Тази най-известна унгарска торта е кръстена на името на майстора-сладкар, който я е измислил – Йозеф Добош. Била любимата торта на императрица Елизабет, съпругата на Франц Йосиф.

Ето и рецептата на Пенка Чолчева за торта „Добош“:

VmZPq1rZYoc
Добуш торта

Разбийте на крем прясно масло, колкото малко яйце с 4 равни лъжици пудра захар. Прибавете едно по едно две яйца, а след това една лъжичка сода. Разбийте добре сместа и прибавете постепенно брашно, колкото е необходимо, за да получите тесто, което е меко като като за баница – да може да се точи с точилка.

Разделете тестото на 5 равни по големина топки и ги разточете според размера на тавата. Опечете блатовете до порозовяване в намазана с масло тава.

Разбийте на лек пухкав крем 250 грама прясно мляко с 3/4 чаша пудра захар. Отделно на слаб огън разбийте до побеляване 4 яйца с 3/4 чаша захар и прибавете 50 грама какао, като биете непрекъснато сместа. Свалете яйчения крем от огъня и продължавайте да го биете, докато изстине, след което го ароматизирайте с 2 лъжци ром и го прибавете лъжица по лъжица към масления крем, като биете непрекъснато сместа. Разделете получения крем на 5 части, едната от които да е повече – нея оставете, за да покриете тортата и отстрани.

Напръскайте леко със сироп опечените блатове и ги съединете с крема. Покрийте цялата торта с крем и загладете повърхността с потопен в гореща вода нож.

Карамелизирайте леко 4 лъжици захар и изсипете карамела на тънък пласт в тавичка с гладко дъно, намазана с масло. (В днешни дни е по-удобно да изсипете карамела върху готварска хартия и да го разрежете, докато е още топъл). Наредете отрязани парчета върху тортата.

Поднася се на следващия ден, след като е престояла в хладилника.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара