Всяка трета жена днес страда от симптоматика, породена от хормонален дисбаланс. ПМС, болезнен и нередовен цикъл, хипофункция на щитовидната жлеза, проблеми със забременяването, ранна менопауза и т.н. са само част от смущенията, които днес се срещат толкова често при жените, че започват едва ли не да се приемат за нещо нормално. Но в действителност не са!

fresh-vegetables-fruits-2-1317315

Тялото на жената е микромодел на Вселената, създадено да поддържа и да продължава живота. Когато то е в хармония – вътрешна и със заобикалящия го свят, процесите в него протичат гладко, не предизвикват болка, дискомфорт, промени в настроението и т.н. Ако такива неща все пак се случат, те са знак за нарушена хармония.

Китайската традиционна медицина

обяснява функциите на тялото посредством 5 елемента: земя, метал, вода, дърво и огън. В основата на 5-те е земният елемент. Той е отговорен също така за храносмилателната и за репродуктивната ни система. С други думи, когато храносмилането не е оптимално, хормоните и репродуктивната система също страдат.

Според други лечебни теории системите в човешкото тяло се разделят на йерархични нива. Базовото ниво е за системите, които поддържат живота: сърдечносъдова, дихателна, ендокринна, отделителна. Хранителните вещества, които усвояваме от храната, се разпределят първо между тези системи, без които животът би бил невъзможен. Останалата част от хранителните вещества поддържа имунната система, която гарантира здравето. Едва тогава, ако има излишен хранителен резерв, той се усвоява от репродуктивната система. Логиката на природата е, че човек трябва да бъде преди всичко жив и здрав и едва тогава да се размножава!

Ето защо

скритата причина зад много хормонални и

репродуктивни проблеми, са нарушения в дейността на храносмилателната система. Храносмилането е сложен процес, който зависи от 4 основни фактора – какво ядем, какво разграждаме, какво усвояваме и какво елиминираме.

Много жени осъзнават значението на храната и се стремят да се хранят по-здравословно, но стигат само до там. А в действителност е възможно да ядете най-чистата и полезна храна, но тя да не достига до клетките ви, ако тялото ви не е в състояние да я разгради и усвои.

Представете си храносмилането като едно домашно огнище, на което се приготвя храна, и което осигурява топлина на дома. Ако огънят в това огнище е твърде слаб, готвенето ще отнеме много повече време и цялата топлина ще се абсорбира от храната. Ако огънят е твърде буен, яденето ще изгори и няма да ви нахрани.

Сега използвайте тази аналогия, за да си представите процесите във вашето тяло. Ако храносмилателният огън (който в Аюрведа наричат „агни“) е твърде силен, може да страдате от диария, киселини, рефлукс (все „огнени“ усещания!) и да не усвоявате ефективно полезните вещества от храната си. Ако храносмилателният ви огън е твърде слаб, може да страдате от запек, хранителни непоносимости, бавна и неефективна храносмилателна система.

Бавното храносмилане напомня на Параграф 22,

защото продължителното задържане на храна в храносмилателния тракт е причина за застъпването на стара храна с нова при следващото хранене, което е все едно да добавяме мокри дърва в и без друго слабия огън, задушавайки напълно пламъка.

Храносмилането ви не е оптимално, ако имате два или повече от симптомите, изредени по-долу:

Киселини; Рефлукс; Тежест и болка по време на хранене; Тежест и болка след хранене; Нередовно изхождане (по-рядко от веднъж на ден); Твърде често изхождане (3-4 пъти на ден); Дискомфорт и газове след хранене; Подуване в областта на корема; Умора и доспиване след хранене; Язва, колит, гастрит; Хранителна непоносимост; Автоимунно заболяване.

Ако установявате, че имате неефективно храносмилане и дълго време сте се опитвали безуспешно да се справите с хормонален или репродуктивен проблем, може би сте опитвали по грешния начин. Променете подхода и се погрижете първо за храносмилането си!

brussels-sprouts-1319294

Ето и 10 лесни практически съвета за това как да го направите:

1. Яжте готвени храни. Въпреки безспорните ползи от суровите храни, когато храносмилането е много слабо, то не може да разгради и усвои полезните вещества от суровите храни дори с помощта на съдържащите се в тях естествени ензими. Леко запичане, сотиране или приготвяне на пара, прави тези храни много по-лесно смилаеми.

2. Дъвчете по-продължително. Разграждането на въглехидратите, целулозата и различните захари започва от устата под влиянието на слюнчния ензим амилаза. Доброто сдъвкване на храната значително облекчава работата на стомаха и червата.

3. Избягвайте студените храни и напитки. Какво се случва, ако допрете до кожата си кубче лед? Мястото побелява, защото кръвта се отдръпва. Същото се случва и със стомаха ви, когато консумирате студени храни и напитки. Това автоматично означава намален синтез на стомашна киселина и ензими, а оттам по-бавно и по-неефективно храносмилане.

4. Не пийте вода по време на хранене. Водата и течностите разреждат стомашната киселина и забавят храносмилането. Можете да пиете вода 15 минути преди и един час след хранене.

5. Ограничете млечните пордукти. Тези храни са трудно смилаеми и слузообразуващи. Слузта затлачва храносмилането и създава подходяща микросреда за бактерии, гъбички и паразити. Сведете консумацията на млечни само до качествено кисело мляко и кефир.

6. Яжте месото като гарнитура. Противно на ширещото се мнение, консумацията на месо не е вредна, ако то е с чист произход (от пасищни животни, нетретирани с хормони и антибиотици) и ако се консумира умерено, т.е. като гарнитура към зеленчуците ви, а не обратното. Най-добре е да го комбинирате със сурови туршии, които гарантират по-доброто му разграждане.

7. Не яжте комбинация от протеини, зърнени храни и целулозни зеленчуци (картофи, тиква) в едно хранене. Комбинирайте всяка от тези групи храни с нецелулозни зеленчуци и зеленолистни зеленчуци.

8. Откажете се от хляба и пастата. Повярвайте, жертвата ще си струва! Зърнените и тестени продукти са едни от най-разрушителните за храносмилателната система, защото хранят патогенните бактерии и гъби, имат възпалителен потенциал, предизвикват запек, загниване и токсична среда в червата. Заменете ги с малки количества елда, киноа, амарант и просо.

9. Яжте пробиотични ферментирали храни като кисело мляко, кефир, сурови туршии, кисело зеле, мисо и кимчи по възможност с всяко хранене или минимум веднъж на ден. Пробиотичните храни се грижат за чревната флора, но също така многократно увеличиват усвояемостта на полезните вещества от храните, с които се комбинират.

10. Използвайте затоплящи подправки като джинджифил, куркума, канела, кардамом и семена от копър. Те „стоплят“ храносмилателната система и подобряват храносмилането. Добавяйте ги към храната си, когато готвите или си приготвяйте чай с подобни подправки. Подобни чайове са изключително приятни и отпускащи особено през студените месеци!

Ако въпреки прилагането на горните съвети проблемите с храносмилането ви не отзвучат до няколко седмици и не усетите цялостно подобрение на здравето, обърнете се към специалист, който

да ви изготви лечебен хранителен режим

и да ви препоръча конкретни пробиотици и храносмилателни ензими, с които да подпомогнете процеса.

Не забравяйте, че независимо дали се борите с проблеми с щитовидната жлеза, болезнен цикъл, ПМС, променливо настроение, вторична аменорея, ранна менопауза или репродуктивни проблеми, е важно първо да се погрижите за храносмилането си, да подсилите земния елемент в тялото си и да се уверите, че организмът ви извлича максимума полезни вещества и енергия от храната ви, за да достигнат те до всички клетки, органи и системи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара