С диагнозата „захарен диабет“ се обозначават група заболявания, изразяващи се с невъзможността на организма да преработва въглехидрати. Причината е в липсата, недостатъчното производство или невъзприемчивостта на някои тъкани към хормона инсулин. Объркването на въглехидратната обмяна на свой ред води до нарушения в усвояването на белтъците и на мазнините.

blueberry-484461_960_720

Съществуват няколко типа диабет, всеки от които може да бъде изявен в различна степен. Това налага индивидуален подход в лечението на болните. Общото за всички диабетици е, че те редовно трябва да имат информация за нивото на кръвната им захар, да спазват диета и да прилагат предписаното от ендокринолог лечение.

Много билки, плодове, зеленчуци могат да се използват като допълнение към основното лечение. Но единствено специалистът, който познава конкретния пациент, ще прецени дали да се разчита само на тях.

Предлагаме ви няколко захаропонижаващи билки и начините им на използване.

1. Листа от боровинки

Изсушени, събирани през май и юни. Една супена лъжица от листата се залива с водна чаша гореща вода. 3-4 пъти дневно се пие по половин водна чаша.

smoothies-785680_960_7202. Сок от свежи горски ягоди

Взимат се по 4-5 супени лъжици дневно. Могат да се използват и сушени горски ягоди или листата им – около една супена лъжица от тях се заливат с водна чаша гореща вода. Прецежда се и се пие по 3-4 водни чаши дневно.

3. 100 грама овесени зърна

се заливат с 3 водни чаши гореща вода. След като водата изстине, настойката се пие 3-4 пъти дневно по половин чаша преди ядене.

4. Десет лаврови листа

се заливат с 3 чаши кипяща вода и престояват 2-3 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти дневно.

prunus-laurocerasus-474724_960_720

Билките, които имат способността да понижават кръвната захар, увеличават ефекта си, като се съчетаят с други, които сами по себе си нямат такова действие.

1. Смесват се по 20 грама листа от боровинки, корени от глухарче, листа от коприва. Заливат се с една и половина водни чаши гореща вода. Настойката се прецежда и се приема по половин чаша по 3 пъти дневно преди ядене.

2. Смесват се по 20 грама листа от боровинки, листа от коприва, листа от черен бъз. Добавя се гореща вода до 150
милилитра, която се пие на ня колко пъти за един ден.

3. Смесват се по 25 грама листа от боровинки и корен от репей. Заливат се със 100 грама гореща вода. След като изстине, настойката се при¬ема по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно преди ядене.

equisetum-arvense-846455_960_720

4. Смесват се по 50 грама полски хвощ и стъбло от горска ягода. Прибавят се 100 грама пача трева. Залива се с 1 литър гореща вода. Настойка та се приема по 3-4 водни ча ши дневно.

Захаропонижаващо действие имат още сокът от пресни картофи, от пресни зелеви листа, пресните плодове от малини, круши, салатите от грах, люцерна, гъби. Сокът може да бъде само от растението или разреден с вода 1:1 . Започва се с четвърт go 1/3 водна чаша от сока, а при добра поносимост сепие по 1 водна чаша, 30-40 нути преди ядене.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара