Четиригодишната Ива е объркана: „Нали казахте, че никога не спите следобед.“ Тя е успяла да зърне мама без нощница. Момиченцето продължава да стои на вратата на спалнята, любопитно и озадачено. Станало му е скучно в детската стая и просто е искало да си поговори с мама и татко. А те го гледат сърдито, сякаш е направило ужасна беля. На Ива и през ум не й минава, че ги е притеснила. Откога стои на вратата? Какво ли е видяла?

child

Много родители са изпадали в подобна ситуация. Това може да се случи във всяко семейство с дете, което вече е проходило и достига бравата на вратата. Деликатен момент, в който повечето от тях не знаят как да реагират и невинаги избират най-подходящия начин.

НЕПРАВИЛНО

Изпаднете ли в такова неудобно положение, няма защо да се чувствате виновни и да се държите гузно. Детето веднага ще се досети, че има нещо по-особено. Възможно е интересът му да се изостри още повече и друг път съзнателно да търси начин да надникне в стаята на родителите, без да го усетят. Понякога нещата, които не са ясни на малкия човек, могат дори да го травмират.

Не бива да бъдете и агресивни и да му се карате: „Какво искаш пак? Не можеш ли да ни оставиш поне пет минути на спокойствие?“ То не може да разбере какво толкова лошо е направило, та така ви е разгневило. Ще се почувства жертва, и то без да е наясно защо.

ПРАВИЛНО

Най-умно в такива моменти е да хванете детето нежно и да го вземете при вас в леглото, за да не се почувства отблъснато. Поговорете спокойно с него за нещо съвсем безобидно и след малко го отведете обратно в неговото легло.

Ако е по-голямо, случаят може да се окаже подходящ за разговор на тема любов и секс. Обяснете му, че мама и татко се обичат. Както то ги обича и иска да се гушне в прегръдките им, на тях също им е хубаво да бъдат понякога само двамата, да се прегръщат и галят. Любопитството му ще бъде задоволено. То няма да мисли, че зад затворената врата на тяхната спалня става нещо тайно и нередно, което те искат да скрият от него.

В много случаи малчуганите, които ходят на детски дом, споделят с другарчетата си домашните проблеми, търсят заедно с тях обяснения на странните и неясни случки вкъщи. Всеки дава своя „принос“ във взаимното ограмотяване. А семействата са различни – и като атмосфера, и като ниво на култура. Затова не се знае с какви познания за семейния живот ще се върне вашето дете. Много по-добре е вие да сте тези, които ще го въведат внимателно и умно, по подходящ за възрастта му начин в емоционалния и сексуалния живот на големите.

И все пак може би е най-добре в моменти на нежни ласки и бурни страсти да заключвате вратата. Ако детето почука, можете да му отворите. Но така ще си спестите неудобството и стреса и няма да додавате на малчугана неподходящи гатанки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара