Архитект Пламен Генчев е съосновател на архитектурното и дизайнерско студио „Вамос” ООД, създадено през 2004 г. в София. Има над 20 г. опит в проектирането и реализирането на сгради на територията на цялата страна.

Arch. GenchevПечелил е голямата награда на САБ, номиниран е за приза „Архитект на годината 2009“, а с екипа на „Вамос” са носители на общо 12 първи награди в различни категории: интериорен дизайн, обществени сгради и др.

С проект на еднофамилна къща, арх. Пламен Генчев и студио „Вамос” ООД спечелиха голямата награда в Първото издание на архитектурния конкурс с използване на покривни прозорци, организиран от VELUX, който се проведе в периода 1юни – 31октомври 2014 г.

Архитект Генчев, вие спечелихте голямата награда в конкурса на VELUX. Как се чувствате от този факт и как решихте да участвате в конкурса?

В конкурса участвахме по покана на нашите партньори от VELUX, с които имаме дългогодишни и ползотворни взаимоотношения. В този период работех по подходящ проект, който обхващаше зададените условия. Идеята да участвам ми се стори доста привлекателна – от една страна, заради изискванията за прилагане на съвременни решения за ефективност и осветеност на дома, а от друга, заради атрактивната награда – посещение на сграда от проекта „Model Home 2020“ в Дания.

Разкажете ни малко повече за концепцията на вашия проект. Какво ви вдъхнови? Каква е целта на проектираната от вас сграда?

Задачата ни беше много интересна от гледна точка на това, че инвеститорът на проекта е чужденец, работи в сферата на шоубизнеса, има широк мироглед и е много артистичен. Още когато дойде при нас, първите му думи бяха: „Искам къща тип кортихо“. Това е испански стил, в основата на който стои вътрешният двор като пространство. Той искаше всички основни помещения в къщата да гледат към него и да бъде централно пространство, душата на къщата.

3D model

Какво е мнението ви за концепцията „Model Home 2020” на VELUX?

Концепцията „Model Home 2020” на VELUX задава стандарт за строеж на устойчиви сгради на бъдещето, чиято основна цел е осигуряването на здравословна среда в дома, която се постига чрез съвременни решения за строителство и архитектура.

Какво значение имат факторите дневна светлина и добра вентилация за модерното жилище?

Притокът на дневна светлина и наличието на свеж въздух в помещенията са от значение за качеството на живот на обитателите. Те могат да повлияят положително както върху настроението и нагласите на човек, така и на неговото цялостно здравословно състояние. С този проект много от помещенията получават допълнителна дневна светлина и близост до природата.

Green Light House, Velux

Кои помещения според вас трябва да бъдат най-приветливи и осветени? Защо?

В различните помещения покривните прозорци VELUX изпълняват различно своята функция. Нашата основна задача беше да осигурим максимално осветление във всички вътрешни пространства – спалня, кухня и трапезария, баните, дрешниците, местата над стълбищата. Използвахме и факта, че около самата сграда има много богато озеленяване – две огромни дървета, които на практика се виждат през покривните прозорци и също така участват в интериора.

Green Light House, Velux

Как допринесоха за изпълнението на концепцията на вашия проект продуктите VELUX?

Продуктите VELUX отговарят изцяло на нашите изисквания. Те ни дадоха възможност да играем с пространството. Може би и поради големия брой покривни прозорци, който сложихме (12 броя), пред нас се разкриха гледки, които дори в момента, когато вече сградата е в строеж, признавам честно, не очаквахме да видим.

Какво е мнението ви за продуктите VELUX и как според вас се вписват те в българската модерна архитектура?

Това е бъдещето за мен. С добри материали, с добри технологии да се гони достатъчно високо качество на крайния продукт. Както казват германците: „Високите технологии изискват високотехнологична дисциплина“. Така че трябва да го спазваме.

110918-01-XXL

Какви впечатленията остави във вас посещението ви на „Model Home 2020” в Дания?

Разгледахме няколко обекта, един от които беше много впечатляващ – Green Lighthouse – енергийно ефективна сграда, която благодарение на осветеността си очевидно създаваше приповдигнатото настроение и на обитателите си.

112662-01-XXL

Най-впечатлен бях от детската градина, която посетихме: Solhuset – Lions Active House. Там видях малки деца на възраст от 2 до 6 години, чието възпитание буквално на всяка тяхна крачка е съпътствано с разсъждения в посока как да се опази природата. Слънцето и въздухът са навсякъде около тях, няма граница между вън и вътре.

Как оценявате посещението на „Model Home 2020” в Дания за себе си? Успя ли да ви вдъхнови за бъдещите ви проекти и в каква насока?

В Дания голяма част от тези проекти и въобще обектите, които посетихме, всъщност са реализирани на партньорски начала с участието на държавата или съответната община.

Центърът, Green Lighthouse, който разгледахме, също беше съвместен проект между общината и колегите от VELUX.

Мислите ли, че в близко бъдеще концепцията за устойчиви сгради  ще може да се пренесе и в модерния български дом?

Много се надявам, защото всички нововъведения в строителството вече много по-бързо идват в България. Няма го този дълъг период на изчакване, както беше преди години, т.е. запознати сме с всички новости в бранша, което е добре. От друга страна, българският инвеститор също вече започна да повишава своите критерии. Хората все повече се интересуват от качествата на продукта, който им се предлага. Интересуват ги не само строителните материали, но и средата въобще, вътрешната хармония, особено що се отнася до еднофамилна къща, защото всеки я създава сам за себе си, по своите си представи. Смятам, че тази тенденция в българското строителство неминуемо ще се развива все повече и съм убеден, че ще се запази.

ВЕЛУКС България ЕООД има удоволствието да обяви второто издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите при използването на покривни прозорци в България – „Животворна светлина“. Тазгодишната тема на конкурса е „Съчетаване на българската архитектура със световните модерни тенденции“. Крайният срок за кандидатстване е 31.10.2015 г. За повече информация за условията за участие, конкурсните категории, критериите за оценка, жури и награди посетете: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара