух и вода, водят живот с малко стрес и в общности, в които връзките не са разрушени.

Вземете пример от тях и пийте само чиста, филтрирана вода. Общувайте с околните с позитивна настройка. Потърсете всеки възможен начин да допуснете природата в живота си – посадете повече дървета в квартала си и повече цветя в дома си.

Избягвайте това, което ни унищожава. Например ксеноестрогените, които са на практика навсякъде; пестицидите, с които се отглеждат зеленчуците; хормоните, инжектирани в месата; фталатите, изпускани от пластмасовите бутилки и диоксините от продуктите, които са в досег с обезцветена хартия. За целта си купувайте биохрани и използвайте стъклени бутилки и буркани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара