Информацията за двете най-известни процедури за разкрасяване е в изобилие, но знаем ли правилните неща за тях? Каква е разликата, обяснява дерматологът д-р Ана Пейкова. 

12381228_1156248844407662_464242427_o

Ботоксът е „хранителен токсин” с положително въздействие върху мимическите бръчки и изпотяването. Филърът, както личи от името, е пълнител – хиалуронова киселина, включена в гел. Той коригира загубата или създава обем.

Ботоксът релаксира мускула и спира задълбочаването на мимическите бръчки, но не променя кожата като еластичност, тургур и ниво на хидратация. Филърът не предпазва от задълбочаване на бръчките. Той ги омекотява и възстановява загубата на обеми, както и създава нови – в устните например. Но също така променя нивото на хидратация в кожата – хиалуроновата киселина се свързва с водата.

Ботоксът е един и същ препарат, произведен от различни фармацевтични компании. Някои марки са регистрирани като лекарствен продукт, други – не. Филърите са различни както като концентрация , плътност и омреженост на веригите. Също така различни са видовете гелове, в които е включена хиалуроновата киселина. Много са и компаниите, които я произвеждат.

Ботоксът е с трайност 4-6 месеца, докато филърът издържа до година и половина.

И двата продукта се разграждат напълно, но инжектиран неправилно и прекалено често, филърът води до образуване на съединителна фиброзна тъкан. Т.е. върху кожата ви могат да се появят неприятни неравности. При грешка в поставянето на филъра има ензим, с който го разграждаме, докато при поява на странични ефекти при ботокса просто се чака да отмине действието му.

Двата продукта могат да се съчетават в една и съща зона по точно определена схема от лекаря-специалист. Опасност винаги има. Както и странични ефекти – при ботокса по-малко, при филъра – повече. За щастие, е временно явление отпускането на клепача или появата на торбички при прекомерната релаксация на мускула, когато се поставя ботулинов токсин. При филъра най-опасно е запушването на главен съд и некроза на тъканите. Това се случва сравнително рядко и може да се овладее от опитен специалист. Изкривяването, сините и отокът са поправими и не са фатални.

plazmolifting-litsa

Основното, което извършва ботулиновият токсин, е да релаксира инжектирания мускул. Това негово действие е открито случайно от очни лекари при третиране на кривогледство. Той е медицинско изделие с достатъчен брой клинични проучвания и съответните разрешителни за приложенията му и релаксацията на мускулите, които причиняват мимически бръчки е само едно от многобройните му медицински показания – може би най-малко свързано със здравето на човека. Но да не забравяме, че това е лекарство и се прилага само от лекари, обучавани и сертифицирани.

По-малко известно е, че засега ботоксът е единственото ефикасно средство за така неприятното повишено изпотяване на длани, стъпала и мишници. То създава много голям дискомфорт и уврежда психическото здраве на хората. Вярно е, че ефектът е временен – от шест до осем месеца и цената е висока, но все пак има спасение.

Какви са заблудите?

Една от основните заблуди за ботокса е, че към него има привикване и след прекъсване на използването му „нещата се влошават”. Клинични проучвания, които се правят повече от 30 години, опровергават това твърдение. Дори да спрете в един момент, кожата ще е в добро състояние, защото през времето когато сте релаксирали мускула, бръчките са спрели да се задълбочават.

Друга заблуда е моментът, в който трябва да се започне. Практиката сочи, че е по-добре рано, когато бръчката е динамична – само при движение, отколкото когато стане статична и се вижда като резка на челото. Трайността е от четири до шест месеца, но интервалът на поставяне е различен. Нуждата се определя от лекаря.

След последователно неколкократно поставяне ние спираме да се бръчкаме.

Ботоксът само релаксира мускулите. Поставя се най-често там, където движението на мускула предизвиква бръчки и е лесно тяхното безопасно блокиране -чело, гневна бръчка между веждите и зоната на очите. Той не променя еластичността и вида на кожата като цяло. Ако сте пушач, например, след поставянето на ботокс няма да имате бръчки, но кожата ще сивее и няма да има тонус – съответно пак няма да изглежда добре.

Че прави лицето като неподвижна маска, е другата заблуда. Всичко зависи от качеството, количеството и начина на поставяне. Наистина ботулинът е токсин, но той е хранителен. Предизвиква заболяването ботулизъм, ако се поеме в големи количества. Дори и да го погълнете, което е абсурдно, няма да се разболеете. Дозите за инжектиране са в пъти по-малки от тези, които биха могли да предизвикат заболяване. Поставянето му е бързо и лесно. Бихте могли да го направите и в обедната почивка, но само от лекар, който е обучен и знае какво прави и как да го направи.

Какви са предимствата?

Ботоксът прави изражението на лицето меко и младежко, особено при хора с активни мускули и напрегната работа, които си присвиват веждите. От там идва и името – бръчка на гнева. Повдига веждите – добро първоначално решение за горните клепачи. Създава добро настроение. Той е прекрасно революционно медицинско откритие, напълно безопасно за здравето, стига да се поставя от специалист в медицинско заведение.

Определението за филъри е: дермални пълнители от хиалуронова киселина – синтетично синтезирана, без животински добавки, не предизвикваща алергии и странични ефекти, включена в подходящ гел.

В ниска концентрация се инжектират повърхностно по цялото лице.

Тогава се нарича мезотерапия. Тя връща тургора на кожата, хидратира я и запазва младежкото излъчване. Във високи концентрации и омрежаване служи за възстановяване обеми при скули, слепоочия, хлътнали бузи и очи. С тях се увеличават и очертават напълно безопасно и безвредно контурите на устните. Коригират се хлътнали белези от акне и по други причини. Запълват се бръчки в областта на шията, челото и ръцете. Променя се овала на лицето, коригират се хлътнали носове. Уникален начин за запазване на еластичността. Поставени в определени зони – кодови точки, може да има ефект на хирургичен лифтинг.

Умението за правилно поставяне на подходящия продукт в определената зона изисква много опит и рутина от страна на лекаря. Често в практиката чуваме изречения от рода: „Не искам да съм като патица“ или „Не искам да имам две ябълки вместо скули“. Това е от неправилно поставяне и погрешен избран продукт, както и от неопитността на терапевта. Странични ефекти има и понякога те могат да са доста сериозни. Всеки трябва да поеме отговорност за здравето и личната си неотразимост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара