На 8 октомври, с любовния романс “Тристан и Изолда”, вдъхновен от личната история на Вагнер и неговото увлечение по съпругата на собствения му финансов благодетел, започва новият сезон на изключително успешната у нас и в цял свят програма “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”. Тя ще продължи до 13 май 2017 г. с общо 10 спектакъла, сред които 6 нови продукции, и с участието на звездите Соня Йончева, Пласидо Доминго, Анна Нетребко.

LA_TRAVIATASonyaYoncheva(c)KenHoward3

Новите заглавия в сезона включват съвременната опера „Любов отдалече“ от финландската композиторка Кая Саариахо и под режисурата на театралния магьосник и носител на Европеската театрална награда – Робер Льопаж, както и класически заглавия в нови сценични версии като “Ромео и Жулиета” от Гуно със звездите Диана Дамрау и Виторио Григоло, “Русалка” от Дворжак с Кристине Ополайс и “Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча.

ROMEO_JULIETTEDianaDamrauVittorioGrigolo(c)KristianSchuller

За участието на Соня Йончева като Виолета в “Травиата” Ню Йорк Таймс пише: “това е спектакълът на Виолета” и още “Мис Йончева изпълни Виолета с така неустоима виталност и чувственост”. Предстои ни да видим всичко това!

NABUCCOPlacido Domingo(c)MarthySohl

Създадена в средата на 19 в., операта “Тристан и Изолда” бързо се превръща във вдъхновение за много класически композитори на Запад – Малер, Р. Щраус, Берг, Шьонберг.

DIE_ROSENKAVALIERElinaGarancaReneeFleming(c)KristianSchuller

Сателитното излъчване на 8 октомври ще бъде и 100-то представление излъчено на живо от Метрополитън, след стартирането на проекта през 2006 г.

RUSALKA_01_210

Новата вагнерова продукция разчита на световни оперни знаменитости като прочутото вагнерово сопрано – Нина Стеме, и главния диригент на Берлинската опера Саймън Ратъл. Режисьор е Мариуш Трелински, известен със своите постановки в стила на филмите-ноар, когото българската публика помни от забележителната «Йоланта / Замъкът на херцога Синята брада».

TRISTAN_ISOLDE_01_206_V4a

В сезон 2016-2017 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще видим още великолепната Соня Йончева и Майкъл Фабиано в “Травиата”, Анна Нетребко в “Евгений Онегин”, Пласидо Доминго в ролята на Навуходоносор II в “Набуко”, Саймън Кийнлисайд в “Дон Жуан” и много други. Музикалният директор на МЕТ, легендарният Джеймс Ливайн, ще дирижира две от заглавията в новата програма – “Набуко” и “Идоменей”.

EUGENE_ONEGINAnnaNetrebko(c)KenHoward

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино. Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят.

Сателитните излъчвания на живо от Ню Йорк на пълната програма на Метрополитън опера за 2016-2017 година и този сезон ще бъдат в един от най-модерните мултиплекси у нас – Синема сити МОЛ София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара