Само много уморен от живота или обиден на съдбата човек би се отказал от възможността да доживее до 100 и повече години. И то съхранен – здрав и енергичен. Такъв късмет обаче имат малцина. И проблемът не е толкова в генетичната предразположеност, колкото в желанието, твърдят специалистите. Наблюдавайки дълголетници, те отдавна са констатирали, че с напредването на възрастта резервните възможности на организма се използват все по-малко и по-малко. Оттук следва и отговорът на въпроса „Какво да направя, за да живея по-дълго?”. Много просто, човек трябва редовно да си налага ограничения (в храненето, в приема на течности, на кислород, на информация), за да може организмът колкото се може по-често да включва своите резерви в действие. Тези ограничения са въпрос на грамотно провеждан тренинг.

 

ТРЕНИРОВКА НА ОГРАНИЧЕНИЯТА

Дозирано гладуване

Това е временен, доброволен пълен отказ от храна. Целта на такова гладуване е да се накара организмът да премине на вътрешно хранене, като използва собствените си натрупани запаси. За да се постигне успех, по време на дозираното гладуване трябва да се приема само чиста (най-добре изворна) вода. Чаят, кафето, соковете и всякакви други напитки се изключват.

Дозираното гладуване не бива да се прилага повече от 24 часа. Допустимият максимален период е 36 часа, който обаче може да започне да се прилага постепенно, след като тялото привикне към по-краткото ограничение. След по-дългото гладуване задължително трябва да се излезе от него със захранване.

Кислородно гладуване

Всеки знае, че липсата на кислород (хипоксия) води до необратими последствия и дори може да приключи с летален изход. Но ние все пак имаме своята „застраховка живот” – при първите признаци на кислороден недостиг се задейства мощна естествена защита – антихипоксичната система на организма. Нейното стартиране ускорява сърдечните съкращения, усилва се кръвотокът, разширяват се съдовете на мозъка, белите дробове и други жизненоважни органи, които са най-чувствителни към недостига на кислород. Антихипоксичната система позволява на организма да реагира адекватно и при продължително ограничено постъпване на кислород в органите и тъканите. И тук не става въпрос за екстремни ситуации, а за съвсем закономерен процес, какъвто е остаряването. Както е известно, в старческа възраст се влошава кръвоснабдяването на органите, което всъщност означава намаляване на притока на кислород. Това веднага съкращава количеството на хормоните, а тъканите губят еластичност и способност за възпроизвеждане. Предварителното трениране на антихипоксичната система намалява значително тези последствия. За да се поддържа тази система в постоянна готовност за работа, трябва от време на време да се предизвиква изкуствен кислороден глад. Но как? Просто трябва да усвоите една от всевъзможните дихателни методики, които включват задържане на дишането при вдишване и бавно издишване. Най-добрият начин да усвоите дихателна методика е да посетите няколко занимания по йога. Индийските йоги например практикуват упражнението „кевала-кумбхака”, което означава „абсолютно спокойна пауза”. Упражнението представлява пълно прекратяване на дишането на фона на максимално отпуснати мускули. Паузата продължава толкова, колкото можеш да издържиш, а упражнението се повтаря няколко пъти на ден.

Информационно гладуване

Природата е предвидила естествено и редовно информационно гладуване – нощния сън. Тогава ние не виждаме, не чуваме, не чувстваме аромати и съприкосновения, бездействат и вкусовите рецептори. Каква намеса имат в този случай резервните възможности на организма? Проблемът е в това, че по време на сън мозъкът продължава да работи. По време на сън, т.е. при липсата или ограничението на външна информация, той обработва резервната информация, съхранена в паметта. Вие спите, а мозъкът продължава да решава вашите проблеми. Неслучайно много велики открития са се родили по време на сън. Единственото, което се иска от човека, е да създаде максимално комфортни условия за нощната работа на мозъка: наличие на затъмнено помещение с добра вентилация и звукоизолация, комфортна температура и влажност на въздуха, удобно легло и възглавница. Към условията, позволяващи на организма периодично да е в състояние на информационно гладуване, спада и временното уединение. Полезно е от време на време да бродиш сам в гората или парка и да не общуваш с никого.

Дотук ви показахме примери за трениране на дълголетие, основани на ограничения. Но има и друг начин да заставите организма да използва своите резерви – чрез периодична усилена работа на отделни органи и системи. И това също е въпрос на тренинг.

ТРЕНИРОВКА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ

Мускулен тренинг

ФУНКЦИЯТА на мускулните клетки е съкращенията. Когато тя отсъства, мускулното влакно слабее, намалява обема си и постепенно атрофира. Това е един от признаците на стареене. Щом мускулите – основната част от масата на нашето тяло – престанат да се трудят, губим гъвкавостта си, кожата ни става отпусната и провисва. Затова, ако искате да съхраните нормалното състояние на мускулите, бъдете така любезни редовно да подлагате на напрежение всеки един от тях. Ходете, бягайте, плувайте, танцувайте, чистете, работете в градината – правете всичко, което ви допада, но се движете! Всеки ден! Съставете си елементарен комплекс от упражнения, който да включва обаче ръце, талия, ханш и крака, и не отстъпвайте на мързела.

Терморегулационен тренинг

ПОСТОЯННАТА телесна температура се обезпечава от два едновременно протичащи процеса – произвеждане на топлина и отдаване на топлина. Тренирането на механизма на терморегулация се постига чрез изкуствена промяна на температурата на обкръжаваща среда. При понижаване на температурата (стимулация чрез охлаждане) се засилва топлопроизводството и намалява топлоотдаването. При повишаване на температурата (топлинна стимулация) — обратното.

Изкуствено охлаждане осигуряват носенето на по-леки дрехи, въздушните вани, обливания с хладна вода, хладен душ или вана, босо ходене. А най-разпространените методи за топлинна стимулация са руската и турската баня, сауната, парната баня, горещият душ или вана, слънчевите бани, къпането в топли минерални басейни. По-драстичните, но силно препоръчителни методи се базират на редуваните смени на температура: контрастен душ, хладен басейн след топла баня и т. н.

Интелектуален тренинг

РАБОТАТА на по-голямата част от човешкия мозък е неподвластна на волята. Но съществува дял, който може и трябва да се тренира – мозъчната кора. Тя отговаря за интелекта. Милиардите нервни клетки в нея, чиято функция е да обработват и съхраняват информация, трябва редовно да бъдат ангажирани с работа. Затова ако искате да живеете дълго, учете. Стремете се да учите – всичко и по всяко време. Езикови курсове, компютърна грамотност, икебана – няма значение в какъв порядък ще ги изучавате, важното е постоянно да възприемате и преработвате нова информация.

Емоционален тренинг

ЕДИН от симптомите, на които психиатрите винаги обръщат внимание, е емоционалната интелигентност. Има такива случаи – човек знае много, разбира всичко и мисли логично, но престава да изпитва емоции. Задачата на емоционалния тренинг е да се съхрани емоционалното възприятие в пълен обем. Изпълнението на тази задачи означава да се гледат колкото се може по-често филми от пълния спектър на киноизкуството – сапунени опери, трилъри, мелодрами, екшъни, да се слуша музика, да се ходи на театър и изложби.

Психотренинг

ТОЙ ПОМАГА да се научиш до съвършенство да се владееш и да бъдеш готов за всякакви сътресения. Класическият и всепризнат метод в това отношение е автогенен тренинг на Шулц, който може да се овладее за 2-3 месеца. Ще ви го представим в следващия брой на „По-здрави”. Дотогава пробвайте една лесна и ефективна рецепта: в момента на заспиване и в момента на събуждане си повтаряйте няколко пъти мислено формулата: „Аз съм млад, весел, здрав!”

Тренинг на отделителните процеси

НАСОЧЕН е към активизиране на работата на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, белите дробове, кожата. За стимулиране на работата на черния дроб може да приемате лекарствени треви с жлъчегонен ефект. За активизиране на бъбреците се препоръчва употребата на диуретични чайове, диня, краставици, грозде, репички, магданоз, копър. За активизация на стомашно-чревния тракт съветът е да се набляга на разнообразието от плодове и зеленчуци и слабителни билкови комбинации. За трениране и прочистване на белите дробове ви препоръчваме упражнението от йога „бхастрика”: правят се 10 много бързи вдишвания и издишвания, след което се вдишва и се задържа дишането за 10 секунди. Следва бавно издишване. Повтаряйте го няколко пъти дневно. Добре е от време на време да приемате и отхрачващи средства – чайове или препарати от типа на тавипек. Стимулирането на отделителната функция на кожата се постига с редовни физически натоварвания и парна баня или сауна веднъж седмично.

Секстренинг

РЕДОВНИТЕ сексуални отношения се грижат за здравето на всички функции и органи на половата система. Затихването на половите функции води не само до сексуален дискомфорт, но и до различни заболявания на половите органи. При мъжете например в зоната на риска най-често е простатата.

Енерготренинг

ПОВЕЧЕТО функции в организма се осъществяват благодарение на енергията. Нейните източници са части от всяка клетка — митохондриите, които преобразуват енергията от храната в биопотенциал. Прекрасно средство за изкуствена стимулация на енергообмена е масажът. Под неговото въздействие рязко нараства количеството на подвижните електрозаряди.

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

• И така, вие решавате, че няма да допуснете да се превърнете в отпуснато, безпомощно, болно същество. С какво да започнете? Кажете си в един прекрасен ден: „Аз съм дълголетник. Аз съм млад, здрав и весел.” Няма никакво значение на колко години сте и с какви болести вече сте успели да се сдобиете.

• С помощта на опитен лекар и надеждна диагностична база анализирайте изходното състояние на организма си. Според резултатите и съобразно вашите индивидуални физически възможности разработете подходяща за вас тренировъчна система. За начало съставете си месечен тренинг-план и започнете да го прилагате.

• Предупреждаваме: няма да е лесно. Но само в началото. Достатъчно е да издържите първия месец – толкова е необходимо на организма да се нагоди към новите натоварвания и въобще към промените. След това нещата тръгват от само себе си: постепенно тренировките стават навик, превръщат се в потребност и след време започват да ви доставят удоволствие.

• Не бързайте. Няма нужда веднага да се разсъблечете по къси гащи или пък да хукнете боси по снега. Съблюдавайте умереност и постепенност. Не се настройвайте за бързи резултати. Помнете, че със създаването и пристъпването към изпълнението на индивидуална тренинг-система вие все още не сте кандидат-дълголетник, а само претендент за това звание.

• Ще се наложи да защитавате вашата кандидатура толкова години, колкото сте преживели, преди да се устремите към нея.

• Внимавайте и не се престаравайте. Засилваща се или често повтаряща се раздразнителност, умора, апатия, нарушения на апетита и съня са сигнал, че трябва да си починете, а може би и да преразгледате своя тренинг-план. Възможно е да сте вдигнали летвата прекалено високо и физическите ви възможности да не отговарят на натоварванията. Приятната умора, бодростта, доброто настроение и прекрасното самочувствие са признак, че сте поели в правилна посока. Продължавайте!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара