Билков крем

  • Приготвяне:

Сместват се 500 г чист пчелен мед, 3 месести лимона, разрязани на 4 части, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките. Към това се добавя предварително добре объркана следната билкова смес: Тинктура валериана симплекс ( чиста ) – 12 г, Тинктура кратеги ( от глогови  листа ) – 12 г., Аква ментае ( ментова вода ) или Аква роза ( розова вода ) – 10 г. и Олио мента ( ментови капки ) – 20 капки

  • Как се приема

Сутрин, обяд и вечер двадесет минути преди ядене се взема по 1 с.л.

Отвара

  • Приготвяне:

Сместват се 50 г глухарче ( лист и корен ) с по 25 г от билките: агримония, бял равнец, върбинка, гръцка коприва – лист, живовляк – широколистен, жълт кантарион, червен кантарион, маточина, мента, пиперита, пелин, полскщи хвощ. От тази билкова смес се отделят 3 с.л., добавят се по 1 ч.л. анасон – семе, дилянка – корен и червена хвойна – зърна. Всичко това се запарва с 600 мл кипяща вода, ври захлупенона тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

  • Как се приема

Десет минути след сместа ( сутрин, обяд и вечер ) се пият по 75 мл, овкусени с мед и лимон.

Процедури

  • Вечер преди лягане: парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 10 минути
  • Веднага след нея – промивка на носа с топла отвара от: майорана ( 2 с.л. се запарват  с 500 мл кипяща вода, после се оставя да кисне захлупено цяла нощ и на другата сутрин се прецежда). Или: отвара от бял равнец и лайка ( по една с.л. от двете се запарват с 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 5 минути и като изстине, се прецежда ). Или: с разтвор от солена вода (  на 200 мл вода се слага 1/3 чаена лъжичка морска сол )
  • След промивката с капкомер във всяка ноздра се капват по 1-2 капки пресен току-що идзстискан сок от суров кромид лук, смесен с чист маслинен зехтин. Сокът е зехтинът да са по равни части

Добавки

При силна кашлица да се пие по 1 с.л  анасон – бира. Вземат се 500 мл слабоалкохолна бира, 2 с.л. анасон семе, 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семксите, и 400 г небетшекер. Всичко това се слага да ври на водна баня 30 минути и като изстине, се прецежда. От сиропа може да се вземе и при всяко закашляне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара