За да не бъде математиката кошмар в училище, добре е децата от малки да се научат да не се страхуват от нея и да я възприемат като забавление. Това е мнението на авторите на „Математика за лека нощ. Забавни задачки за малки умници“, книжка от поредица, насърчаваща ранното развитие на математически умения и интерес към точните науки.

Matematika_01Книгите са създадени от Лора Овърдек и илюстрирани от Джим Пейлот. Лора, която има  бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“, и съпругът й Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“.

За шест месеца уебсайтът www.bedtimemath.org и фейсбук страницата им събират повече от 20 000 ентусиазирани последователи – родители, учители и директори на училища. Най-харесваните задачи и предизвикателства публикуват в три забавни книги.

GTY_child_at_chalkboard_doing_math_jt_140315_16x9_992

Инициативата стартира през февруари 2012 със сайт и всекидневен имейл със забавно математическо предизвикателство, подобно на приказка за лека нощ, което децата да решат с родителите си. Днес „Математика за лека нощ“ е бързо разрастваща се организация с нестопанска цел със същото име, чиято мисия е да популяризира и революционизира обучението по математика от най-ранна възраст. В свое интервю Лора описва целите на организацията така:

„Ние искаме децата да харесват математиката толкова, колкото и десерта след вечеря.“

Според създателите на „Математика за лека нощ“ отделянето само на пет минути на ден (по всяко време на деня – на закуска, преди лягане, в автобуса или колата на път за училище) ще подобри математическите умения и логическото мислене на децата колкото три месеца усилени уроци.

В момента организацията предлага всекидневен имейл с математическа задача, маскирана като забавна история, безплатно приложение за телефон или таблет, участие в летни лагери и тематични партита (в САЩ) и три книги, които излизат на български с логото на издателство „Софтпрес“. Първата се казва „Математика за лека нощ: Забавни задачки за малки умници“ и вече е в книжарниците.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара