Спомняте ли си, имаше един такъв прекрасен френски филм. И така: мъжът е мой колега, а жената – тази до него. Познаваме се от години и никога не съм предполагала, че може да говори с такава обич и нежност за жена си. Всяко изречение започва с „Ваня“, уморих се да го редактирам. Накрая го оставих.

photo

Моля ви, прочетете изповедта му и я чуйте със сърцето си.

„Ваня е на 43 години, мъничка е 163 см, но е много борбена. Когато раждаше нашата дъщеря – Дея, получи  много тежка бъбречна недостатъчност, но оцеляха и двете. Роди със секцио, защото има проблеми с очите. Преди две години отстраниха лявата й гърда, но наскоро откриха тумор и в дясната и разсейки в белия и черния дроб.

Толкоз за болести – Ваня просто не се предава, никога, дори сега, когато положението е сериозно – тя ни успокоява, нас!

През 1993 г. завършва Техническия университет, но за електро инженери по това време нямаше много работа. Това не я е спряла да търси много варианти, но не е имала шанса и така започва да работи в търговски частни фирми в Пловдив.
После се запознахме и започна нашата Приказка. Дълга, бурна, но красива и вечна. Дай Боже!

Ваня е родена в Панагюрище, може би затова е бунтарка и непреклонна пред несправедливостите на ежедневието. Обича честността, сигурно е банално, но тя не е била склонна и в работата си да прави компромиси, дори с цената на ощетения.

Като малка е живяла в гората – в полите на Средна гора има едно селище Панагюрски колони. Там родителите й са работили в рудника и Ваня по цял ден е била с приятелите си на свобода в планината, сред гората.

Може и оттам да идва преклонението й пред природата. Обича страстно планините и обикаля с приятели по пътеките, винаги когато има възможност. Тя разговаря с животните и с дърветата и с планината – наистина, та те са живи, като нас!

Ваня се научи да кара ски и заедно сме всяка зима по пистите. Заведе и нашата Дея още на 3 годинки  на Витоша на ски.

Морето е моята страст и Ваня споделя безрезервно моите влечения, дори се качи на ветроходна яхта, макар, че й става лошо и не може да плува добре – само за да ми покаже, че не я е страх от Морето и би искала да е в примирие с него.

Мечтае да заминем заедно за Африка, там някъде в джунглите – сред местните. Според нея, са запазени истинските естествени, човешки взаимоотношения, необременени и непречупени през изкуствено натрапения ламтеж на цивилизацията ни за презадоволяване и лудешко потребление на стоки и трупане на вещи. Нещо ненужно за Живота. Ваня все ми казва, че Животът трябва да се живее, трябва му Въздух и Небе, трябва му нашето внимание всеки ден и всеки час, за да го усетим колко е красив.

Ваня не търпи лицемерието, склонна е да прави компромиси, но единствено в името на истината, за да победи справедливостта и честността.

Тя вярва в Бог и в хората. И не приема, че сме слаби и изкушени от амбиции и заслепени от състезанието за печалбарство, заради което преминаваме границата на човешкото и се мачкаме един друг и сме навъсени и сърдити, и агресивни. Ваня знае, че във всеки има добро, но то трябва да се поощрява, да се полива като малко цвете, ден след ден, с усмивка.
Да, Ваня е такава – помага с каквото може,защото е добронамерена към всеки, но се разочарова когато хората са егоисти.

Не е необходимо  да побеждаваш със зъби и нокти за кауза, която е самоцел, само и само, за да покажеш колко си важен. Можеш просто да протегнеш ръка на по слабия – тогава  ще си истински велик.

Ваня чете много книги за алтернативното, разказващи за различните гледни точки за нашето битие и съществуване. Тя се интересува от идеите на различните учения – древни и съвременни, за силата на човешкия дух, за силата на човешкото тяло и за силата на Вярата. Ваня знае, че Доброто ще победи, чрез нас – хората.

Сега Ваня се лекува, от около две години изтърпява тежки терапии в името на Живота, защото го обича. Както го обичаме и всички ние.

Сега разчитаме и на други хора, да помогнат кой с каквото може, за да има шанса Ваня, да получи изцеление в клиника в България и в Израел, с Божия помощ и Доброто от хората.
Благодаря на всички!

И весели празници! Вярвам, че по Коледа стават чудеса!
Бъдете здрави – всички! И ние!

Роберт“

Дарителска сметка в ПИБ: BG34FINV9150136642497, BGN
на името на Иванка Маринова Кючукова- Ковачева

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара